Factoring i praktiken – dra nytta av snabb likviditet i företaget
Factoring innebär i stora drag att man säljer eller belånar sina fakturor i ett företag. Det kan vara ett bra sätt att få in pengar, speciellt om man är i en bransch med längre kredittider. Här går vi igenom allt du behöver veta om factoring samt var du kan vända dig för att få hjälp.
Löpande utgifter i företaget såsom löner, inköp och investeringar kan vara svåra att hantera när det samtidigt kan ta tid att få betalt av slutkunden.
Då kan factoring vara en bra lösning. Alltså att sälja eller överlåta sina fakturor till en tredje part och på det sättet få in likvida medel.
Så fungerar factoring – se vår video
Vad är factoring?
Factoring är en finansiell lösning där företag säljer sina fakturor till en tredje part. Det gör att företag kan få snabb tillgång till likviditet och inte behöva vänta på att kunderna ska betala sina fakturor.
Factoringbolaget tar över hela hanteringen av fakturorna och ansvarar för att driva in betalningar från ditt företags kunder. I utbyte mot den servicen tar factoringbolaget en liten del av fakturabeloppet.
Var ska man då vända sig om man vill ha hjälp med factoring? Det är inte helt lätt att peka ut en specifik aktör eftersom det är många faktorer som spelar in, exempelvis vilken bolagsform det är.
Vi vill därför rekommendera att man använder sig av en jämförelsesite med erfarenhet inom factoring.
Krea jämför factoringerbjudanden
Krea är en av de ledande jämförelsesiterna både inom factoring men även företagslån. Det är kostnadsfritt att jämföra erbjudanden hos Krea och man binder inte upp sig på någonting.
Därför rekommenderar vi Krea om du vill nyttja factoring
- Kostnadsfri jämförelse
- Du får svar direkt
- Du binder inte upp dig till något
- Personlig kontakt med Kreas experter
- Jämför fler än 30 banker
- Fina recensioner av kunderna
På Trustpilot har kunderna gett Krea 4,6 av 5 möjliga i betyg. Hela 96 % av de som lämnat en recension har satt 4 eller 5 stjärnor.
En av över 80 % som lämnat ett femstjärnigt betyg är Johannes:
– Genom att använda deras tjänst fick jag ett bra avtal för factoring, vilket underlättar likviditeten. Bra kundtjänst, rekommenderas varmt.
Hur fungerar processen för factoring?
- Fakturering
Ditt företag utfärdar en faktura till en kund för levererad vara eller tjänst - Fakturaförsäljning
Sedan säljer ni vidare fakturan till ett factoringbolag. De granskar fakturan och erbjuder en direkt kontantutbetalning till er, vanligtvis mellan 70 % - 90 % av fakturabeloppet. - Fakturahantering
Factoringbolaget tar över hanteringen av fakturorna, inklusive eventuell frågeställning från kund och inkassoprocess om ni vill. Ni kan också välja att ansvara själva för kundkontakten. - Återbetalning
När kunden betalat fakturan skickar factoringolaget det återstående beloppet till er, minus en överenskommen avgift eller rabatt.
Olika typer av factoring
Fakturabelåning
Att använda sig av fakturabelåning innebär att ditt företag intecknar fakturorna hos factoringbolaget. Belåningsgraden ligger vanligtvis mellan 70 % - 90 % av fakturabeloppet och ni som företag meddelar era kunder om överlåtelsen av fakturorna.
Betalningen sker då direkt till factoringbolaget från kunderna och de i sin tur meddelar er när betalning kommit in.
Fakturaköp utan regress
Fakturaköp med regress innebär att ni som företag lämnar över risken för att kunden inte ska betala fakturan till factoringbolaget.
Säljer ni fakturor utan regress överförs också kreditrisken till factoringbolaget. Om en kund inte skulle betala en faktura är det inte ni som behöver driva in skulden.
Det ger en extra nivå av skydd för ditt företags likviditet och avlastar administrativt arbete kring fakturahanteringen.
Eftersom factoringbolaget tar på sig en högre risk med det administrativa arbetet kring obetalda fakturor tar de ofta en högre avgift.
Har ni resurser i företaget för att sköta fakturahanteringen kan det vara värt att lägga den tiden och därmed upprätthålla en god och nära kundrelation.
Fördelar
- Minskad kreditrisk
- Förbättrad likviditet
- Administrativ avlastning
Nackdelar
- Högre avgift
- Mindre kontakt med kund
Fakturaköp med regress
Till skillnad från fakturaköp med regress innebär denna variant att fakturor som eventuellt inte betalas av slutkund går tillbaka till er för hantering.
Eftersom factoringbolaget inte behöver ta ansvaret för eventuella obetalda fakturor är de ofta mer villiga att ge ersättning med regress.
Det blir också till en lägre avgift då risken inte är lika stor för dem. Har ditt företag en låg vinstmarginal kan det vara värt att välja detta alternativ för att undvika att den krymper än mer.
Har ni kunder som inte sköter betalningarna måste ditt företag själva driva in skulden. Den kan påverka likviditeten negativt på kort sikt.
Har ni mindre resurser att lägga på det administrativa arbetet kan det bli en börda som påverkar det övriga arbetet. Det kan även krävas expertis om det skulle bli dispyt om en betalning.
Fördelar
- Fler fakturor går att sälja
- Aktiv kundrelation
- Lägre avgift
Nackdelar
- Ökad kreditrisk
- Ökat administrativt arbete
– Factoring är en globalt utbredd finansieringsmetod. Det används över hela världen i länder som USA, Storbrittannien, Tyskland, Kina och Japan.
– Factoring har funnits i århundraden. Det kan spåras tillbaka till antika civilisationer som Mesopotamien och Romarriket, där köpmän använde sig av fakturaköp vi handelsaffärer.
Factoring – Alexis Kopylovs tankar
Alexis Kopylov är vd och en av grundarna till DBT Capital. Han menar att Factoring kan fungera men man behöver hålla koll på om det är med eller utan regress, annars kan det vara riskabelt ändå.
Alexis är inne på att ett lån kan fungera på samma sätt för att lösa likviditetsproblem. Se utdrag från intervju:
Kostnaden för factoring
Om du jämför factoringbolag med varandra kan det skilja sig något mellan de erbjudanden du får. Det som påverkar kan vara hur många fakturor du vill sälja samt vilken factoringtyp du väljer.
Till exempel kan fakturaköp med regress ha en lägre avgift än utan regress på grund av att det är en mindre risk för factoringbolaget.
Om du vill sälja fler fakturor och ingår en längre avtalsperiod kan factoringbolagen ofta erbjuda lägre avgift och andra förmåner.
Ett ungefärligt mått på vad du kan förvänta dig i avgift ligger på cirka 2 % - 5 % av fakturabeloppet. Det kan även tillkomma en fast avgift per faktura på ett relativt lågt belopp.
Räkneexempel för factoring
- Fakturabelopp: 15 000 kr
- Avgift: 3,5 %
- Administrationsavgift: 50 kr
I detta exempel blir den totala kostnaden för factoring 15 000 x 0,035 + 50 = 575 kr.
Ditt företag får då behålla 14 425 kr.
FAQ: Vanliga frågor om factoring
Vilka företag kan dra nytta av factoring?
Oavsett om man har aktiebolag, enskild firma, nystartat företag eller annan bolagsform kan man dra nytta av factoring. Generellt kan det vara mest användbart för små och medelstora företag eller om man har kunder med längre betalningstider.
Påverkar factoring mitt företags relation till kunderna?
Det kan det göra, därför är det viktigt att man har en god tilltro till sitt factoringbolag om de ska hantera hela processen. Var därför noggrann och jämför olika factoringbolag.
Är du som företagare orolig över kundrelationen kan du välja fakturaköp med regress. Med det tillvägagångssättet sköter du själv kontakten med kund om betalning skulle utebli eller liknande.
Hur påverkar factoring min företagsekonomi?
Det kan vara värt att först göra en analys om vad det är som tar tid och pengar i ditt företag. Framförallt vill vi lyfta två punkter.
Har du behov av snabbt kassaflöde? Då kan det vara bra att använda factoring då företaget får snabb utbetalning och inte behöver vänta på att kunderna ska betala fakturorna.
Har du låg vinstmarginal i företaget? Då kan det vara värt att avstå factoring eftersom det blir en kostnad som kommer att minska din vinstmarginal på fakturorna ytterligare.