Innehåller reklamlänkar

Företagskredit – ge ditt företag utrymme att växa med checkkredit

Uppdaterad 19 april 2024
Hanif Tawab
Skriven av
Hanif Tawab
Olle Pettersson
Granskad av
Olle Pettersson
Joakim Westman
Uppdaterad av
Joakim Westman

Företagskredit eller checkkredit som det också kallas, är ett utmärkt alternativ för dig som vill expandera ditt företag eller ha en ekonomisk trygghet med flexibilitet.

Fördelen med en checkkredit är att du inte behöver betala någon ränta för pengar du inte använder. Vi har gjort en stor granskning av alla långivare och listat bästa företagskrediterna.

youtube thumbnail
Joakim Westman förklarar hur det fungerar med företagskredit/checkkredit.

Skillnader mellan företagskredit och företagslån

Företagskredit (även kallat för checkkredit) har samma fördelar som ett vanligt företagslån men kan vara ett smidigare sätt att finansiera verksamheten.

Skillnaden med en företagskredit är att du bara betalar ränta för de pengar du väljer att använda. Därav kan det fungera som en bra buffert när du inte riktigt vet hur mycket du behöver låna.

Om du exempelvis har en företagskredit på 50 000 kr men bara nyttjar 10 000 kr, så betalar du bara ränta för de 10 000 kr du tagit ut från kontot.

Hade du istället tagit ett företagslån på 50 000 kr så hade du behövt betala ränta på hela summan från och med den dagen du fått tillgång till lånet – oavsett om du nyttjat hela beloppet eller inte.

Om du blir erbjuden samma ränta på en företagskredit som på ett företagslån så är det därför mer förmånligt med en företagskredit. Detta eftersom att du inte betalar ränta för mer pengar än du faktiskt har användning av.

Populära företagskrediter

OPR FlexFavorit200 000 kr
Lendo5 miljoner kr
CreddoJämför35 miljoner kr
Krea30 miljoner kr
CapitalBox3,5 miljoner kr
Capcito15 miljoner kr
Kontrollerad 8 april 2024
Du kan lita på informationen i denna artikel
Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla villkor. Dessutom är vi uppdaterade på förändringar som banker och långivare kommunicerar genom sina kanaler.

Favorit bland företagskrediter

OPR Flex företagskredit

OPR Företagslån Flex passar dig som behöver en något mindre checkkredit. Du kan ansöka om finansiering upp till 200 000 kr med flexibel återbetalningstid och du betalar endast för utnyttjad kredit.

De har tydliga villkor och det finns ingen startavgift eller kontoavgift. Du betalar endast 3 % i uttagsavgift och månadsräntan ligger på 5 % av det uttagna beloppet.

Så jämför vi företagskrediter
I vår bedömning av långivarnas företagskrediter jämför vi krav, möjligheter, processer, kundupplevelser och kostnader.

Du kan läsa mer ingående hur jämförelsen gått till här.

Enkel ansökan med svar inom ett dygn – utan UC

Hela ansökningsflödet är digitalt och du får svar/tillgång till krediten inom 24 timmar. Du ansöker enkelt om en företagskredit och signerar säkert med ditt BankID.

En ansökan påverkar inte heller din kreditvärdighet. OPR använder sig av CreditSafe och fördelen med det är att det inte tas någon upplysning hos UC.

Den största skillnaden för dig är alltså att kreditförfrågan endast syns hos Creditsafe. På så sätt är det mer anonymt eftersom det inte påverkar din framtida relation med andra banker.

Villkoren för OPR-Företagslån Flex är transparenta och en ansökan är kostnadsfri samt helt utan förbindelser.

Högsta belopp:200 000 kr
Kontoavgift:0 kr
Startavgift:0 kr
Månadsränta:5 % av uttaget belopp
Uttagsavgift: 3 % av uttaget belopp
Dröjsmålsränta:24,9 % av fakturerat belopp
★★★★★
★★★★★
4,4
OPR-Företagslån på Trustpilot

Ansökan är kostnadsfri och du binder inte upp dig.

I vår jämförelse sticker också Creddo ut som ett bra alternativ. De har en bra flexibilitet där dem erbjuder ansökan om kreditbelopp från 10 000 kr upp till 10 000 000 kr.

De söker lån hos över 30 långivare som sedan får konkurrera om att ge bäst villkor för just ditt företag. Ansökan är dessutom helt gratis, man binder inte upp sig till någonting och man får svar redan inom 24 timmar.

Även fast man i praktiken söker lån hos 30 olika långivare tas bara en UC om man gör det via Creddo. Du behöver alltså inte vara orolig för att kreditvärdigheten påverkas negativt.

Creddo företagskredit
Jämför företagsfinansiering hos Creddo
Genom att jämföra företagsfinansiering hos Creddo konkurrensutsätter du olika långivare med bara en ansökan.

För- och nackdelar med företagskredit

  • Betala endast för nyttjad kredit
  • Ansök digitalt och få besked samma dag
  • Mer flexibilitet i bolaget
  • Skattefördelar med avdragsgilla räntekosntader
  • Flexibel återbetalning (betala månatligen eller allt på en gång)
  • Möjlighet till goda affärsrelationer
  • Bra stöttning för säsongsbetonad verksamhet
  • Ökad förhandlingskraft
  • Ökade kostnader
  • Ökad skuldsättning
  • Risk för förlust av tillgångar

Fördelarna med företagskredit

Att man endast betalar för de pengar man faktiskt använder tycker vi är den stora fördelen med en checkkredit. Det kan vara svårt att ha exakt koll på hur mycket man behöver låna till företaget, då är en checkkredit ett perfekt alternativ.

Det är oftast också snabbare processer än ett traditionellt företagslån. För de checkkrediter vi listat gör man sin ansökan på några minuter och kan få svar samma dag.

Oavsett vad det är man behöver pengar till hjälper kapitalet alla bolagsformer att växa. Det gynnar Sveriges företag och ser till att vi växer och skapar arbetstillfällen.

Kapitalet kan öka din förhandlingskraft vid förhandlingar med kunder och leverantörer

Flexibilitet

Långivarna erbjuder en flexibilitet i återbetalningen för checkkrediter. Du kan välja om du vill betala tillbaka månadsvis eller större belopp under färre tillfällen. Viktigt bara att du har god kontakt med din långivare för att båda ska vara införstådda i upplägget.

Det ger också en bra möjlighet för säsongsbetonad verksamhet. Har man exempelvis ett nöjesfält där fler besökare är på sommaren kan en checkkredit vara ett sätt att kompensera för vinterns kostnader.

Nackdelarna med företagskredit

Nackdelarna med företagskredit innefattar de man normalt benämner i sammanhang av belåning. Det finns alltid en risk i att belåna sitt företag i form av ökad skuldsättning och ökade kostnader.

Vanligtvis krävs en säkerhet för att bli beviljad en checkkredit och om återbetalningen av lånet inte sköts kan långivaren ha rätt till den tillgången.

Företagskredit passar den som inte vet hur stor lån som behövs

Säkerhet vid företagskredit

Det kan vara bra att höra med din valda långivare om du behöver ha en säkerhet för att bli beviljad en företagskredit. I regel behövs en säkerhet när man ansöker om företagskredit.

En säkerhet för en checkkredit gör att banken inte tar lika stor risk i att låna ut pengar till ditt företag. På samma gång kan du bli erbjuden bättre ränta och villkor.

Det fungerar på samma sätt som om man köper en bostad eller en bil. I de fallen fungerar bilen eller bostaden som säkerhet för lånet och man kan därmed bli erbjuden ett bättre lån.

Vad kan fungera som säkerhet?

Det banken accepterar som en säkerhet för checkkredit innefattar vanligtvis tillgångar såsom fastigheter, fordon, inventarier som maskiner och utrustning, lager eller företagskonton.

Det viktigaste är egentligen att det är tillgångar av värde för banken. För hela haken är nämligen att långivaren vill kunna se ett sätt att få tillbaka sina utlånade pengar om ditt företag skulle få problem med återbetalningen enligt avtalet.

Däremot behöver du inte vara orolig som företagare. Det behöver gå relativt långt för att långivarna faktiskt ska ta tillgångarna som fungerar som säkerhet.

Om vi återgår till exemplet med lån för bostad eller bil, är det inte särskilt vanligt att långivarna behöver ta de ägodelarna ifrån låntagaren. Men det är klart att det kan hända om man inte sköter återbetalningen.

Det viktigaste att ta med sig är egentligen att en god kommunikation med långivaren är viktigt. Det gäller egentligen alla typer av lån, har man en plan för återbetalning är långivarna ofta tillmötesgående.

Varför företagskredit?

I rådande tider med höjda räntor och ökad inflation kan det kännas tryggt att ha tillgång till extra likviditet, om det skulle behövas.

Man vet dessutom aldrig vad som kan hända och nya möjligheter till att expandera dyker sällan upp som ett brev på posten.

En företagskredit lämpar sig därför både för företag som har direkt behov av finansiering eller som bara känner att de vill ha en trygg buffert för det oväntade.

Krediten är avgiftsfri att ha liggandes och kostar dig således ingenting förrän du faktiskt använder den. Och då betalar du självklart endast för den kredit du nyttjat.

OPR Företagslån Flex erbjuder en smidig lösning för småföretagare som vill ha en trygghet nära tillhands innan behovet uppstår.

Utan konto- eller uppläggningsavgifter så kan du känna dig trygg i att det alltid finns en finansiering redo för ditt företag.

Så hittar du rätt företagskredit för ditt företag

Till att börja med bör du se över syftet med vad du behöver checkkrediten till. Vad är det du tänker investera i räkna ungefärligt på hur mycket finansiering du behöver.

Det kan också vara bra att räkna på hur mycket den potentiella investeringen ge dig och väga det mot hur mycket checkkrediten kommer kosta.

Vår rekommendation är i alla fall att man tar hjälp av en låneförmedlare. För när man väl då har förslagen på bordet kan man i lugn och ro se över om det är värt att ta det eller inte.

Du får då svart på vitt vad företagskrediten kommer att kosta er, samtidigt som du pressar ner räntan eftersom du konkurrensutsätter fler långivare samtidigt.

Tänk på vad investeringen kostar dig och vad det kan ge dig

Hur återbetalar man en checkkredit?

När du väl väljer att utnyttja en del av ditt kreditbelopp betalar du ränta och amortering för det beloppet också. Själva återbetalningen sker oftast månatligt via faktura.

En del av långivarna som erbjuder checkkredit tillåter dig att anpassa månadskostnaden efter ditt företags ekonomiska situation. Ta kontakt med din valda långivare om du vill anpassa kostnaden på något vis.

Det är ytterst sällan problem att öka amorteringen för att betala av sin kredit snabbare. Och skulle du till och med få möjligheten att betala av hela skulden i ett svep ska det inte heller vara ett problem.

Varje gång du gör en inbetalning kan ditt kreditutrymme fyllas på igen. Du kan sedan göra nya uttag vid behov. Värt att poängtera är dock att det finns en fastställd löptid för återbetalningarna.

Vanliga räntekostnader

Det varierar såklart mellan långivarna men generellt sett betalar ditt företag två olika räntor för en checkkredit:

  • Dispositionsränta – avser det kreditbelopp du använt, den ligger vanligtvis mellan 1 - 5 % per månad.
  • Kontraktsränta – avser hela kreditutrymmet som ditt företag får tillgång till. Det kan även av vissa långivare kallas limitavgift, den är något lägre och brukar vara mellan 0,5 - 1,5 %.
Foto: AI-genererad genom Ideogram.

Vem kan ansöka om företagskredit?

  • Svenska företag som är registrerade hos bolagsverket 
  • Godkänd kreditprövning hos CreditSafe
  • Du som har namnteckningsrätt i företaget och är kreditvärdig

Är du småföretagare? Läs mer och jämför företagslån här.

Så har vi hittat de bästa företagskrediterna

  • Krav
    Vi jämför kraven för att bli beviljad en checkkredit. Exempelvis tar vi in data om det finns inkomstkrav eller om det kräver borgen.
  • Möjligheter
    När vi tittar på möjligheter jämför vi checkkrediternas min- och maxbelopp, om de beviljas till olika bolagsformer samt hur flexibel återbetalningen är.
  • Process
    Vi jämför också processens helhet. Hur lång tid tar det att få tillgång till pengarna, kan man ansöka med BankID och är processen lättförståelig är frågor som vi ställer oss.
  • Kundupplevelser
    Vi jämför kundrecensioner och omdömen av långivarna och låneförmedlarna. Företagare är enligt vår erfarenhet raka och ärliga i sina omdömen. Därav ligger det tyngd i om långivarna får bra eller dåliga betyg från tidigare kunder.
  • Kostnader
    Vi tittar också på kostnaderna för checkkrediterna. Inom företagskrediter har långivarna inte samma ansvar att redovisa sina räntor som för exempelvis bolån. Därav ser vi det som ett stort plus när de ändå gör det och annars gillar vi låneförmedlare där man får jämföra räntorna.

    Vi gillar överlag upplägget med att man endast betalar för det man faktiskt utnyttjar. Det ger ett bättre utrymme när man som företagare inte har stenkoll på hur mycket finansiering man behöver.

Ska du starta nytt företag kan du jämföra finansieringsalternativ här.

Jämför företagskrediter

Det är alltid en bra idé att jämföra olika alternativ så att du får det som är bäst lämpat för dig och din unika situation. Sen är såklart det viktigaste att du tar ett beslut som är det bästa alternativet för din företagsresa.

Jämför företagskrediter via Lendo så kan du i lugn och ro jämföra olika erbjudanden – skräddarsydda efter dig och ditt företag.

Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för lån och söker bland olika långivare för att ge dig det bästa alternativet.

En ansökan är kostnadsfri, tar bara en minut och du får svar inom ett dygn. De tar dessutom endast en UC och du binder såklart inte upp dig till något.

Avgifter

När du tar en företagskredit så ska du utöver räntan vara vaksam över vilka andra avgifter som kan tas ut. Långivare tar oftast ut flera eller samtliga av nedanstående avgifter.

Uppläggningsavgift 

Långivaren kan ta ut en uppläggningsavgift bara för att sätta igång krediten. Men en som inte tar ut någon startavgift är OPR Företagslån Flex.

Uttagsavgift

Flera långivare tar en uttagsavgift. Generellt sett är det en viss procentsats av uttagsbeloppet men det kan också vara ett specifikt belopp i kronor.

Därför kan det vara en bra idé att planera dina uttag så att du slipper betala avgifter i onödan.

Kontoavgifter

Det är inte ovanligt med månads- eller årsavgifter på en företagskredit. Avgiften varierar mellan olika aktörer, i OPR's fall ligger avgiften dock på 0 kr.

Aviavgift

Det är kostnaden för långivaren att administrera fakturorna som de skickar till dig. Kontrollera gärna med långivaren om de har möjlighet att hantera detta digitalt istället. Då ska du inte behöva betala för pappersfakturor.

Ränta

Du betalar bara ränta för det som du väljer att ta ut från kreditkontot och under den tid du lånar pengarna. Det är den stora skillnaden mellan "vanliga" företagslån och en företagskredit.

Exempelkostnad för räntan:
Om du lånar 100 000 kr till en månadsränta på 5 % och betalar tillbaka summan efter en månad kostar det dig 5 000 kr i räntekostnader. Utöver räntan kan det även tillkomma andra avgifter som nämnts ovan.


FAQ: Vanliga frågor om företagskredit

Hur påverkar företagskredit mitt företags kreditvärdighet?

Att ansöka om en företagskredit kan påverka företagets kreditvärdighet både positivt och negativt. Om man sköter återbetalningen och värnar om avtalet ökar företagets kreditvärdighet. Om man däremot missköter återbetalningen påverkas kreditvärdigheten negativt.

Vad är skillnaden mellan företagskredit och företagsinvestering?

En företagskredit innebär att man lånar pengar i utbyte mot en kostnad i form av ränta. En företagsinvestering innebär också att man får in kapital, men i utbyte får investeraren oftare ägarandelar i företaget snarare än återbetalning med ränta.

Vad är kraven för att bli beviljad en företagskredit?

Kreditgivare granskar vanligtvis kriterier som kreditvärdighet, ekonomisk stabilitet, kassaflöde, verksamhetsplan och om det finns en säkerhet för lånet.

Därav rekommenderar vi i vår topplista också låneförmedlare. Det finns större chans att bli beviljad företagskredit och dessutom möjlighet till en checkkredit med bättre ränta och villkor.

Vad händer om mitt företag inte kan betala tillbaka företagskrediten?

Om ditt företag av någon anledning skulle få svårt med återbetalningen beror konsekvenserna på villkoren i lånet. Därav är det viktigt att du har en god kontakt med din valda långivare.

Om kommunikationen skulle brista och ni inte har möjlighet att betala tillbaka lånet kan det leda till:

  • Förseningsavgifter
  • Långivaren kan få rätt till den säkerhet som finns för lånet (exempelvis ett fordon)
  • Ökade räntekostnader

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi