Låna pengar för att starta företag – bästa företagslånet 2023
Uppdaterad 12 juli 2023
Skriven av
Olle Pettersson
Olle Pettersson
Olle har en kandidatexamen i företagsekonomi från Högskolan i Halmstad. Han har över tolv års erfarenhet av redaktionellt innehåll och har suttit i ledningsgruppen för en internationell mediekoncern med en omsättning på 1 mdkr. Olle var under drygt fem år konsult med ansvar för corporate communications åt Nordens största installationskoncern och var med och tog dem till Nasdaq OMX. Han har även en bakgrund från IR-byrå där han bland annat ansvarade för finansiella rapporter.
Hanif har jobbat på Avanza de senaste 4,5 åren. Där har han främst varit ansvarig för deras hävstångsprodukter inom segmentet Avanza Markets. Han har även ansvarat för kundkontakten på Avanzas sociala medier.
Hanif är utbildad marknadskommunikatör inom sociala medier och UX-writer hos Nackademin.
Funderar du på att låna pengar för att starta företag? Kanske har du en affärsidé eller en produkt som du tycker att marknaden har ett behov av? Då kan det vara smart att ta ett företagslån för att finansiera uppstarten.
Vi går igenom allt du behöver veta för att finansiera uppstarten av ditt kommande företag.
Tre företagslån för att starta företag
Det finns tre långivare som erbjuder företagslån till dig som ska starta företag. Sen finns det fler långivare som lånar ut till dig som har ett existerande företag. Men det kräver att du varit aktiv i över ett år.
Eftersom Approvas lån vänder sig till nya företagare gillar vi att de har en fast månadskostnad istället för en rörlig ränta.
Du betalar bara för räntan på lånet. Det innebär att du varken betalar uppläggningsavgift, månads- eller aviavgift. Du och också möjlighet att betala tillbaka hela lånet i dess helhet innan kredittidens slut.
Du kan ansöka utan en UC-förfrågan
Om du oroar dig över en försämrad kreditvärdighet på grund av många kreditupplysningar på kort tid kan du andas ut. Approva använder inte UC. Det gör att en ansökan inte registreras hos dem.
Du behöver inte heller kunna erbjuda en säkerhet eller borgen för lånet. Det är också extra fördelaktigt för småföretagare som inte sitter på några nämnvärda tillgångar. Och att gå i personlig borgen för ditt företag kan vara ett stort steg.
"En smidig och enkel bank. Går snabbt att få hjälp från kundservice."
Privatlån – ett alternativ när du vill låna för att starta eget företag
Om du ska starta ett eget företag och behöver pengar för uppstarten är ett privatlån ett alternativ. Det är ganska vanligt att ta ett så kallat starta-eget lån.
Det innebär egentligen att du tar ett privatlån för att finansiera uppstarten. Det kommer vara lite kostnader för att starta upp.
Exempelvis en egen dator, telefonabonnemang, bredband, verktyg och liknande. Om du startar ett aktiebolag krävs också ett aktiekapital på 25 000 kr.
Att ta ett privatlån för att starta eget kan kännas skrämmande. Men om du inte har sparade pengar du kan satsa är det en god idé.
Oavsett om det är till aktiekapitalet i ett aktiebolag eller för att du behöver en dator kan ett privatlån vara en bra väg att dra igång allt om du inte redan har pengarna på banken.
Men det är viktigt att du har en plan för att betala tillbaka pengarna så fort du kan. Annars riskerar du att betala onödiga räntor och andra administrationskostnader privat.
Coops egna bank MedMera Bank har en av marknadens bästa räntor för privatlån om du ska starta företag. När du tar ett lån får du också en räntegaranti.
Det gör att du kan känna dig trygg. För om du får ett bättre erbjudande från en annan bank så matchar de räntan på ditt lån.
Deras avbetalningshorisont är även lång där du har möjlighet att betala av lånet i upp till 15 år.
Om ni är två som ansöker ser banken till er gemensamma inkomst och ekonomiska situation. Om du ska starta företag tillsammans med någon bör ni därför söka tillsammans.
Anledningen är att möjligheten att få låna mer pengar ökar och att få lånet beviljat. Är ni två som ansöker får ni dessutom en bättre ränta på lånet.
Det här krävs för att få ett företagslån för att starta företag
Alla typer av företagsformer (aktiebolag, enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag) kan låna pengar för att starta företag. Och många långivare lånar ut till alla typer av företag i alla branscher.
Men det är generellt lättare att få ett företagslån av “mindre” långivare om du har ett mindre företag. Vissa långivare beviljar lån till företag med betalningsanmärkningar. Långivarna brukar bedöma företagen individuellt.
Därför är det viktigt att det finns en bra och sund affärsidé och duktiga företagare bakom för att låna pengar för att starta företag.
Approva kräver inget av nedan. Men det är smart att ansöka hos fler långivare för att jämföra lånen och då är det bra om du har koll på nedan:
Affärsplan
Se till att din affärsplan är realistisk och detaljerad. Affärsplanen är viktig för att någon överhuvudtaget ska ta ditt företag seriöst. En affärsidé bör också vara realistisk.
Visa långivaren hur företaget kan använda affärsidén och affärsplanen för att växa och ge avkastning, på så sätt har du större chans till att låna pengar för att starta företag.
Ekonomisk hjälp och revisor
Det är lättare att få låna pengar om långivaren ser att företaget får professionell hjälp med ekonomin. En god redovisning ger trovärdighet till företaget och dessutom kan du som företagare koncentrera din kraft på att driva företaget framåt.
Det kan vara smart att ta professionell hjälp för att se över företagets ekonomi för att underlätta att låna pengar för att starta företag.
Säkerhet
Du måste i princip alltid ställa en säkerhet för att få låna pengar för att starta företag. Vilka säkerheter du kan använda beror framför allt på vad du tänker starta för typ av företag.
Ett större företag med fast egendom och flera aktieägare har betydligt fler möjligheter än ett mindre enmansföretag.
För alla lån finns risker, och olika säkerheter ger olika risker både affärsmässigt och även privat. Borgensåtaganden och pantsättning av privat fast egendom kan medföra privatekonomiska följder som är svåra att överblicka.
Därför är det viktigt att vara mycket försiktig med åtagandena. Var noga med att göra en riskanalys innan du skriver på något.
Att låna pengar för att starta företag är en bra möjlighet och kan ge bra avkastning, men du bör alltid applicera försiktighetsprincipen.
Borgenär
Om du vill låna pengar för att starta ett mindre företag är borgensåtaganden den enklaste vägen att gå. Det innebär att exempelvis du som grundare eller ett moderbolag går i borgen för skulden (proprieborgen).
I praktiken betyder det att borgensmännens ansvarar för att betala räntor och amorteringar om företaget inte har möjlighet. Kort sagt får borgensmannen betala av lånet till företaget.
Den uppenbara fördelen är att det inte krävs någon omfattande administration för att ställa säkerheten. En annan fördel är att det inte krävs några reella tillgångar. Nackdelen är däremot risken för personliga betalningsproblem för den som ställer borgensåtagandet.
Aktiepant
Aktier i bolag kan pantsättas som säkerhet för ett lån. Det är ett mycket vanligt tillvägagångssätt för framför allt lite större företag men för mindre verksamheter är det inte lika lämpligt.
Pantsättningen i aktier innebär att långivaren har rätt att ta aktierna i anspråk om lånevillkoren inte följs. Om du inte har möjlighet att återbetala lånet har långivaren helt enkelt rätt att ta kontroll över företaget och/eller sälja aktierna.
Fastighetspant
Om ditt företag kommer äga en fastighet finns möjlighet att pantsätta fastigheten som säkerhet för lånet. Det är en lösning som kan vara praktisk om verksamheten bedrivs inom en fastighet med låg eller obefintlig belåning.
Om du har möjlighet att pantsätta en fast egendom får långivaren en bra säkerhet, förutsatt att fastigheten kan användas för annat än din specifika verksamhet.
Den stora risken är givetvis att långivaren kan ta fastigheten i anspråk, vilket gör att du inte kan fortsätta driva din verksamhet.
För mindre företag finns även en möjlighet att ta ut säkerhet i ägares fastighet, exempelvis en villa eller bostadsrätt. Det är naturligtvis en mer riskabel lösning eftersom den kan drabba ägaren privat.
Säkerhet i immateriella rättigheter
Immateriella rättigheter är exempelvis ett registrerat varumärke eller ett patent. Rättigheterna kan pantsättas på samma sätt som en fast egendom.
Det är inte så krångligt att pantsätta immateriella rättigheter. Men pantsättningen måste registreras hos PRV.
Det är långt ifrån alla företag som har immateriella rättigheter av något värde som kan användas som säkerhet för ett företagslån. Den här typen av säkerhet är vanligare hos större företag eller start-ups inom teknik eller IT.
Exempel:
Ditt företag är verksamt inom IT och har ett patent på en ny teknik. Istället för att använda någon annan tillgång kan själva patentet utgöra en säkerhet för lånet. Men det är vanligt att det krävs ett borgensåtagande. Särskilt om företaget är av den mindre storleken.
Företagsinteckning
Företagsinteckning är en pant i lös egendom, det vill säga alla tillgångar som inte är fast egendom. I teorin kan en mängd tillgångar komma ifråga.
Normalt brukar dock varulager och/eller kundfordringar vara tillgångarna som ingår i en företagsinteckning. En tydlig nackdel med lösningen är en stämpelskatt på 1 % av beloppet på företagsinteckningen.
Exempel: Ditt företag driver en e-handel och har ett varulager av ganska beständig storlek. Då kan företaget ställa själva värdet på lagret som säkerhet för lånet. Tänk dock på att det krävs en viss administration och dokumentation för att säkerheten ska godtas av långivaren.
Tänk alltså på detta när du ska låna pengar för att starta företag:
Fördelar med Approvas lån för att starta företag
Snabb och enkel ansökan.
Svar inom 15 minuter.
Utbetalning samma dag.
Du betalar samma kostnad varje månad.
Inga avgifter.
Lånar ut till aktiebolag, enskild firma och handelsbolag.
Räcker att ditt företag är registrerat i Sverige och har en F-skattesedel.
Ingen UC.
Ingen säkerhet eller borgen.
Därför är Coop Privatlån ett bra alternativ när du vill låna för starta företag