Innehåller reklamlänkar

Låna till fritidshus – jämför och ansök om lån till fritidshus här

Uppdaterad 8 oktober 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman
Maria Louise Sandberg
Granskad av
Maria Louise Sandberg

Att låna till fritidshus fungerar på samma sätt som för en bostadsrätt eller villa. Vill du köpa en sommarstuga kan du använda den som säkerhet och belåna upp till 85 % av värdet, resterande 15 % behöver du ha som kontantinsats.

Precis som för ett traditionellt bolån kan du också välja mellan rörligt bolån, bundet bolån eller ha båda delar. Vi listar alla alternativ och var du hittar lägst ränta just nu för fritidshuslån.

Foto: AI-genererad genom Ideogram.

Till att börja med – så fungerar det att låna till fritidshus

Ett lån till ett fritidshus fungerar på samma sätt som för ett traditionellt bostadslån. Du får låna upp till 85 % av husets värde och resterande 15 % behöver du ha som kontantinsats.

Precis som när du lånar till en permanent bostad lämnar du objektet du vill köpa som säkerhet för lånet. Det går även att låna upp på din permanenta bostad om du har utrymme för det.

Det du behöver tänka på då är hur hög belåningsgrad du har i dagsläget. Har du exempelvis ett lån på 1 miljon kronor och värdet på din bostad är 2 miljoner kronor är din belåningsgrad 1 mkr / 2 mkr = 0,5 = 50 %.

Det skulle innebära att du kan låna upp till 35 % till för att finansiera sommarhuset. I detta exempel skulle det bli 700 000 kronor (0,85 x 2 miljoner kronor = 1 700 000 kronor).

Behöver du låna mer än 700 000 kronor för ditt fritidshus kan det då istället vara värt att ta ett nytt bolån.

Fritidshuslån för dig som är fackmedlem

Är du medlem i ett fackförbund finns det möjlighet till bättre bolåneränta. Hos Danske Bank får nämligen 2,4 miljoner svenskar ränterabatt på grund av att de är ansluta till ett fackförbund.

Danske Bank belönar också bolånetagare som har möjlighet att gå in med mer i kontantinsats än 15 %. De blir en mindre risk för dem att låna ut pengarna och i utbyte får du bättre boränta.

Tryck på knappen för att se om vilken ränta du kan få hos Danske Bank.

Vi gillar
Hos Danske Bank behöver du inte förhandla om bolåneräntan. De erbjuder istället förmånlig, transparent räntesättning baserat på belåningsgrad och löptid.

För att veta vilken bank som kan erbjuda dig bäst förutsättningar för ditt sommarhus kan det också vara bra att använda sig av en jämförelsetjänst.

Ordna Bolån är en gratis tjänst som hjälper dig att hitta den lägsta boräntan för just DIN situation. När du testar deras tjänst kan du göra en enda ansökan så vänder sig Ordna till flera banker som är anslutna till deras tjänst.

Det är helt gratis och du binder dig inte till något. Att göra en ansökan tar bara någon minut, sen får du faktiska erbjudanden.

Listräntor just nu

Danske Bank👍3,89 - 5,14 %*
Nordea5,24 %
Hypoteket👍4,01 %**
SEB5,24 %
Skandia4,67 %
SBAB4,32 %
Landshypotek4,25 %
Swedbank5,24 %
Ikano Bank4,58 %
Länsförsäkringar5,24 %
Handelsbanken5,29 %
ICA Banken4,63 %
Ålandsbanken5,25 %
Uppdaterad 8 oktober 2024

*Danske Bank har ett räntespann eftersom de ger förmåner till den som är fackmedlem och den som kan gå in med större kontantinsats. Den lägsta listräntan är för fackmedlemmar med belåningsgrad upp till 60 %. Den högre delen av spannet gäller om du är icke fackmedlem och behöver belåna upp till 85 % av bostadens värde. Större bolån men ändå låg belåningsgrad ger också ränterabatt.

**Hypoteket belånar upp till 65 % av bostadens värde.

Du kan lita på informationen
Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla räntor och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker och långivare kommunicerar genom sina kanaler. Till Finansvalps redaktion ›

Hos Danske Bank slipper du krångliga förhandlingar, de erbjuder förmånliga bolån utefter dina förutsättningar. Har du exempelvis en större kontantinsats än traditionella 15 % får du ränterabatt för det.

Är du medlem i ett fackförbund som ingår i Saco eller TCO får du än mer ränterabatt. Du kan ta reda på om ditt fackförbund ingår i Saco eller TCO här.

Med de förmånerna kan Danske Bank erbjuda den lägst bolåneränta just nu.

De får också fina recensioner av sina kunder. Med över 13 000 recensioner på Trustpilot får Danske Bank 4,4 av 5 i betyg från kunderna. John är en av över 9 000 kunder som gett toppbetyg:

– Duktiga medarbetare som förklarar alla fördelar och nackdelar med ett bankbyte... Har många i familj och släkt som kommer gå över till Danske Bank...

★★★★★
★★★★★
4,4
Danske Bank på Trustpilot

Tips: Testa vår bolånekalkylator här.

Snitträntor just nu

För att hitta en bra bolånegivare för ditt sommarhus kan det hjälpa att titta på snitträntorna. På det viset får du en ungefärlig koll på vad du kommer få för ränta efter förhandling.

Snitträntan motsvarar den bolåneränta kunderna fått i genomsnitt föregående månad, efter avdragen ränterabatt. Det är ett bra sätt att få en överblick för vilken bolåneränta du kan förvänta dig i slutändan.

Danske Bank4,12 %
Hypoteket4,14 %
Skandia4,08 %
SBAB4,14 %
Landshypotek4,00 %
SEB4,11 %
Nordea4,27 %
Länsförsäkringar4,18 %
Swedbank4,25 %
ICA Banken4,14 %
Handelsbanken4,21 %
Ikano Bank-
Ålandsbanken4,04 %
Avser föregående månad (september 2024)

När styrräntan varit låg historiskt har också storbankerna kunnat erbjuda lägre bolåneränta. Men i takt med att styrräntan höjts har nischbanker kommit ikapp och förbi.

Tittar man på utvecklingen senaste året har Danske Bank genomsnittligt lägre ränta än alla storbanker.

Historiska snitträntor

Nedan har vi gjort en grafisk redovisning av bankernas historiska snitträntor. Det kan vara bra att titta tillbaka hur bankerna agerat historiskt för att hitta bästa alternativet.

När du håller över punkterna kan du se utvecklingen från månad till månad för respektive bank. Du kan också kryssa bort alternativ genom att klicka på bankens namn. Då blir diagrammet mer överskådligt.

Snitträntor för nischbanker

Snitträntor för storbanker

Nischbankerna har haft lägre snitträntor under en längre tid i jämförelse med storbankerna.

Det varierar dock något vilken bank som har lägst snittränta från period till period. På senare tid är det Danske Bank som erbjudit lägst snittränta för bolån av nischbankerna och Handelsbanken för storbankerna.

Andra kostnader som kan komma med fritidshus

Utöver kostnaden för lånet kan det även tillkomma andra utgifter för ett fritidshus. Det är alltid klokt att prata med din bank innan du lånar pengar och även klargöra med mäklare eller säljare vilka kostnader som kommer med huset.

Vanliga kostnader för sommarhus kan vara:

  • Underhåll
  • Försäkringar
  • Fastighetsskatt
  • Samfällighetsavgift
  • Vatten och avlopp
  • El och uppvärmning
  • Sophämtning och avfallshantering

Vanliga krav för att få låna till fritidshus

Kraven skiljer sig något åt från bank till bank om du vill låna till fritidshus men vanliga krav är:

  • Stabil inkomst och fast anställning
  • God kreditvärdighet (inga betalningsanmärkningar eller liknande)
  • Kunna gå in med minst 15 % av bostadens värde i kontantinsats
  • 18 år +

Bästa banken för bolån enligt SKI

Svenskt Kvalitetsindex mäter kundnöjdheten genom att intervjua cirka 8 000 privatkunder. Kundnöjdheten mäts på skalan 0 – 100 i enheten indexenheter där 100 är bäst möjliga. SKI menar att konkurrenskraftiga priser och boräntor är viktigt när personer ska ranka den bästa banken för bolån. Men det är långt ifrån det enda som kunderna värdesätter.

– Bra service är minst lika viktigt som konkurrenskraftiga priser och räntor, menar Johan Parmler, vd Svenskt Kvalitetsindex enligt ett pressmeddelande i samband med lanseringen av senaste rapporten. 

Nedan tabell visar vilken privatpersoner tycker är den bästa banken för bolån

Kommentar: Bolåneutmanare som Hypoteket är inte medräknade i SKIs mätning.

Genom Ordna Bolån kan du få erbjudanden både från SBAB och Skandia som är i toppen just nu.

Kundnöjdheten inom bolån, fastighetslån och privatlån ökade mellan åren 2019 - 2021. De låga historiska boräntorna kan ha varit en bidragande faktor till den höga kundnöjdheten.

Under 2022 och 2023 sjönk kundnöjdheten hos låntagarna igen. En bidragande faktor är troligen de stigande räntorna som präglat åren.

Låna till kontantinsats

Många privatlån kan finansiera onödiga saker som konsumtion, resor, bröllop eller saker som är bättre att spara ihop till. Ett kontantinsatslån är ändå relaterat till din säkerhet i bostaden och därav kan du ofta få bättre villkor.

Det har varit uppe på regeringens bord att eventuellt höja bolånetaket till 90 %, för att färre ska behöva ta blancolån till kontantinsatsen. Vi frågade vad Magdalena Kowalczyk tyckte om det förslaget.

Hon menar att lån relaterat till bostad är inte det som är problemet. Det är privatlån som går direkt till konsumtion. Att låna till kontantinsats är något annat och Magdalena tycker att bolånetaket bör förbli som det är.

Se utdrag från intervjun med Magdalena nedan.

youtube thumbnail

7 tips för att få låg kostnad på lånet

1. Bankernas listräntor är inte räntan du ska nöja dig med

Räntan bankerna annonserar är i regel deras listränta, den ska inte ses som den lägsta möjliga räntan, utan bör snarare ses som den högsta räntan banken kan erbjuda dig. Det lönar sig därför att prata med banken och försöka förhandla ner räntan.

2. Gå in med större kontantinsats

Om du har möjlighet att gå in med mer pengar än 15 % av den totala köpeskillingen får du en lägre belåningsgrad. Det ger bankerna en högre säkerhet då du har betalat mer än vad bankerna minst kräver.

3. Gör en omvärdering (om du redan äger en bostad)

Har du ägt din bostad en längre tid? Då kan värdet på bostaden gått upp. Kontakta en fastighetsmäklare som kan göra en ny värdering av bostaden. Om bostaden värderas högre blir belåningsgraden lägre och du kan då möjligen låna upp på din nuvarande bostad.

Med andra ord får det samma effekt som att du hade gått in med en högre kontantinsats. Tänk på att du endast får värdera om din bostad var femte år.

4. Din kreditvärdighet

Med en god kreditvärdighet får du en lägre ränta, med en sämre kreditvärdighet får du en förhållandevis hög ränta. Har du exempelvis betalningsanmärkningar kan du förvänta dig en högre bolåneränta och det kan dessutom bli svårt att ens bli beviljad bolån.

Se över din kreditvärdighet och kontrollera om det finns något du kan göra för att påverka den för att få bolån med så låg ränta som möjligt!

5. Använd fler av bankens tjänster

De flesta långivarna ger rabatt utifrån hur många tjänster du har hos banken. Det kan vara andra lån, aktie- eller fondsparande eller kreditkort och liknande. I många fall kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att teckna någon extratjänst för att få bolån med så låg ränta som möjligt.

6. Kolla mindre banker och undvik storbankerna när du tar bolån

Byggahus.se gjorde en sammanställning av de åtta dyraste bolånen 2017 och påpekade att alla fyra storbankerna var med på den listan. Flera jämförelsesidor visar att det fortfarande verkar gälla.

Det är ytterst sällan någon av storbankerna finns med på listor över de banker som ger lägst boränta. Storbankerna lever till stor del på att deras kunder är bekväma och vill ha hela ekonomin på samma bank.

Nackdelen är att du kommer betala en för hög ränta på ditt bolån – så testa att kontakta mindre banker för att hitta bolån med låg ränta.

För de allra flesta människor är bolån det största lånet man tar i livet. Därför är det viktigt att lägga tiden på att jämföra bolåneräntor då det påverkar privatekonomin över lång tid.

7. Jämför bolåneräntor kontinuerligt

Den kanske viktigaste punkten av alla är att du jämför bolåneräntor mellan bankerna för att få den lägsta kostnaden för ditt lån. Det gäller egentligen för ditt vanliga bolån också, inte bara om du ska låna till fritidshus.

Att flytta bolån är inte så krångligt som många tror. Bankerna har satt upp system för att det ska kunna ske på ett smidigt sätt. Se därför till att utmana din nuvarande banks ränta kontinuerligt.

Bolån för dig som kan gå in med en större kontantinsats

Nedan listar vi några banker som lånar ut med bra räntor om du har mycket pengar som startkapital.

Hypoteket

Hypoteket erbjuder bra bolåneränta för dig som kan gå in med en kontantinsats på 25 %. Det kan de göra eftersom att Hypoteket bolån är helt digitalt.

Du kan teckna lånet till en sommarstuga direkt på nätet. Hypoteket är den enda långivaren som erbjuder en helt digital bolåneprocess där kunden kan ansöka och skriva under lånet med BankID.

Stabelo

Stabelo är en digital bolånetjänst som erbjuder den bra bolåneränta om du har en låg belåningsgrad. Du kan ansöka om bolån hos Stabelo om du vill låna upp till 60% av marknadsvärdet på en bostad.

Fördelen med Stabelo är att de erbjuder alla sina kunder en och samma boränta. Och eftersom att du betalar boränta och amortering via autogiro, betalar du heller ingen aviavgift.

Stabelo bolåneräntor
Stabelo bolåneräntor

Nordnet

Nordnet har ”marknadens lägsta listränta” enligt dem själva. Men för att komma ner till riktigt låga boräntor krävs att du stoppar in hela 15 miljoner i kapital hos dem. Inte något för gemene man med andra ord.

Har du däremot möjlighet att spara 2,5 miljoner kronor hos dem börjar du komma i närheten av Hypotekets bolåneränta. För att kunna ta ett lån av Nordnet behöver du vara privatkund hos dem och ha en så kallad aktie- och fonddepå.

Landshypotek

Landshypoteket blev utnämnd till ”Årets bolånebank 2019” av Villaägarnas Riksförbund. Anledningen till att de vann var för att de hade lägst boränta på flera olika löptider under det året. Lägst boränta får du om du har en belåningsgrad under 60 %. Men det går även att låna upp till 75 % av bostadens värde.

Utveckling av styrräntan

Vill du låna till fritidshus kan det vara värt att hålla koll på styrräntan och utvecklingen av den. Bolåneräntorna har historiskt sett följt styrräntan relativt nära och därav är den viktig för dina kostnader.

Riksbanken genomförde sin första sänkning i maj 2024, en andra sänkning i augusti och en tredje i september. De flaggade då även för ytterligare sänkningar under året. Händer inget oförutsett kan de även fortsätta med sänkningar under 2025.


FAQ: Vanliga frågor om att låna till fritidshus

Vad är skillnaden mellan ett bolån och ett fritidshuslån?

Det är egentligen ingen skillnad förutom att ett traditionellt bolån tas för en bostad du planerar att bo i permanent. Ett fritidshuslån är istället för fastigheter som används som sommarstugor eller liknande.

Räntor och villkor är ofta densamma för dessa lånetyper. Det som kan variera är kvaliteten av hur bostaden ses som säkerhet, eftersom sommarhus generellt kan kräva mer renovering eller omhändertagande än exempelvis en lägenhet.

Hur mycket kan jag låna till ett fritidshus?

Du kan maximalt få låna upp till 85 % av husets värde. Resterande 15 % behöver du ha som en egen kontantinsats.

Vilken ränta kan jag förvänta mig om jag lånar till fritidshus?

Vi har listat hur räntorna ser ut just nu, men det beror på din kreditvärdighet och hur vilken långivare du väljer. Räntorna för lån till fritidshus ligger för tillfället runt 4 - 5 %.

Får jag skatteavdrag på räntekostnaderna?

På samma sätt som för ett traditionellt bolån är räntekostnaderna avdragsgilla även för fritidshus. Det vill säga du får tillbaka 30 % av alla räntekostnader.