Factoring 2025: Dra nytta av snabb likviditet i företaget

Factoring innebär i stora drag att man säljer eller belånar sina fakturor i ett företag. Det kan vara ett bra sätt att få in likviditet i företaget, speciellt om man är i en bransch med längre kredittider. Här går vi igenom allt du behöver veta om factoring samt var du kan vända dig för att få hjälp.
Löpande utgifter i företaget såsom löner, inköp och investeringar kan vara svåra att hantera när du samtidigt har mycket utestående kundfordringar.
Då kan factoring vara en bra lösning. Du säljer eller belånar dina fakturor till en tredje part och på det viset får företaget majoriteten av fakturabeloppen utbetalda direkt när varan eller tjänsten är levererad.
Vad är factoring?
Factoring är en finansiell lösning där företag säljer eller belånar sina fakturor till ett finansbolag. Det gör att företag kan få snabb tillgång till likviditet och inte behöva vänta på att kunderna ska betala sina fakturor.
Factoringbolaget tar över hela hanteringen av fakturorna och ansvarar för att driva in betalningar från ditt företags kunder. I utbyte mot den servicen tar factoringbolaget ut en på förhand avtalad procentsats av fakturabeloppet.
Så fungerar factoring

Med ett factoringavtal får ditt företag utbetalat någonstans mellan 70 - 90 % av fakturabeloppet direkt från finansbolaget. Resterande belopp betalas ut när slutkunden har betalat fakturan i sin helhet och då tar factoringbolaget också ut sin avtalade andel av fakturabeloppet.
Vanligtvis får du betalt för majoriteten av din faktura inom 1 - 3 dagar, istället för efter upp till 90 dagar bereonde på din löptid mot slutkunden. Fördelen är också att det inte krävs någon säkerhet för ett factoringavtal utöver själva fakturorna.
Då är factoring ett bra val
Factoringavtal används främst av små- och medelstora företag för att snabba på och förbättra kassaflödet. Har du långa löptider på dina fakturor mot slutkunden är det en bra lösning för att få in likviditet i företaget och även få hjälp med fakturahanteringen på köpet.
75 procent av svenska factoringkunder idag är företag med en omsättning under 50 miljoner kronor. När organisationer blir större än så kan det i längden bli kostsamt att avvara en procentsats från fakturorna ni ställer ut.
För- och nackdelar med factoring
- Förbättrad likviditet
Factoring ger snabb tillgång till kapital för att betala leverantörer, löner och skatter i tid utan att vända på kunders betalningar - Minskad kreditrisk
Vid fakturaköp utan regress överförs risken för obetalda fakturor till factoringbolaget - Mindre administration
Factoringbolaget kan hantera kundreskontra, påminnelser och inkassotjänster som frigör tid för er att fokusera på kärnverksamheten - Bättre nyckeltal
Genom att snabbt få betalt för fakturorna kan ditt företag förbättra nyckeltal såsom soliditet och likviditet
- Sämre vinstmarginal
Factoring påverkar vinstmarginalen negativt då avgifterna hos factoringbolag ligger omkring 1 - 4 % av fakturabeloppet - Kreditrisk vid belåning
Väljer du fakturabelåning står ditt företag själv för risken om slutkunden inte skulle betala - Påverkan på kundrelationer
Kan upplevas som att det blir mer distans mellan dig och dina kunder om du lämnar över fakturahanteringen till en tredje part - Administrativa begränsningar
Exempelvis när företag är vana vid att bokföra manuellt kan integrationen med factoring vara svår eller ineffektiv

Olika typer av factoring
Det finns olika sätt att sätta upp ett factoringavtal med din valda långivare – fakturabelåning och fakturaköp med eller utan regress.
Fakturabelåning
Att använda sig av fakturabelåning innebär att ditt företag intecknar fakturorna hos factoringbolaget. Belåningsgraden ligger vanligtvis mellan 70 % - 90 % av fakturabeloppet och ni som företag meddelar era kunder om överlåtelsen av fakturorna.
Betalningen sker då direkt till factoringbolaget från kunderna och de i sin tur meddelar er när betalning kommit in. Kreditrisken ligger kvar hos ditt företag och det är fortfarande ni som bär ansvaret för kundens slutbetalning.
Fakturaköp utan regress
Fakturaköp utan regress innebär att ni som företag lämnar över hela ansvaret för fakturahanteringen till factoringbolaget.
Säljer ni fakturor utan regress överförs också kreditrisken till factoringbolaget. Om en kund inte skulle betala en faktura är det inte ni som behöver driva in skulden.
Det ger en extra nivå av skydd för ditt företags likviditet och avlastar administrativt arbete kring fakturahanteringen.
Eftersom factoringbolaget tar på sig en högre risk med det administrativa arbetet kring obetalda fakturor tar de ofta en högre avgift.
Har ni resurser i företaget för att sköta fakturahanteringen kan det vara värt att lägga den tiden och därmed upprätthålla en god och nära kundrelation.
Fördelar
- Minskad kreditrisk
- Förbättrad likviditet
- Administrativ avlastning
Nackdelar
- Högre avgift
- Mindre kontakt med kund
Fakturaköp med regress
Fakturaköp med regress medför att fakturor som eventuellt inte betalas av slutkund går tillbaka till er för hantering.
Eftersom factoringbolaget inte behöver ta ansvaret för eventuella obetalda fakturor är de ofta mer villiga att ge ersättning med regress.
Det blir också till en lägre avgift då risken inte är lika stor för finansbolaget. Har ditt företag en låg vinstmarginal kan det vara värt att välja detta alternativ för att undvika att den krymper än mer.
Har ditt företag mindre resurser att lägga på det administrativa arbetet kan det dock bli en börda som påverkar det övriga arbetet. Det kan även krävas expertis om det skulle bli dispyt om en betalning.
Fördelar
- Fler fakturor går att sälja
- Aktiv kundrelation
- Lägre avgift
Nackdelar
- Ökad kreditrisk
- Ökat administrativt arbete
– Factoring är en globalt utbredd finansieringsmetod. Det används över hela världen i länder som USA, Storbrittannien, Tyskland, Kina och Japan.
– Factoring har funnits i århundraden. Det kan spåras tillbaka till antika civilisationer som Mesopotamien och Romarriket, där köpmän använde sig av fakturaköp vi handelsaffärer.
Kostnader för factoring
Kostnadskalkylen kan se olika ut beroende på factoringbolag och vilken typ av factoringhjälp du vill ha till företaget. Generellt sett är kostnaden uppdelad i olika komponenter:
- Administrationsavgift: 0,2 - 1 % av fakturabeloppet
- Kreditavgift: Baserad på riskbedömning, 0,5 - 3 %
- Ränta på förskottsbetalning: 3 - 7 % årlig ränta
Till exempel kan fakturaköp med regress ha en lägre avgift än utan regress på grund av att det är en mindre risk för factoringbolaget.
Om du vill sälja fler fakturor och ingår en längre avtalsperiod kan factoringbolagen också ofta erbjuda lägre avgift och mer förmånliga villkor.
Ett ungefärligt mått på vad du kan förvänta dig i avgift ligger på cirka 2 - 8 % av fakturabeloppet. Det kan även tillkomma en fast avgift per faktura på ett relativt lågt belopp.
Räkneexempel för factoring
- Fakturabelopp: 15 000 kr
- Avgift: 3,5 %
- Administrationsavgift: 50 kr
I detta exempel blir den totala kostnaden för factoring 15 000 x 0,035 + 50 = 575 kr.
Ditt företag får då behålla 14 425 kr.
Det viktiga är att du ser till att du är nöjd med det avtalade upplägget och om du tycker det är för dyrt kan du exempelvis välja att ta kreditrisken i företaget för att förhandla ner kostnaden.
Factoring mot andra finansieringsformer
Ansökningstid | 1 - 7 dagar |
Likviditet | Direkt efter fakturering |
Säkerhet | Fakturorna |
Påverkan på balansräkning | Minimal |
Kreditrisk | Kan överföras till factoringbolaget |
Kontrollerad 15 juni 2025 |
Företagslån
Med ett traditionellt företagslån är dels ansökningstiden i regel betydligt längre men det krävs också säkerheter i form av tillgångar från företaget alternativt personlig borgen. Med factoring räcker det med säkerheten i fakturorna.
Skuldsättningen ökar även med ett företagslån och kreditrisken ligger kvar i företaget. Med fakturaköp utan regress kan du välja att lämna över kreditrisken till factoringbolaget.
Företagskredit
Företagskredit kan möjligen något mer liknas vid factoring då det ger möjlighet till snabb likviditet vid behov. Fördelen med en företagskredit är att du endast betalar ränta när du tar ut ett belopp från krediten.
Är du osäker på hur mycket finansiering du behöver kan det därför vara ett bra alternativ med företagskredit. Ligger kreditgränsen på 100 000 kronor men ni endast använder 20 000 kronor är det bara för de 20 000 kronorna företaget betalar ränta.
Krav för att bli beviljad ett factoringavtal
Grundläggande krav från factoringbolag innefattar vanligtvis:
- Företaget har varit aktivt minst 6 månader
- Kunderna som mottar fakturorna är i regel kreditvärdiga
- Uppvisande av fakturor för leverade tjänster/varor
- Ordnade ekonomiska förhållanden i företaget
- Kan finnas omsättningskrav (vanligtvis runt 500 000 kr per år)
- Inga tidigare anmärkningar på företaget eller i företagsledning
Alexis Kopylovs tankar om factoring
Alexis Kopylov är vd och en av grundarna till DBT Capital. Han menar att Factoring kan fungera men man behöver hålla koll på om det är med eller utan regress, annars kan det vara riskabelt ändå.
Alexis är inne på att ett lån kan fungera på samma sätt för att lösa likviditetsproblem. Se utdrag från intervju:

Så påverkas företags redovisning av factoring
Beroende på vilken typ av factoring du väljer skiljer sig även effekterna i redovisning och bokföring. Vid fakturaköp minskar kundfordringar och likvida medel ökar. Vid fakturabelåning kommer kortfristiga skulder och likvida medel att öka.
Vad gäller kostnaden för factoring bokförs den oftast i företaget som finansiell kostnad. Nyckeltal som alltid förbättras med hjälp av factoring är likviditeten i och med att du snabbare får tillgång till kapital. Även soliditeten förbättras vid fakturaköp.
Balansmoslutningen, det vill säga när man summerar tillgångssidan eller skuldsidan i ett företags balansräkning, minskar vid fakturaköp.
Frågor och svar om factoring
Genom factoring förbättras kassaflödet eftersom företaget får betalt direkt istället för att vänta på kundernas betalningar.
Prismodellen inkluderar ofta en delning mellan administrationsavgift och kreditavgift. Många factoringbolag erbjuder volymrabatter där avgiften kan sjunka för större fakturabelopp.
Vid fakturaköp får ditt företag i regel 80 - 90 % av fakturavärdet direkt och resterande minus den avtalade avgiften när kunden betalat. Med fakturabelåning är det vanligare med 70 - 80 % av fakturavärdet men att ni då måste återbetala "lånet" om kunden inte betalar.
Fakturaköp är därför generellt sett något dyrare eftersom ditt företag även slipper kreditrisken.
Det vanligaste är att småföretag med lägre omsättning får hjälp via factoring
Även nystartade bolag som hunnit bygga upp en kundbas och varit aktiva i alla fall 6 månader kan få hjälp med administrationen kring fakturahantering.
Har du behov av snabbt kassaflöde? Då kan det vara bra att använda factoring då företaget får snabb utbetalning och inte behöver vänta på att kunderna ska betala fakturorna.
Har du låg vinstmarginal i företaget? Då kan det vara värt att avstå factoring eftersom det blir en kostnad som kommer att minska din vinstmarginal på fakturorna ytterligare.
- Aktiebolag
- Enskild firma
- Kommanditbolag
- Handelsbolag
Därför kan du lita på oss
Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.
- Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
- Ekonomer med eftergymnasial utbildning
- Utbildade journalister
- Faktagranskande artiklar och recensioner
- Betygssystem baserat på data