Innehåller reklamlänkar

Låna pengar för att starta företag – se alla starta eget-lån just nu

Uppdaterad 13 december 2024
Olle Pettersson
Skriven av
Olle Pettersson
Hanif Tawab
Uppdaterad av
Hanif Tawab
Foto: AI-genererad genom Ideogram.

Funderar du på att låna pengar för att starta företag? Har du en affärsidé som du tror på och ska starta eget? Då kan det vara smart att ta ett starta eget-lån för att finansiera uppstarten. Och har du redan dragit igång vet vi var du hittar bäst företagslån för nystartat företag.

Vi går igenom allt du behöver veta för att finansiera uppstarten av ditt företag:

  • Bästa företagslånet för dig som ska starta eget
  • Företagslån för nystartat företag
  • Alternativa finansieringslösningar
  • Vad du ska tänka på innan du tar ett lån

Företagslån för att starta företag

Det finns några långivare som erbjuder företagslån till dig som ska starta företag. Sen finns det fler långivare som lånar ut till dig som har ett existerande företag. Men det kräver att du varit aktiv i över ett år.

CreddoBÄST35 000 000 kr
Approva3 000 000 kr
OPR Företagslån1 000 000 kr
Qred2 000 000 kr
Lendo5 miljoner kr
Froda15 miljoner kr
Krea30 miljoner kr
Kontrollerad 19 april 2024
Du kan lita på informationen
Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla räntor och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker och långivare kommunicerar genom sina kanaler. Till Finansvalps redaktion ›

Creddo hjälper dig jämföra företagslån från över 30 olika långivare med endast en ansökan och en kreditupplysning. Med deras jämförelsetjänst har du störst chans att få ett beviljat företagslån när du vill starta företag.

Att jämföra hos Creddo är helt gratis och du binder inte upp dig till något. När Creddo skickat ansökan till långivarna får du tillbaka olika förslag inom 24 timmar som du i lugn och ro kan jämföra och om förslagen inte passar kan du välja att tacka nej utan någon kostnad.

Creddo är en trygg förmedlare som är registrerade hos Finansinspektionen och de får också fina betyg från sina kunder. Via Trustpilot har de 4,5 av 5 i betyg där 92 % av användarna ger maxbetyg.

★★★★★
★★★★★
4,5
Creddo på Trustpilot

Fördelar med Creddo

  • Seriös låneförmedlare inom företagslån
  • Låneförslag inom 24 timmar
  • Endast en kreditupplysning trots ansökan hos 30 + långivare
  • Asnökan är helt gratis – Creddo får provision av långivaren istället vid ett signerat avtal
  • Tjänsten är inte bindande
  • Störst chans att bli beviljad lån
  • Belopp från 10 000 - 35 000 000 kr

Tips från experter som startat företag

youtube thumbnail
Henrik Westman har varit egenföretagare sedan 2016.

Sedan 2016 har Henrik framgångsrikt drivit Sveriges största Facebooksida för E-sport trading, sålt exklusiva skor online och streamat på plattformen Twitch.

Henriks topp 3 tips:

  • Starta med det som en hobby vid sidan av
  • Om idén fungerar, tänk över vilken bolagsform som passar din verksamhet
  • Våga satsa på din dröm!
youtube thumbnail
Alexis Kopylov, vd och en av grundarna till DBT Capital.

Även Alexis ger bra tips för hur man ska tänka för att lyckas som företagare. Det finns tre huvudområden du bör tänka på för att verksamheten ska bli bra:

  • Fokus
    Fokusera på ett område och bli bäst på det.
  • Ordning och reda
    Att ha koll på företagets siffror kan vara underskattat. Det kan göra att bolaget värderas högre.
  • Teamet
    Se till att du har bästa möjliga teamet på varje position.

Vad blir kostnaden för mitt företagslån?

Många företagslån har upp till 60 månaders återbetalningstid (5 år). Det man bör ha i åtanke är att ju längre du återbetalar lånet desto högre blir din totala räntekostnad, även om månadskostnaden blir lägre eftersom du delar upp betalningen över en längre period.

Om vi tar ett exempel på ett företagslån om 500 000 kronor med en ränta på 15 %, påverkas kostnaderna beroende på återbetalningstid enligt nedan. Värt att ha i åtanke är att med de flesta företagslån kan du göra extra avbetalningar om du får möjlighet utan extra kostnad.

Amortering

När det kommer till amortering och ränta finns det framförallt tre huvudsakliga alternativ inom respektive område. När det kommer till amortering finns det rak amortering, annuitet och även serieamortering.

När det gäller räntan kan du oftast välja mellan rörlig ränta, lån med räntetak eller fast ränta. Beroende på vad du lånar till och hur långsiktig din investering är kan val av räntebetalning och amortering skilja sig.

Rak amortering

Med rak amortering betalar du av samma summa varje månad på företagslånet. Det innebär att månadskostnaden blir mindre för varje tillfälle eftersom räntekostnaden sjunker något när du amorterar av på lånet.

Exempel

Du tar ett företagslån på 1 miljon kronor som ska återbetalas över 5 år. Då blir amorteringen 1 miljon delat på antal månader (12 x 5 = 60), 16 667 kr. Du amorterar då alltså cirka 17 000 kr varje månad och därmed kommer räntebetalningen minska varje månad eftersom skulden sjunker hela tiden.

Annuitet

Amorterar du via annuitet återbetalar du istället samma belopp varje månad, inkluderat amortering och ränta. I början blir då beloppet större andel ränta än amortering och med tiden tar amorteringen över till större del. Det kan vara bra om du vill ha en mer förutsägbar kostnad varje månad, dock blir denna typ av amortering generellt dyrare i totalkostnad.

Inom annuitet finns också det som kallas ändrad- eller bibehållen annuitet. Bibehållen annuitet innebär att du betalar samma belopp oavsett ränteförändringar, medan vid ändrad annuitet räknar långivaren om annuiteten vid en eventuell förändring av räntenivån.

Med ändrad annuitet kommer din återbetalningsplan att hållas medan bibehållen annuitet gör att avbetalningsplanen kan bli kortare eller längre, beroende på om räntan sänks eller höjs.

Serieamortering

Serieamortering innebär att amorteringsgraden trappas upp efter hand. Du kan exempelvis amortera 1 % första året, 2 % andra året och så fortsätter det på det viset. Det kan vara bra om du vill skapa mer utrymme i början av ditt företagslån.

Rörlig ränta, fast ränta eller räntetak

Rörlig ränta företagslån

Rörlig ränta innebär att räntan kan justeras både upp och ner över löptiden på lånet beroende på räntemarknaden.

Det kan vara fördelaktigt med rörlig ränta om marknadsräntorna förväntas sjunka. Då kommer även ditt företagslån att bli billigare med tiden.

Risken med att välja en rörlig ränta är om räntorna stiger kommer lånets ränta följa med räntehöjningen och bli dyrare. Det kan därför vara bra att ha en säkrad buffert för eventuella räntehöjningar.

Fast ränta företagslån

En fast ränta innebär att räntan är bestämd och förblir oförändrad under den period man binder räntan.

Det kan vara bra om du vill kunna budgetera lånets kostnader under en längre period. Det ger även skydd mot framtida höjningar om räntemarknaden förväntas stiga.

Nackdelen är att det historiskt sett varit dyrare att binda sin ränta än att välja rörligt. Men med nu stigande räntor är det inte säkert att historisk data är facit för framtiden.

Företagslån med räntetak

Ett annat sätt att kombinera fast och rörlig ränta kan vara lån med räntetak. Det är ett lån med rörlig ränta men som inte kan överstiga en viss räntenivå.

Med denna lösning kan räntan på företagslånet dra nytta av marknadssänkningar samtidigt som den inte kan överstiga en viss gräns. Det blir då även en förutsägbar kostnad då du vet vad maxkostnaden är för lånet.

Eftersom det är en högre risk för banken med denna lösning blir det dock ofta en högre ränta från början än om du hade haft rörlig ränta. Det kan även finnas en tidsbegränsning på hur lång period du kan ha takräntan.

Själva räntetaket och villkoren för det sätter man tillsammans med långivaren. Var noga med att fråga om villkoren då det kan tillkomma avgifter för förmånen med räntetak.

Skillnad mellan företagslån för nystartat företag och starta eget-lån

Beroende på om du ska starta eget och vill ta ett lån för att komma igång eller om du har ett företag som fortfarande är ungt kan förutsättningarna skilja en del.

Skillnaderna står främst i att du kan låna mer och till bättre villkor om du har några siffror att delge långivarna. Därav är det ofta bättre att ta företagslån till nystartat företag som i alla fall varit igång 6 månader till 1 år.

Det beror på att långivarna då har något att gå på och mer korrekt kan bedöma risken i att låna ut pengar till ditt företag. Nedan jämför vi skillnader i låneutrymme hos långivarna som erbjuder företagslån för nystartade företag och de som erbjuder starta-eget lån.

Ladda ned högupplöst bild här.

3 populära företagslån för nystartade företag

1. Lendo
Hos Lendo är alla bolagsformer välkomna att ansöka. De passar företaget som behöver ett mindre lån bäst, ansökan är gratis och du binder inte upp dig till något.

2. Froda
Inga inkomstkrav. Froda behandlar din ansökan snabbt och kan betala ut lånet inom 24 timmar. De har även lägst prisgaranti.

3. Krea
Samlar in erbjudanden från upp till 30 långivare. Jämförelsetjänsten är helt gratis och du binder inte upp dig till att godkänna ett låneförslag.

Toppvalen av företagslån för att starta företag och nystartade företag grundar sig i jämförelse av lånevillkor, beviljandegrad och kundomdömen. Läs mer om hur jämförelsen gått till här.

Så ökar du chansen att bli beviljad företagslån

Finansiering för att starta eller växa företaget är en viktig del av bolagsbyggandet. Men enligt en undersökning från Tillväxtverket upplever vart femte växande företag att det är svårt att få finansiering. Alexis Kopylov ger dig sina tips för att lyckas.

youtube thumbnail
Alexis Kopylov, vd och medgrundare för DBT Capital.

Så bokför du ett företagslån

Ett företagslån från en bank eller ett finansiellt institut ska bokföras som en skuld. Om lånet ska betalas tillbaka inom ett år är det en så kallad kortfristig skuld och bokförs på ett 28-konto. Har lånet längre återbetalningstid än ett år ska det istället bokföras på ett 23-konto.

Även ränteutgifterna för kortfristiga skulder ska bokföras och det görs på ett 84-konto. Övriga kostnader såsom eventuella avgifter hamnar under 6570 - bankkostnader.

Kontonumren utgår från BAS-kontoplanen, den vanligaste i Sverige.

Privatlån – ett alternativ när du vill låna för att starta eget företag

Om du ska starta ett eget företag och behöver pengar för uppstarten är ett privatlån ett alternativ. Det är ganska vanligt att ta ett så kallat starta-eget lån.

Det innebär egentligen att du tar ett privatlån för att finansiera uppstarten. Det kommer vara lite kostnader för att starta upp.

Exempelvis en egen dator, telefonabonnemang, bredband, verktyg och liknande. Om du startar ett aktiebolag krävs också ett aktiekapital på 25 000 kr.

Att ta ett privatlån för att starta eget kan kännas skrämmande. Men om du inte har sparade pengar du kan satsa är det en god idé.

Oavsett om det är till aktiekapitalet i ett aktiebolag eller för att du behöver en dator kan ett privatlån vara en bra väg att dra igång allt om du inte redan har pengarna på banken.

Men det är viktigt att du har en plan för att betala tillbaka pengarna så fort du kan. Annars riskerar du att betala onödiga räntor och andra administrationskostnader privat.

Jämför privatlån för att starta eget företag

Coop Privatlån👍5,20 - 16,95 %
Handelsbanken8,40 %
Swedbank6,70 - 16,84 %
Nordea6,20 - 13,70 %
Lendo👍5,20 - 32,99 %
Marginalen Bank6,95 - 17,99 %
Moank7,90 - 17,95 %
Bank Norwegian7,99 - 19,99 %
Avida9,81 - 21,95 %
SEB6,70 - 14,15 %
ICA Banken6,19 - 15,95 %
SBAB5,50 - 9,95 %
Wasa Kredit6,95 - 14,95 %
Ikano Bank6,55 - 17,15 %
Nordax Bank7,99 - 19,90 %
Santander6,94 - 15,40 %
Lån & Spar Bank5,95 - 12,95 %
Uppdaterad 13 december 2024

Coops egna bank MedMera Bank har en av marknadens bästa räntor för privatlån om du ska starta företag. När du tar ett lån får du också en räntegaranti.

Det gör att du kan känna dig trygg. För om du får ett bättre erbjudande från en annan bank så matchar de räntan på ditt lån.

Som Coop-medlem får du dessutom 1 % rabatt på deras lån. Dessutom har de en låg ränta ner till 5,20 % och lånar ut upp till 600 000 kr.

Deras avbetalningshorisont är även lång där du har möjlighet att betala av lånet i upp till 15 år.

Om ni är två som ansöker ser banken till er gemensamma inkomst och ekonomiska situation. Om du ska starta företag tillsammans med någon bör ni därför söka tillsammans.

Anledningen är att möjligheten att få låna mer pengar ökar och att få lånet beviljat. Är ni två som ansöker får ni dessutom en bättre ränta på lånet. 

Ansök hos Coop. Det kostar inget och du binder dig inte till nåt för att se din ränta.

Därför är Coop Privatlån ett bra alternativ när du vill låna för starta företag

    Avgifter

    • 0 kr i uppläggningsavgift
    • 0 kr i aviseringsavgift (vid autogiro)
    • 0 kr i förseningsavgift
    • 0 kr i upplägg av avbetalningsplan

    Läs mer och ansök – få ytterligare 1 % rabatt på räntan som Coop-medlem.

    Förutsättningar

      Se vilket lån som är bäst för just dig

      Svara på några frågor för att se det bästa lånet för dig. Processen är snabb, enkel och påverkar inte din kreditvärdighet.
      • Ingen kreditupplysning
      • Jämför 60 långivare
      • Få svar direkt

      Det här krävs för att få ett företagslån för att starta företag

      Alla typer av företagsformer (aktiebolag, enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag) kan låna pengar för att starta företag. Och många långivare lånar ut till alla typer av företag i alla branscher.

      Men det är generellt lättare att få ett företagslån av “mindre” långivare om du har ett mindre företag. Vissa långivare beviljar lån till företag med betalningsanmärkningar. Långivarna brukar bedöma företagen individuellt.

      Därför är det viktigt att det finns en bra och sund affärsidé och duktiga företagare bakom för att låna pengar för att starta företag.

      Approva kräver inget av nedan. Men det är smart att ansöka hos fler långivare för att jämföra lånen och då är det bra om du har koll på nedan:

      Affärsplan

      Se till att din affärsplan är realistisk och detaljerad. Affärsplanen är viktig för att någon överhuvudtaget ska ta ditt företag seriöst. En affärsidé bör också vara realistisk.

      Visa långivaren hur företaget kan använda affärsidén och affärsplanen för att växa och ge avkastning, på så sätt har du större chans till att låna pengar för att starta företag.

      Ekonomisk hjälp och revisor

      Det är lättare att få låna pengar om långivaren ser att företaget får professionell hjälp med ekonomin. En god redovisning ger trovärdighet till företaget och dessutom kan du som företagare koncentrera din kraft på att driva företaget framåt.

      Läs också: Företagslån för småföretag.

      Tydlig affärsplan om du vill låna för att starta nytt företag

      Säkerhet

      Du måste i princip alltid ställa en säkerhet för att få låna pengar för att starta företag. Vilka säkerheter du kan använda beror framför allt på vad du tänker starta för typ av företag.

      Ett större företag med fast egendom och flera aktieägare har betydligt fler möjligheter än ett mindre enmansföretag.

      För alla lån finns risker, och olika säkerheter ger olika risker både affärsmässigt och även privat. Borgensåtaganden och pantsättning av privat fast egendom kan medföra privatekonomiska följder som är svåra att överblicka.

      Därför är det viktigt att vara mycket försiktig med åtagandena. Var noga med att göra en riskanalys innan du skriver på något.

      Att låna pengar för att starta företag är en bra möjlighet och kan ge bra avkastning, men du bör alltid applicera försiktighetsprincipen.

      Borgenär

      Om du vill låna pengar för att starta ett mindre företag är borgensåtaganden den enklaste vägen att gå. Det innebär att exempelvis du som grundare eller ett moderbolag går i borgen för skulden (proprieborgen).

      I praktiken betyder det att borgensmännens ansvarar för att betala räntor och amorteringar om företaget inte har möjlighet. Kort sagt får borgensmannen betala av lånet till företaget.

      Den uppenbara fördelen är att det inte krävs någon omfattande administration för att ställa säkerheten. En annan fördel är att det inte krävs några reella tillgångar. Nackdelen är däremot risken för personliga betalningsproblem för den som ställer borgensåtagandet.

      Aktiepant

      Aktier i bolag kan pantsättas som säkerhet för ett lån. Det är ett mycket vanligt tillvägagångssätt för framför allt lite större företag men för mindre verksamheter är det inte lika lämpligt.

      Pantsättningen i aktier innebär att långivaren har rätt att ta aktierna i anspråk om lånevillkoren inte följs. Om du inte har möjlighet att återbetala lånet har långivaren helt enkelt rätt att ta kontroll över företaget och/eller sälja aktierna.

      Fastighetspant

      Om ditt företag kommer äga en fastighet finns möjlighet att pantsätta fastigheten som säkerhet för lånet. Det är en lösning som kan vara praktisk om verksamheten bedrivs inom en fastighet med låg eller obefintlig belåning.

      Om du har möjlighet att pantsätta en fast egendom får långivaren en bra säkerhet, förutsatt att fastigheten kan användas för annat än din specifika verksamhet.

      Den stora risken är givetvis att långivaren kan ta fastigheten i anspråk, vilket gör att du inte kan fortsätta driva din verksamhet.

      För mindre företag finns även en möjlighet att ta ut säkerhet i ägares fastighet, exempelvis en villa eller bostadsrätt. Det är naturligtvis en mer riskabel lösning eftersom den kan drabba ägaren privat.

      Säkerhet i immateriella rättigheter

      Immateriella rättigheter är exempelvis ett registrerat varumärke eller ett patent. Rättigheterna kan pantsättas på samma sätt som en fast egendom.

      Det är inte så krångligt att pantsätta immateriella rättigheter. Men pantsättningen måste registreras hos PRV.

      Det är långt ifrån alla företag som har immateriella rättigheter av något värde som kan användas som säkerhet för ett företagslån. Den här typen av säkerhet är vanligare hos större företag eller start-ups inom teknik eller IT.

      Exempel: 

      Ditt företag är verksamt inom IT och har ett patent på en ny teknik. Istället för att använda någon annan tillgång kan själva patentet utgöra en säkerhet för lånet. Men det är vanligt att det krävs ett borgensåtagande. Särskilt om företaget är av den mindre storleken.

      Företagsinteckning

      Företagsinteckning är en pant i lös egendom, det vill säga alla tillgångar som inte är fast egendom. I teorin kan en mängd tillgångar komma ifråga.

      Normalt brukar dock varulager och/eller kundfordringar vara tillgångarna som ingår i en företagsinteckning. En tydlig nackdel med lösningen är en stämpelskatt på 1 % av beloppet på företagsinteckningen.

      Exempel: Ditt företag driver en e-handel och har ett varulager av ganska beständig storlek. Då kan företaget ställa själva värdet på lagret som säkerhet för lånet. Tänk dock på att det krävs en viss administration och dokumentation för att säkerheten ska godtas av långivaren.

      Tänk alltså på detta när du ska låna pengar för att starta företag:

        Ett lyckat företagslån från verkligheten

        Efter att ha avslutat sin dröm-utbildning kände tandläkaren Assall Delavaran att arbetslivet inte levde upp till hennes förväntningar.

        Tillsammans med sin partner, tandläkaren Alexander, beslutade de sig därför för att skapa sin egen tandvårdskedja, Dentsmile.

        Trots utmaningar och motgångar lyckades de få finansiering genom Froda och etablera företaget. Idag har de fyra framgångsrika kliniker och har introducerat ett franchisekoncept inom tandvård i Sverige.

        Deras mål är att växa internationellt och erbjuda högkvalitativ tandvård till överkomliga priser. Assalls råd till blivande företagare är att våga ta risker och sträva efter ständig utveckling.

        Froda, som de valde som finansieringspartner, har varit problemfri i samarbetet med en fantastisk produkt, enligt Assall.

        Vi kände så starkt för att skapa någonting nytt.

        Kundcase Froda
        Foto: Froda

        Vanliga misstag att undvika med företagslån

        Det kan kännas komplext med företagslån när du har nystartat företag och det är lätt att hamna i vanliga misstag. Dessa kan dock lätt undvikas om man är förberedd, vi listar här några saker du bör ha i åtanke.

        Förstå hela kostnaden för lånet

        Innan du signerar något avtal bör du ha en förståelse för hela kostnaden. Utöver räntan kan det tillkomma olika avgifter såsom förseningsavgift eller administrationsavgift. Se därför till att du får information om alla kostnader som kan tillkomma till företagslånet.

        Låna inte mer än vad som behövs

        Som vi beskrivit innan är det allra viktigaste att man har ett tydligt syfte med sitt lån och då bör du också ha en ganska bra förståelse för hur mycket du behöver låna.

        Såklart ska man våga investera men att låna mer än vad du behöver kan leda till överbelåning eller bara onödigt höga kostnader för lånet.

        Ta inte första alternativet

        Att jämföra långivare och villkor är väldigt viktigt när det kommer till företagslån. Villkor skiljer sig betydligt mer här än för andra traditionella lån som privatlån eller bolån.

        Ta dig tiden att jämföra långivare och vad de erbjuder. Du kan också använda låneförmedlare för att underlätta processen och konkurrensutsätta långivarna.

        Ha en tydlig plan för investeringen

        Att ta ett företagslån som en snabb lösning till ett tillfälligt problem är inget vi rekommenderar. Istället bör det ingå i en utvecklingsplan med ett tydligt mål som kan gynna ditt företag i längden.

        Om företagslån används på rätt sätt fyller det en värdefull funktion för ekonomisk utveckling.

        Icke uppdaterade finansiella dokument

        Det ekonomiska arbetet kanske inte alltid är det roligaste när man vill starta eget, dock är det viktigt. Utdaterad eller undermålig information kan försvåra processen att få ett företagslån beviljat.

        Så jämför vi företagslån för att starta eget

        • Lånevillkor
          En viktig aspekt är lånevillkoren långivarna och låneförmedlarna erbjuder. För att vi ska kunna rekommendera företagslån jämför vi därför löptider, lånebelopp, om säkerhet eller borgen krävs samt kostnader.
        • Beviljandegrad
          En annan aspekt av nystartade företag är att det kan vara svårare att få finansiering. Därav tittar vi på i vilken utsträckning långivarna och låneförmedlarna kan bevilja företagslån till företag som är i startfasen.
        • Kundrecensioner
          Vår erfarenhet säger att tidigare nöjda kunder ofta tyder på att framtida kunder också blir nöjda. Därav lägger vi vikt vid och sammanställer kundomdömen från de största recensionssidorna såsom Google Reviews och Trustpilot.

        Statistik över företagskonkurser i Sverige

        Att starta företag i Sverige kan vara olika bra beroende på hur marknaden ser ut. Olika tillfällen ger olika bra förutsättningar för att lyckas.

        I grafen nedan kan du se statistik för konkurser i Sverige. Tidigt 90-tal var företagskonkurserna som allra högst och sedan har konkurserna stadigt haft en nedåtgående trend.


        FAQ: Vanliga frågor om att ta lån för att starta företag

        Varför ska jag överväga att låna för att starta eget?

        Att låna när man startar eget kan vara nödvändigt för att täcka de initiala kostnaderna för att starta och driva ett företag. Det är ett effektivt sätt att förverkliga din dröm och det finns mer utrymme för investering med gott kapital.

        Hur mycket bör jag låna?

        Du bör fundera vad det är du lånar till och sedan göra en noggrann uträkning på det. Har du ett tydligt mål med ditt lån och vet vad du vill investera i kan det ge en bra skjuts till företaget.

        Att låna för mycket leder till onödig skuldsättning och höre räntekostnader än nödvändigt. Samtidigt kan ett för litet lån hindra din verksamhets tillväxt och de planerna du har för investeringar.

        Vilka risker finns med att låna för att starta företag?

        Att låna är alltid en risk i sig, speciellt om du tar företagslån till nystartat företag. Är det så att ditt företag inte genererar tillräckliga intäkter kan du hamna i ekonomiska svårigheter. Därav är det viktigt att vara realistisk och noga överväga riskerna.

        Hur lång tid tar det för att få ett företagslån godkänt?

        Processerna varierar men om du ska starta företag eller ta företagslån till nystartat företag brukar det gå fortare. Faktorer som påverkar är komplexiteten i din ansökan och hur snabbt ni själva kan tillhandahålla nödvändig information.

        Vad händer om mitt företag inte går som planerat och jag får svårt att återbetala lånet?

        Får du svårt med återbetalningen är det viktigt att du kommunicerar öppet med din långivare. De allra flesta och framförallt de vi rekommenderar är villiga att samarbeta.

        De kan hjälpa till och hitta lösningar genom exempelvis omstrukturering av skulden eller skjuta på betalningar.

        Därför kan du lita på oss

        Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

        Erfarenhet skapar trovärdighet
        • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
        • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
        • Utbildade journalister
        • Faktagranskande artiklar och recensioner
        • Betygsystem baserat på data
        Så granskar vi