En bra tillgång till kapital kan vara avgörande för att växa som företag. Men innan man tar ett företagslån är det bra att förstå hur räntan påverkar din verksamhet.
Eftersom räntan på företagslån inte är lika lättillgänglig som för andra typer av lån kan det vara bra att ta hjälp av låneförmedlare. På det viset får långivarna konkurrera om att ge dig bäst ränta på företagslån.
Vi går igenom det du behöver veta för att fatta ett välinformerat beslut. Här hittar du också det mest attraktiva företagslånet med upp till 50 % lägre ränta med garanti från EU.
Långivarna inom företagslån har inte samma krav att redovisa snitträntor som exempelvis banker för bolån. Därav är det svårare att ge en generell bild över vad man kan förvänta sig för ränta på företagslån.
Om vi ändå ska göra en uppskattning för att du som företagare ska ha något att jämföra med, är vår bedömning att räntan på företagslån ligger mellan 0,3 - 3,0 % per månad.
Det motsvarar en ränta på 3,6 - 36 % per år. Det är ett ganska brett spann och därav rekommenderar vi att ta chansen med Ponture Inclusive där man garanterat får en låg ränta.
Det är speciellt bra för mindre bolag som är i en expanderingsfas, eftersom kraven är utformade på det sättet. Har man redan en god ekonomi och stabil omsättning bör man istället konkurrensutsätta långivarna genom låneförmedlare för att få låg ränta.
Även om räntan är viktig är det inte det enda man bör ta hänsyn till. Det kan även finnas andra avgifter och villkor som kan påverka totalkostnaden för lånet.
Därav kan det vara bra att använda sig av en låneförmedlare för att få experthjälp att utvärdera alternativen.
De jämför lån upp till 30 000 000 kr och tar endast en kreditupplysning från UC.
Ansökan hos Krea tar bara ett par minuter och du får tillbaka förslag på bra lån för din situation inom 24 timmar. Utöver att de är anpassningsbara och snabba, får de även toppbetyg av kunderna.
På Trustpilot har Krea fått 4,7 av 5 möjliga i betyg med över 200 omdömen. 98 % (!) av alla som lämnat ett omdöme på Trustpilot har lämnat 4 eller 5 stjärnor.
– Snabb handläggning och otroligt smidigt att kunna göra allt med mobilt BankID... Den vanliga bankens handläggning ligger långt efter.
När du ansöker om företagslån kommer långivaren att bedöma ditt företags återbetalningsförmåga. Ju lägre risk banken anser det är att låna ut pengar desto lägre kan räntan bli.
Oavsett om du är småföretagare, har ett aktiebolag, enskild firma eller ett nystartat företag är det alltid bra att jämföra företagslån och dess räntor när du behöver finansiering.
Det finns också några olika alternativ på räntor som vi går igenom i denna del.
Rörlig ränta innebär att räntan kan justeras både upp och ner över löptiden på lånet beroende på räntemarknaden.
Det kan vara fördelaktigt med rörlig ränta om marknadsräntorna förväntas sjunka. Då kommer även ditt företagslån att bli billigare med tiden.
Historiskt sett har det också varit billigare att välja rörlig ränta. Eftersom det är svårt att veta när och hur länge man ska binda lånets ränta har det generellt sett varit billigare att följa marknaden.
Risken med att välja en rörlig ränta är om räntorna stiger kommer lånets ränta följa med räntehöjningen och bli dyrare. Det kan därför vara bra att ha en säkrad buffert för eventuella räntehöjningar om man vill gå för rörlig ränta på lånet.
En fast ränta innebär att räntan är bestämd och förblir oförändrad under den period man binder räntan.
Det kan vara bra om du vill kunna budgetera lånets kostnader under en längre period. Det ger även skydd mot framtida höjningar om räntemarknaden förväntas stiga.
Nackdelen är att det historiskt sett varit dyrare att binda sin ränta än att välja rörligt. Men med nu stigande räntor är det inte säkert att historisk data är facit för framtiden.
Ett annat alternativ kan vara att ha en kombination av fast och rörlig ränta. På det viset kan man få båda delar med förutsägbarhet och möjlighet till sänkta kostnader.
Det kan vara att man har fast ränta exempelvis under en expanderingsfas för att ha kontroll på kostnaderna när ekonomin är känsligare i företaget. Sedan kan man då övergå till rörligt.
Det kan också fungera genom att man från början delar upp lånet i en rörlig och en fast del.
Ett annat sätt att kombinera fast och rörlig ränta kan vara lån med räntetak. Det är ett lån med rörlig ränta men som inte kan överstiga en viss räntenivå.
Med denna lösning kan räntan på företagslånet dra nytta av marknadssänkningar samtidigt som den inte kan överstiga en viss gräns. Det blir då även en förutsägbar kostnad då du vet vad maxkostnaden är för lånet.
Eftersom det är en högre risk för banken med denna lösning blir det dock ofta sättas en högre ränta från början än om man hade haft rörlig ränta. Det kan även finnas en tidsbegränsning på hur lång period du kan ha takräntan.
Själva räntetaket och villkoren för det sätter man tillsammans med långivaren. Var noga med att fråga om villkoren då det kan tillkomma avgifter för förmånen med räntetak.
Det är viktigt att förstå skillnaden mellan nominell och effektiv ränta på ett företagslån. De ger olika perspektiv på kostnaden för lånet.
Den nominella räntan är den räntesats som används för att beräkna kostnaden på ett lån utan avgifter och andra tillägg. Finansvalp rekommenderar att titta på den effektiva räntan för att få rätt bild av vad lånet faktiskt kommer kosta.
Den effektiva räntan tar alltså hänsyn till alla kostnader och avgifter som kan påverka totalkostnaden för lånet.
Det kan vara kostnader som uppläggningsavgift för lånet eller administrativa avgifter. Med den effektiva räntan får du då en mer heltäckande bild av kostnaden och kan jämföra lån mer rättvist.
Joakim Westman, ekonomijournalist på Finansvalp, förklarar vad du ska tänka på när du ska ta ett företagslån
Hur hittar man då företagslånet med bäst ränta? Vi på Finansvalp skulle som tidigare nämnt rekommendera att man använder sig av en låneförmedlare.
Eftersom snitträntor på företagslån inte är publika på samma sätt som för bolån kan det annars vara svårt att avgöra vad som är en bra ränta.
Ju bättre förberedd du är när du ska förhandla om företagslånet desto större chans har du att få en förmånlig ränta.
En tydlig affärsplan kan hjälpa banken att avgöra hur stor risk de tar med att låna ut pengar till ditt företag. Är den professionell ser långivaren förhoppningsvis lånet som en lägre risk och därmed kan ni få lägre ränta.
Har ditt företag varit aktivt ett tag kan det vara bra att ta fram ekonomidokument. Balansräkning och resultaträkning kan hjälpa långivaren att förstå vad för ekonomisk situation företaget är i.
Finns det kreditbetyg eller kreditrapport är det också ett bra sätt att påvisa hur företaget är pålitligt. Har man skött sina tidigare betalningar på ett bra sätt ökar möjligheterna till lägre ränta.
Att definiera vad lånet ska användas till är bra både för möjlighet till lägre ränta men också för att du ska ha ett syfte med lånet. Är du för att investera i teknik eller expandera på en ny marknad? Tänk över så du lånar pengar med ett tydligt syfte för bolagets bästa.
Ett av de mest effektiva sätten att få ner räntan på ett företagslån är att erbjuda banken en säkerhet. Har du tillgångar eller en person som kan gå i borgen för lånet minskar risktagandet för banken och därmed kan du få bättre ränta.
Det finns faktiskt företagslån som inte har någon ränta alls. Hur kan det då komma sig?
Jo, även om lånen kan vara räntefria är de inte gratis. Långivarna kompenserar denna typ av lån med avgifter, den effektiva räntan blir då aldrig 0 %.
Man kommer överens om ett fast månadsbelopp som baseras på hur lång avbetalningstid ditt företag vill ha. En längre återbetalningstid innebär ofta lägre avgift och månadskostnad.
Dock blir då istället totalkostnaden högre eftersom du kommer ha fler månader med avgift för lånet.
Behöver du ett mindre lån för att exempelvis lösa likviditetsproblem kan det vara en bra lösning. Det är ofta kortare återbetalningsperiod och därför rekommenderar vi inte större lån.
Den största fördelen är att man snabbt kan få fram sin månadskostnad och räkna på om det kan vara aktuellt.
Nackdelarna är att det är svårare att förhandla och ofta får olika typer av bolag samma villkor. Det spelar då mindre roll om du kan visa upp god ekonomi eller kreditvärdighet.
Om du tycker detta alternativ verkar intressant, kolla med din långivare vad de kan erbjuda för månadsavgift.
Genomsnittliga räntesatser för företagslån är inte publika på samma sätt som för bolån. Räntorna varierar också i större grad eftersom det finns mycket olika faktorer som spelar in.
Exempelvis vilken bolagsform företaget har, lånebeloppet. låneperioden och räntemarknaden. Generellt sett kan räntan på företagslån variera från cirka 3,6 % - 36 %.
Absolut, det är alltid bra att förhandla om räntan då det kan kapa kostnader över en lång period. För att öka dina chanser var förberedd med relevant dokumentation för att påvisa att ditt företag är en pålitlig kund.
Det skiljer sig mellan långivare och beroende på om man väljer en fast eller rörlig ränta. Fråga din valda långivare hur möjligheten för omförhandling ser ut innan du skriver på låneavtalet.
Det kan finnas. Avgifter såsom uppläggningsavgifter, årsavgifter, förvaltningsavgifter och eventuella förseningsavgifter kan tillkomma.
Granska därför villkoren för din valda långivare för att slippa bli överraskad om avgifter.
Det finns inget generellt amorteringskrav på företagslån i Sverige. Många företagslån är amorteringsfria under en initial period där man bara betalar ränta.
Det ger företaget möjlighet att använda lånekapitalet för att finansiera investeringar innan man börjar betala av lånet.
Räntemarginal används som ett mått för hur lönsamt det är för banken att låna ut pengar. Det är alltså skillnaden mellan vad banken tjänar på kundens lån i jämförelse med vad den själv betalar i inlåning och upplåning.
Med företagslånet Ponture Inclusive får du upp till 50 % lägre ränta. Dessutom är 90 % av lånets säkerhet täckt av Europeiska Investeringsfonden.
Det är framtaget för att främja tillväxten av småföretag och man kan låna upp till 250 000 kr.
Om ditt företag är i behov av mer kapital rekommenderar vi att ta hjälp av Krea. Det är en låneförmedlare som konkurrensutsätter upp till 30 olika bankers erbjudanden inom företagslån.
Du kan låna upp till 30 000 000 kr, tjänsten är helt kostnadsfri och du binder inte upp dig till någonting.
Froda erbjuder företagslån upp till 15 000 000 kr. De försäkrar dig om att de erbjuder bäst ränta genom att erbjuda lägst prisgaranti. Det innebär om du skulle få lägre pris hos någon annan matchar Froda det erbjudandet.
Med företagslånet Ponture Inclusive får du upp till 50 % lägre ränta och 12 månader amorteringsfrihet som är garanterat av EU.
Du kan låna från 10 000 upp till 250 000 kr och välja återbetalningstid från 1 upp till 60 månader. Utöver de fördelarna krävs endast 10 % säkerhet då 90 % täcks av garantin från EIF.
Det är framtaget för att främja mindre företag och tillväxt, därav finns det några krav. Om ditt företag passar in under kraven är det fritt fram att ansöka.
Jämför räntor hos Krea
Långivare har inte samma skyldighet att redovisa sina räntor för företagslån som man exempelvis har för bolån. Det beror på att räntorna skiljer sig mer åt beroende på exempelvis bolagsform.
Det blir alltså svårare att få fram en snittränta, eller snarare att extremerna åt vardera håll skiljer sig mycket.
Därav känner vi oss bekväma i att rekommendera Krea där man får en naturlig förhandling. Med hjälp av dem kan du få ner räntan innan du ens börjat förhandla själv med din valda bank.
Det gäller då framförallt om man behöver ett större lån och har kommit en bit i utvecklingen redan. Om man är i en tidigare fas är det Ponture Inclusive som gäller ändå.
Eftersom det är utformat för att främja småföretagare och ändå erbjuder generell låg ränta, finns det just nu inget bättre alternativ om man uppfyller kraven.