Innehåller reklamlänkar

Alla räntor för företagslån 2024 – se hela listan

Uppdaterad 15 augusti 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman
Olle Pettersson
Granskad av
Olle Pettersson

Undrar du vad ett företagslån har för ränta? Vi har listat alla räntor hos företagslånen.

Vad har ett företagslån för ränta?

Ett företagslån har en normalt sätt en nominell ränta från 10 % upp till cirka 20 %. Småföretag och nystartade företag betala ofta en högre ränta än stora aktiebolag. När vi jämför mellan långivarna skiljer sig räntespannen där den lägsta räntan går så lågt som ner till 8 % medan den högsta räntan hos en bank är 69 %.

Vi listar alla räntor på företagslån

Det man behöver ha med sig när det kommer till ränta och företagslån är att det varierar väldigt mycket beroende på vilket typ av företag som lånar.

Beroende på bolagsform, kreditbetyg och syfte med lånet kan villkoren variera. Därav tycker vi att det är ett smart beslut att använda sig av en låneförmedlare som Krea. Då får du faktiska förslag på bordet med vad din investering kommer kosta och du kan väga erbjudanden som företagslån, leasing eller factoring mot varandra.

KreaGratistjänstJämför
Froda12 - 29 %
DBT13 - 16 %
Svea15 - 16 %
Marginalen Bank10 - 16 %
Bizcap36 - 55 %
Aros Kapital8 - 12 %
Capcito11 - 25 %
Funding Partner14 - 23 %
SaveLend Group15 - 24 %
IMH Finans28 - 31 %
Akela22 - 28 %
CapitalBox28 - 69 %
Fedelta13 - 15 %
Serafim Finans9 - 15 %
Räntorna varierar inom företagslån beroende på företag.
Du kan lita på informationen i denna artikel
Ovan räntor är baserade på data från Krea och avser årsränta. Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla räntor, maxbelopp, kreditbetyg och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker och långivare kommunicerar genom sina kanaler.

Räntor på företagslån hos storbanker

Storbankerna SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank är svårare att få exempelräntor för. De skriver på sina hemsidor att räntan är rörlig och sätts individuellt beroende på företagets struktur, ekonomi och syfte med lånet.

Det finns i alla fall för Swedbank och Nordea räkneexempel avseende företagslån. Swedbank anger en effektiv exempelränta på 5,25 % och Nordea på 9,25 %. Dock är räkneexempel endast till för att redovisa hur en lånekostnad kan se ut, därav bör inte alltför stor vikt läggas vid att de skiljer sig åt.

Vår topplista av företagslån med bra ränta

1. Krea

Om ditt företag är i behov av mer kapital rekommenderar vi att ta hjälp av Krea. Det är en låneförmedlare som konkurrensutsätter upp till 30 olika bankers erbjudanden inom företagslån.

Du kan låna upp till 30 000 000 kr, tjänsten är helt kostnadsfri och du binder inte upp dig till någonting.

2. Froda

Froda erbjuder företagslån upp till 15 000 000 kr. De försäkrar dig om att de erbjuder bäst ränta genom att erbjuda lägst prisgaranti. Det innebär om du skulle få lägre pris hos någon annan matchar Froda det erbjudandet.

3. Capcito

Capcito erbjuder en snabb hantering av företagslånet till bra ränta. Du får ett skräddarsytt erbjudande och besked samt utbetalning inom 24 timmar.

Vi tar fram topplistan genom att jämföra kostnader, flexibilitet, kravställing och kundrecensioner. Läs mer här om hur jämförelsen går till.

youtube thumbnail
3 snabba tips med Alexis Kopylov, vd och medgrundare till DBT Capital, om hur man jämför företagslåns räntor och villkor.
  • Fundera på vad som är viktigt för dig i förhållande till syftet med lånet
  • Dubbelkolla din förväntade avkastning på investeringen och ställ det mot kostnaden för lånet
  • Hör med affärskompisar eller andra företagare hur man bör tänka

Krea ger möjlighet att jämföra låneerbjudanden

Jämför räntor hos Krea

Även om räntan är viktig är det inte det enda man bör ta hänsyn till. Det kan även finnas andra avgifter och villkor som kan påverka totalkostnaden för lånet.

Därav kan det vara bra att använda sig av en låneförmedlare för att få experthjälp och utvärdera alternativen.

Krea är en låneförmedlare specialiserad inom företagslån. De konkurrensutsätter 30 olika banker och långivare kostnadsfritt, utan att man binder sig till något.

De jämför lån upp till 30 000 000 kr och tar endast en kreditupplysning från UC.

Ansökan hos Krea tar bara ett par minuter och du får tillbaka förslag på bra lån för din situation inom 24 timmar. Utöver att de är anpassningsbara och snabba, får de även toppbetyg av kunderna.

På Trustpilot har Krea fått 4,7 av 5 möjliga i betyg med över 200 omdömen. 98 % (!) av alla som lämnat ett omdöme på Trustpilot har lämnat 4 eller 5 stjärnor.

– Snabb handläggning och otroligt smidigt att kunna göra allt med mobilt BankID... Den vanliga bankens handläggning ligger långt efter.

★★★★★
★★★★★
4,7
Krea på Trustpilot

Läs Finansvalps egna omdöme av Krea.

Carsten Leth, CCO och vice CEO på Krea, förklarar vikten av att jämföra företagslån för att få bra ränta och villkor. Han menar att de kan se skillnader på 3 till 4 gånger så höga kostnader från bästa till minst attraktiva erbjudandet på deras plattform. Se utdraget från intervjun i videon nedan:

youtube thumbnail

Vad blir kostnaden för mitt företagslån?

Många företagslån har upp till 60 månaders återbetalningstid (5 år). Det man bör ha i åtanke är att ju längre du återbetalar lånet desto högre blir din totala räntekostnad, även om månadskostnaden blir lägre eftersom du delar upp betalningen över en längre period.

Om vi tar ett exempel på ett företagslån om 1 miljon kronor med en ränta på 15 %, påverkas kostnaderna beroende på återbetalningstid enligt nedan. Värt att ha i åtanke är att med de flesta företagslån kan du göra extra avbetalningar om du får möjlighet utan extra kostnad.

Val av ränta på företagslån

Oavsett om du är småföretagare, har ett aktiebolag, enskild firma eller ett nystartat företag är det alltid bra att jämföra företagslån och dess räntor när du behöver finansiering.

Det finns några olika alternativ på räntor vid företagslån.

Rörlig ränta företagslån

Rörlig ränta innebär att räntan kan justeras både upp och ner över löptiden på lånet beroende på räntemarknaden.

Det kan vara fördelaktigt med rörlig ränta om marknadsräntorna förväntas sjunka. Då kommer även ditt företagslån att bli billigare med tiden.

Historiskt sett har det också varit billigare att välja rörlig ränta. Eftersom det är svårt att veta när och hur länge man ska binda lånets ränta har det generellt sett varit billigare att följa marknaden.

Risken med att välja en rörlig ränta är om räntorna stiger kommer lånets ränta följa med räntehöjningen och bli dyrare. Det kan därför vara bra att ha en säkrad buffert för eventuella räntehöjningar om man vill gå för rörlig ränta på lånet.

Fast ränta företagslån

En fast ränta innebär att räntan är bestämd och förblir oförändrad under den period man binder räntan.

Det kan vara bra om du vill kunna budgetera lånets kostnader under en längre period. Det ger även skydd mot framtida höjningar om räntemarknaden förväntas stiga.

Nackdelen är att det historiskt sett varit dyrare att binda sin ränta än att välja rörligt. Men med nu stigande räntor är det inte säkert att historisk data är facit för framtiden.

Fast och rörlig ränta

Ett annat alternativ kan vara att ha en kombination av fast och rörlig ränta. På det viset kan man få båda delar med förutsägbarhet och möjlighet till sänkta kostnader.

Det kan vara att man har fast ränta exempelvis under en expanderingsfas för att ha kontroll på kostnaderna när ekonomin är känsligare i företaget. Sedan kan man då övergå till rörligt.

Det kan också fungera genom att man från början delar upp lånet i en rörlig och en fast del.

Företagslån med räntetak

Ett annat sätt att kombinera fast och rörlig ränta kan vara lån med räntetak. Det är ett lån med rörlig ränta men som inte kan överstiga en viss räntenivå.

Med denna lösning kan räntan på företagslånet dra nytta av marknadssänkningar samtidigt som den inte kan överstiga en viss gräns. Det blir då även en förutsägbar kostnad då du vet vad maxkostnaden är för lånet.

Eftersom det är en högre risk för banken med denna lösning blir det dock ofta en högre ränta från början än om du hade haft rörlig ränta. Det kan även finnas en tidsbegränsning på hur lång period du kan ha takräntan.

Själva räntetaket och villkoren för det sätter man tillsammans med långivaren. Var noga med att fråga om villkoren då det kan tillkomma avgifter för förmånen med räntetak.

Amortering

När det kommer till amortering finns det framförallt tre huvudsakliga alternativ, rak amortering, annuitet och serieamortering. Beroende på vad du lånar till och hur långsiktig din investering är kan val av amortering skilja sig.

Rak amortering

Med rak amortering betalar du av samma summa varje månad på företagslånet. Det innebär att månadskostnaden blir mindre för varje tillfälle eftersom räntekostnaden sjunker något när du amorterar av på lånet.

Exempel

Du tar ett företagslån på 1 miljon kronor som ska återbetalas över 5 år. Då blir amorteringen 1 miljon delat på antal månader (12 x 5 = 60), 16 667 kr. Du amorterar då alltså cirka 17 000 kr varje månad och därmed kommer räntebetalningen minska varje månad eftersom skulden sjunker hela tiden.

Annuitet

Amorterar du via annuitet återbetalar du istället samma belopp varje månad, inkluderat amortering och ränta. I början blir då beloppet större andel ränta än amortering och med tiden tar amorteringen över till större del. Det kan vara bra om du vill ha en mer förutsägbar kostnad varje månad, dock blir denna typ av amortering generellt dyrare i totalkostnad.

Inom annuitet finns också det som kallas ändrad- eller bibehållen annuitet. Bibehållen annuitet innebär att du betalar samma belopp oavsett ränteförändringar, medan vid ändrad annuitet räknar långivaren om annuiteten vid en eventuell förändring av räntenivån.

Med ändrad annuitet kommer din återbetalningsplan att hållas medan bibehållen annuitet gör att avbetalningsplanen kan bli kortare eller längre, beroende på om räntan sänks eller höjs.

Serieamortering

Serieamortering innebär att amorteringsgraden trappas upp efter hand. Du kan exempelvis amortera 1 % första året, 2 % andra året och så fortsätter det på det viset. Det kan vara bra om du vill skapa mer utrymme i början av ditt företagslån.

Tänk på
En första offert med ränta på företagslån är inte färdigförhandlad. Argumentera om varför ditt företag är en bra kund för banken och därmed bör få bättre ränta.

Genomsnittlig ränta företagslån

Långivarna inom företagslån har inte samma krav att redovisa snitträntor som exempelvis banker för bolån. Därav är det svårare att ge en generell bild över vad man kan förvänta sig för ränta på företagslån.

Om vi ändå ska göra en uppskattning för att du som företagare ska ha något att jämföra med, är vår bedömning att räntan på företagslån ligger mellan 0,5 - 4,2 % per månad.

Det motsvarar en ränta på 6,0 - 50 % per år. Det är ett ganska brett spann och därav rekommenderar vi att ta chansen med Ponture Inclusive där man garanterat får en låg ränta.

Det är speciellt bra för mindre bolag som är i en expanderingsfas, eftersom kraven är utformade på det sättet. Har man redan en god ekonomi och stabil omsättning bör man istället konkurrensutsätta långivarna genom låneförmedlare för att få låg ränta.

Foto: AI-genererad genom Ideogram.

Vad påverkar räntan på företagslån?

När du ansöker om företagslån kommer långivaren att bedöma ditt företags återbetalningsförmåga. Ju lägre risk banken anser det är att låna ut pengar desto lägre kan räntan bli.

Långivarnas bedömning innefattar:

  • Företagets kreditvärdighet
  • Branschens riskprofil
  • Lånebelopp
  • Löptiden för lånet
  • Hur länge företaget varit aktivt
  • Intäkter och omsättning
  • Säkerhet/Borgen
  • Affärsplan och budget

Så tänker vi kring ränta och företagslån

Långivare har inte samma skyldighet att redovisa sina räntor för företagslån som man exempelvis har för bolån. Det beror på att räntorna skiljer sig mer åt beroende på exempelvis bolagsform.

Det blir alltså svårare att få fram en snittränta, eller snarare att extremerna åt vardera håll skiljer sig mycket.

Därav känner vi oss bekväma i att rekommendera Krea där man får en naturlig förhandling. Med hjälp av dem kan du få ner räntan innan du ens börjat förhandla själv med din valda bank.

Det gäller då framförallt om man behöver ett större lån och har kommit en bit i utvecklingen redan. Om man är i en tidigare fas är det Ponture Inclusive som gäller ändå.

Eftersom det är utformat för att främja småföretagare och ändå erbjuder generell låg ränta, finns det just nu inget bättre alternativ om man uppfyller kraven.

Förhandla om räntan på företagslån – våra 4 bästa tips

  • Ge en tydlig bild av verksamheten

    Beskriv hur verksamheten ser ut och var transparent. Poängtera vilka intäkter som finns men var också öppen med ditt företags riskområden. På det viset inger ni förtroende och långivaren kan förstå att ni har ordning och reda och ändå har koll på eventuella svagheter.
  • Undersök möjligheten för personlig borgen

    Om du vill pressa ner räntan för lånet kan det finnas möjlighet att gå i personlig borgen för lånet. Det är dock inget vi rekommenderar för större företagslån eftersom det ökar risken för dig som privatperson.
  • Titta efter andra alternativ

    Du behöver inte nöja dig med första bästa erbjudande. Blir du inte nöjd är det bättre att gå vidare och undersöka vad andra långivare kan erbjuda. På det viset kan du också ta med dig erfarenheterna från tidigare förhandlingar och ta lärdom av vad som gick mindre bra.
  • Förhandla om villkoren

    Om du märker att det är svårt att förhandla ner räntan kan du diskutera andra villkor. Exempelvis om du kan få mer flexibel avbetalningstid, amortering eller annat som påverkar lånets totalkostnad.

För- och nackdelar med företagslån

  • Investera i din verksamhet för att expandera
  • Ofta flexibelt i vad du vill investera i såsom inventarier, fordon, lokaler eller utveckling av produkten
  • Snabbt kapital för att utveckla ditt företag
  • Slippa ge iväg andelar av ditt bolag till extern investerare
  • Kan vara välbehövligt i säsongsbetonade bolag för likviditet
  • Kan tas med eller utan UC
  • Ofta flexibla villkor såsom extraamortering utan extra kostnad
  • Kräver ofta borgen eller någon form av säkerhet
  • Kräver ofta en noggrann utvärdering av bolagets ekonomi
  • Kan finnas risk för överbelåning
var väl förberedd när du förhandlar om räntan på företagslånet

Så jämför du företagslåns räntor och villkor

youtube thumbnail
Alexis Kopylov, vd och en av grundarna till DBT Capital, ger tips för hur man kan jämföra företagslås räntor och villkor.

Vi frågade Alexis Kopylov hur man ska tänka om man vill jämföra räntor och villkor på företagslån. Vi har märkt när vi ska sammanställa faktan att siffrorna för företagslån inte är lika lättillgängliga som för exempelvis bolån eller privatlån.

Alexis menar att bolån och privatlån är mer standardiserade och därför är det lättare att ha de siffrorna publika. Företag är unika och det blir därmed svårare att jämföra.

Man behöver kontakta en bank för att få information relaterat till sina förutsättningar. När du väl kontaktat banken kan du kräva en tydlig prissättning.

Titta på nominell och effektiv ränta

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan nominell och effektiv ränta på ett företagslån. De ger olika perspektiv på kostnaden för lånet.

Ränta företagslån – nominell

Den nominella räntan är den räntesats som används för att beräkna kostnaden på ett lån utan avgifter och andra tillägg. Finansvalp rekommenderar att titta på den effektiva räntan för att få rätt bild av vad lånet faktiskt kommer kosta.

Ränta företagslån – effektiv

Den effektiva räntan tar alltså hänsyn till alla kostnader och avgifter som kan påverka totalkostnaden för lånet.

Det kan vara kostnader som uppläggningsavgift för lånet eller administrativa avgifter. Med den effektiva räntan får du då en mer heltäckande bild av kostnaden och kan jämföra lån mer rättvist.

Se videon innan du tar ett företagslån

Joakim Westman, ekonomijournalist på Finansvalp, förklarar vad du ska tänka på när du ska ta ett företagslån

youtube thumbnail

Företagslån med låg ränta

Hur hittar man då företagslånet med bäst ränta? Vi på Finansvalp skulle som tidigare nämnt rekommendera att man använder sig av en låneförmedlare.

Eftersom snitträntor på företagslån inte är publika på samma sätt som för bolån kan det annars vara svårt att avgöra vad som är en bra ränta.

Ju bättre förberedd du är när du ska förhandla om företagslånet desto större chans har du att få en förmånlig ränta.

Förbered för större chans till företagslån med låg ränta:

  • Tydlig affärsplan
  • Ekonomidokument, såsom balansräkning, resultaträkning eller kassaflöde
  • Kreditbetyg
  • Definiera vad lånet ska användas till
  • eventuell säkerhet/borgen

En tydlig affärsplan kan hjälpa banken att avgöra hur stor risk de tar med att låna ut pengar till ditt företag. Är den professionell ser långivaren förhoppningsvis lånet som en lägre risk och därmed kan ni få lägre ränta.

Har ditt företag varit aktivt ett tag kan det vara bra att ta fram ekonomidokument. Balansräkning och resultaträkning kan hjälpa långivaren att förstå vad för ekonomisk situation företaget är i.

Finns det kreditbetyg eller kreditrapport är det också ett bra sätt att påvisa hur företaget är pålitligt. Har man skött sina tidigare betalningar på ett bra sätt ökar möjligheterna till lägre ränta.

Att definiera vad lånet ska användas till är bra både för möjlighet till lägre ränta men också för att du ska ha ett syfte med lånet. Är du för att investera i teknik eller expandera på en ny marknad? Tänk över så du lånar pengar med ett tydligt syfte för bolagets bästa.

Ett av de mest effektiva sätten att få ner räntan på ett företagslån är att erbjuda banken en säkerhet. Har du tillgångar eller en person som kan gå i borgen för lånet minskar risktagandet för banken och därmed kan du få bättre ränta.

Företagslån utan ränta

Det finns faktiskt företagslån som inte har någon ränta alls. Hur kan det då komma sig?

Jo, även om lånen kan vara räntefria är de inte gratis. Långivarna kompenserar denna typ av lån med avgifter, den effektiva räntan blir då aldrig 0 %.

Man kommer överens om ett fast månadsbelopp som baseras på hur lång avbetalningstid ditt företag vill ha. En längre återbetalningstid innebär ofta lägre avgift och månadskostnad.

Dock blir då istället totalkostnaden högre eftersom du kommer ha fler månader med avgift för lånet.

För- och nackdelar med företagslån utan ränta

  • Enkelt att budgetera med fast månadskostnad
  • Se direkt hos långivare exakta månadskostnaden
  • Bra för kortsiktigt mindre lån
  • Ingen nytta kan dras med att visa upp god ekonomi
  • svårare att förhandla
  • Generellt dyrare lösning

Behöver du ett mindre lån för att exempelvis lösa likviditetsproblem kan det vara en bra lösning. Det är ofta kortare återbetalningsperiod och därför rekommenderar vi inte större lån.

Den största fördelen är att man snabbt kan få fram sin månadskostnad och räkna på om det kan vara aktuellt.

Nackdelarna är att det är svårare att förhandla och ofta får olika typer av bolag samma villkor. Det spelar då mindre roll om du kan visa upp god ekonomi eller kreditvärdighet.

Om du tycker detta alternativ verkar intressant, kolla med din långivare vad de kan erbjuda för månadsavgift.

Så bokför du ett företagslån

Ett företagslån från en bank eller ett finansiellt institut ska bokföras som en skuld. Om lånet ska betalas tillbaka inom ett år är det en så kallad kortfristig skuld och bokförs på ett 28-konto. Har lånet längre återbetalningstid än ett år ska det istället bokföras på ett 23-konto.

Även ränteutgifterna för kortfristiga skulder ska bokföras och det görs på ett 84-konto. Övriga kostnader såsom eventuella avgifter hamnar under 6570 - bankkostnader.

Kontonumren utgår från BAS-kontoplanen, den vanligaste i Sverige.

Så jämför vi företagslån

  • Kostnader
    Även om det inte är lika lätt att jämföra räntor och avgifter inom företagslån som för exempelvis bolån eller privatlån, lägger vi kraft i att hitta företagslånen till bäst villkor.
  • Flexibilitet
    Vi undersöker också hur flexibla företagslånen är. Exempelvis är det faktorer som hur flexibel återbetalningstiden är, hur mycket eller lite man kan låna och till vilka bolagsformer.
  • Kravställning
    Vi ser gärna också att lånen kan passa flera olika typer av företag, såsom nystartade eller företag som inte än har riktigt kassaflöde.
  • Kundrecensioner
    Vår erfarenhet säger att tidigare nöjda kunder ofta betyder framtida nöjda kunder. Därav jämför vi kundrecensioner från stora recensionssidor som Trustpilot och Google Reviews.

FAQ: Vanliga frågor om ränta på företagslån

Vad är den genomsnittliga räntesatsen för företagslån?

Genomsnittliga räntesatser för företagslån är inte publika på samma sätt som för bolån. Räntorna varierar också i större grad eftersom det finns mycket olika faktorer som spelar in.

Exempelvis vilken bolagsform företaget har, lånebeloppet. låneperioden och räntemarknaden. Generellt sett kan räntan på företagslån variera från cirka 3,6 % - 36 %.

Kan jag förhandla om räntan på företagslån?

Absolut, det är alltid bra att förhandla om räntan då det kan kapa kostnader över en lång period. För att öka dina chanser var förberedd med relevant dokumentation för att påvisa att ditt företag är en pålitlig kund.

Kan räntan på ett företagslån förhandlas om under låneperioden?

Det skiljer sig mellan långivare och beroende på om man väljer en fast eller rörlig ränta. Fråga din valda långivare hur möjligheten för omförhandling ser ut innan du skriver på låneavtalet.

Finns det andra avgifter än räntan på företagslån?

Det kan finnas. Avgifter såsom uppläggningsavgifter, årsavgifter, förvaltningsavgifter och eventuella förseningsavgifter kan tillkomma.

Granska därför villkoren för din valda långivare för att slippa bli överraskad om avgifter.

Behöver man amortera på företagslån?

Det finns inget generellt amorteringskrav på företagslån i Sverige. Många företagslån är amorteringsfria under en initial period där man bara betalar ränta.

Det ger företaget möjlighet att använda lånekapitalet för att finansiera investeringar innan man börjar betala av lånet.

Vad är räntemarginal?

Räntemarginal används som ett mått för hur lönsamt det är för banken att låna ut pengar. Det är alltså skillnaden mellan vad banken tjänar på kundens lån i jämförelse med vad den själv betalar i inlåning och upplåning.