Att låna kostar pengar!

Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.

Sidan kan innehålla affiliatelänkar

Lån för att starta företag: Alla starta eget-lån 2025

Uppdaterad 9 april 2025
Olle Pettersson
Skriven av
Olle Pettersson
Joakim Westman
Uppdaterad av
Joakim Westman
Innehåll

För att få lån till att starta företag krävs vanligtvis en god affärsplan och välstrukturerad budget eftersom det inte finns någon historik. Långivare behöver då ha en tro på verksamhetens framtid vilket anses vara mer riskfyllt.

Vi har samlat de långivare som kan erbjuda starta eget-lån och går även igenom alternativa lösningar som att finansiera startkapitalet genom privatlån.

  • Bästa företagslånet för dig som ska starta eget
  • Företagslån för nystartat företag
  • Alternativa finansieringslösningar
  • Vad du ska tänka på innan du tar ett lån

De hittar lån för att starta företag

Krea hjälper dig att hitta företagsfinansiering genom att skicka din ansökan till upp emot 30 olika banker och långivare. Tjänsten är helt gratis och du binder dig inte till att godkänna något lånealternativ.

Företagslån för att starta företag

Det finns några långivare som erbjuder företagslån till dig som ska starta företag. Sen finns det fler långivare som lånar ut till dig som har ett existerande företag. Men det kräver att du varit aktiv i över ett år.

Krea👍30 miljoner kr
Lendo5 miljoner kr
FrodaBRA15 miljoner kr
Creddo35 miljoner kr
CapitalBox3,5 miljoner kr
OPR Företagslån1 miljoner kr
Qred2 miljoner kr
OPR Företagslån Flex200 000 kr
Kontrollerad 15 juni 2025

Är ditt företag aktivt?

Om ditt företag är aktivt kan du med vår tjänst direkt se ert låneutrymme och få finansieringsförslag baserat på företagsuppgifterna. Tjänsten är gratis och det tas ingen UC, så företagets kreditvärdighet påverkas inte.

Enkelt

30 sek

Gratis

har hittat företagsfinansiering genom oss

Låna för att starta företag genom privatlån

En alternativ lösning att få finansiering till att starta upp ett företag är att ansöka om ett privatlån. I Sverige kan du idag ansöka om privatlån upp till 600 000 kronor utan krav på säkerhet.

Har du god kreditvärdighet finns det möjlighet att både låna större belopp och till förmånliga villkor. Bäst ränta hittar du genom att jämföra lånealternativ genom Lendo, ner till 4,95 %.

Aktuella villkor för privatlån just nu

Lendo🥇4,95 - 23 %
Handelsbanken7,90 %
Trygga🥈4,95 - 22,95 %
SEB6,70 - 14,15 %
Enklare🥉4,95 - 23 %
Bank Norwegian6,99 - 18,99 %
Swedbank6,20 - 16,34 %
Coop Privatlån5,20 - 16,95 %
ICA Banken5,99 - 15,95 %
Nordea5,95 - 13,45 %
Marginalen Bank6,95 - 17,99 %
Ikano Bank6,55 - 17,15 %
Moank7,90 - 17,95 %
Avida9,81 - 21,95 %
Wasa Kredit6,95 - 14,95 %
Lån & Spar Bank4,95 - 12,95 %
Nordax Bank6,99 - 18,99 %
Santander6,94 - 15,40 %
Kontrollerad 15 juni 2025

Vad är ett lån för att starta företag?

Ett lån för att starta företag är ett företags- eller privatlån speciellt utformat för att finansiera en uppstart av ett nytt företag. I många fall kommer starten av ett företag med kostnader för exempelvis bolagsregistrering eller inventarier och maskiner.

På det viset kan ett starta eget-lån hjälpa nya företagare att komma igång med sin affärsidé och verksamhet. Fördelen med ett privatlån är att det generellt är enklare att få beviljat och är friare i vad det kan användas till medan ett företagslån i regel kan ha större lånebelopp och vara mer anpassade efter verksamheten.

Så fungerar det att låna för att starta företag

Det fungerar att låna för att starta företag både genom privatlån och företagslån. Vid företagslån kan det ställas högre krav på affärsplan och säkerheter för att långivarna ska kunna bevilja finansiering.

Det finns dock även möjlighet att ansöka om statliga lånegarantier via Tillväxtverket för en del verksamheter. Sedan finns också statligt ägda verksamheter som Almi Företagspartner som ger ut lån till nya företag i Sverige för att främja företagandet.

Almi är inte tänkt att konkurrera med banker och kredinstitut utan är tänkt som ett komplement om du inte hittar finansiering på annat håll. Därför är också räntan och kostnaden på ett Almi-lån högre än på andra företagslån.

Då kan det passa bra med starta eget-lån

Ett starta eget-lån passar den som har en affärsidé den tror på och är villig att ta en risk för att satsa på företaget. I många fall behöver du gå i personlig borgen för lånet vilket innebär att du personligen blir återbetalningsskyldig om företaget inte klarar av återbetalningen, därav risken.

Att låna för att starta företag kan även vara fördelaktigt för att slippa ge ifrån sig ägarandelar till andra investerare i ett så tidigt skede. Långivare kräver såklart att du betalar ränta och amortering men när lånet framöver är återbetalt kan det gynnat dig att inte tagit in andra investerare.

För- och nackdelar med lån för att starta företag

  • Snabb tillgång till kapital
    Du får snabb tillgång till de pengar du behöver och kan möjliggöra investeringar i utrustning, marknadsföring eller personal för att komma igång.
  • Behåll ägarandelarna
    Till skillnad från riskkapital behåller du med lån full kontroll över ditt företag.
  • Lev ut din affärsidé
    Utan extern finansiering på något sätt kan det vara svårt att gå från idé till faktiskt verklighet, lån gör det möjligt för fler.
  • Anpassade belopp
    Det finns en stor variation på marknaden där du kan få låna mindre belopp som 50 000 kronor för att komma igång men även möjligheter att låna större belopp vid behov.
  • Valmöjlighet mellan privatlån och företagslån
    Det finns möjlighet att både ta företagslån eller privatlån för att starta eget företag.
  • Ekonomisk belastning
    Som alltid när man lånar pengar ska det återbetalas, ränta och amortering kan påverka kassaflödet negativt på sikt.
  • Risk i personlig borgen eller säkerheter
    Många långivare ställer krav på personlig borgen eller säkerheter för att få låna pengar, det innebär att du själv kan bli återbetalningsskyldig om företaget inte kan återbetala lånet.
  • Risk vid låga intäkter
    Om företaget inte genererar de intäkter du har tänkt kan det leda till svårhanterliga skulder, det kan påverka både företagets och din personliga ekonomi negativt.

Populära typer av lån för nystartade företag

Det vanligaste för att starta upp företag är traditionella företagslån men det finns även alternativ som kan fungera när företaget är nystartat. Flexibla finansieringsalternativ kan exempelvis vara företagskredit eller factoring för att få in likviditet i företaget, även leasing kan fungera bra för att slippa startkostnader.

Företagskredit

Med en företagskredit får du tillgång till en kreditgräns du kan nyttja vid behov. Fördelen med det är att du endast behöver betala ränta på den del du använder och på det sättet kan det fungera som en bra buffert i uppstarten av ett företag.

Om du exempelvis ansöker om en företagskredit på 100 000 kronor men endast behöver använda 50 000 kronor är det endast för de 50 000 kronorna du betalar ränta.

Factoring

I uppstarten av ett företag kan det vara svårt dels med administration av fakturor men även hur man hanterar likviditeten i företaget medan kundfordringar är utestående.

Då kan factoring vara ett bra alternativ. Du säljer eller belånar då dina fakturor till en tredje part som direkt kan betala ut 70 - 90 procent av fakturabeloppet till dig. När kunden sedan betalat fakturan får du resterande belopp utbetalt, minus en på förhand avtalad avgift på ett par procent.

Leasing

Är du ute efter att göra investeringar i inventarier eller maskiner fungerar ofta företagsleasing som ett bra alternativ. På det viset behöver du inte ha ett startkapital för de investeringar du gör.

Genom företagsleasing av exempelvis maskiner kan du dra nytta av den senaste utrustningen och testa den i ditt företag. Du behöver inte ta en lika stor risk med investeringen men kan ändå dra nytta av långsiktig avkastning i sparande av tid och resurser.

Starta eget-lån från Almi

Almi företagspartner är en statligt ägd verksamhet som ger ut lån till nya företag för att främja företagande i Sverige. Vid Almis finansiella bedömning är det främst affärsidé och kompetens som spelar roll.

Det man ska ha med sig är att starta eget-lånet med Almi ofta villkoras genom personlig borgen. Det innebär att du blir betalningsskyldig för lånet om ditt företag inte klarar av återbetalningen.

Almi har generellt dyrare lånekostnader än traditionella företagslån eftersom de inte avser att konkurrera med banker och kreditinstitut. Utöver lånen kan du även få hjälp med rådgivning som ny företagare hos Almi.

Det här krävs för att få ett företagslån för att starta företag

Alla typer av företagsformer (aktiebolag, enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag) kan låna pengar för att starta företag. Och många långivare lånar ut till olika typer av företag i olika branscher.

Men det är generellt lättare att få ett företagslån av “mindre” långivare om du har ett mindre företag. Vissa långivare beviljar lån till företag med betalningsanmärkningar. Långivarna brukar bedöma företagen individuellt.

Därför är det viktigt att det finns en bra och sund affärsidé och duktiga företagare bakom för att låna pengar för att starta företag.

Affärsplan

Se till att din affärsplan är realistisk och detaljerad. Affärsplanen är viktig för att någon överhuvudtaget ska ta ditt företag seriöst. En affärsidé bör också vara realistisk.

Visa långivaren hur företaget kan använda affärsidén och affärsplanen för att växa och ge avkastning, på så sätt har du större chans till att få beviljat lån till att starta företag.

Tydlig affärsplan om du vill låna för att starta nytt företag

Ekonomisk hjälp och revisor

Det är lättare att få lån om långivaren ser att företaget får professionell hjälp med ekonomin. En god redovisning ger trovärdighet till företaget och dessutom kan du som företagare koncentrera din kraft på att driva företaget framåt.

Säkerhet

Du måste i princip alltid ställa en säkerhet för att få lån till att starta företag. Vilka säkerheter du kan använda beror framför allt på vad du tänker starta för typ av företag.

Ett större företag med fast egendom och flera aktieägare har betydligt fler möjligheter än ett mindre enmansföretag.

För alla lån finns risker, och olika säkerheter ger olika risker både affärsmässigt och även privat. Borgensåtaganden och pantsättning av privat fast egendom kan medföra privatekonomiska följder som är svåra att överblicka.

Därför är det viktigt att vara mycket försiktig med åtagandena. Var noga med att göra en riskanalys innan du skriver på något.

Att låna pengar för att starta företag är en bra möjlighet och kan ge bra avkastning, men du bör alltid applicera försiktighetsprincipen.

Borgenär

Om du vill låna pengar för att starta ett mindre företag är borgensåtaganden den enklaste vägen att gå. Det innebär att exempelvis du som grundare eller ett moderbolag går i borgen för skulden (proprieborgen).

I praktiken betyder det att borgensmännen ansvarar för att betala räntor och amorteringar om företaget inte har möjlighet. Kort sagt får borgensmannen betala av lånet till företaget.

Den uppenbara fördelen är att det inte krävs någon omfattande administration för att ställa säkerheten. En annan fördel är att det inte krävs några reella tillgångar. Nackdelen är däremot risken för personliga betalningsproblem för den som ställer borgensåtagandet.

Aktiepant

Aktier i bolag kan pantsättas som säkerhet för ett lån. Det är ett mycket vanligt tillvägagångssätt för framför allt lite större företag men för mindre verksamheter är det inte lika lämpligt.

Pantsättningen i aktier innebär att långivaren har rätt att ta aktierna i anspråk om lånevillkoren inte följs. Om du inte har möjlighet att återbetala lånet har långivaren helt enkelt rätt att ta kontroll över företaget och/eller sälja aktierna.

Fastighetspant

Om ditt företag kommer äga en fastighet finns möjlighet att pantsätta fastigheten som säkerhet för lånet. Det är en lösning som kan vara praktisk om verksamheten bedrivs inom en fastighet med låg eller obefintlig belåning.

Om du har möjlighet att pantsätta en fast egendom får långivaren en bra säkerhet, förutsatt att fastigheten kan användas för annat än din specifika verksamhet.

Den stora risken är givetvis att långivaren kan ta fastigheten i anspråk, vilket gör att du inte kan fortsätta driva din verksamhet.

För mindre företag finns även en möjlighet att ta ut säkerhet i ägares fastighet, exempelvis en villa eller bostadsrätt. Det är naturligtvis en mer riskabel lösning eftersom den kan drabba ägaren privat.

Säkerhet i immateriella rättigheter

Immateriella rättigheter är exempelvis ett registrerat varumärke eller ett patent. Rättigheterna kan pantsättas på samma sätt som en fast egendom.

Det är inte så krångligt att pantsätta immateriella rättigheter. Men pantsättningen måste registreras hos PRV.

Det är långt ifrån alla företag som har immateriella rättigheter av något värde som kan användas som säkerhet för ett företagslån. Den här typen av säkerhet är vanligare hos större företag eller start-ups inom teknik eller IT.

Exempel: 

Ditt företag är verksamt inom IT och har ett patent på en ny teknik. Istället för att använda någon annan tillgång kan själva patentet utgöra en säkerhet för lånet. Men det är vanligt att det krävs ett borgensåtagande. Särskilt om företaget är av den mindre storleken.

Företagsinteckning

Företagsinteckning är en pant i lös egendom, det vill säga alla tillgångar som inte är fast egendom. I teorin kan en mängd tillgångar komma ifråga.

Normalt brukar dock varulager och/eller kundfordringar vara tillgångarna som ingår i en företagsinteckning. En tydlig nackdel med lösningen är en stämpelskatt på 1 % av beloppet på företagsinteckningen.

Exempel: Ditt företag driver en e-handel och har ett varulager av beständig storlek. Då kan företaget ställa själva värdet på lagret som säkerhet för lånet. Tänk dock på att det krävs en viss administration och dokumentation för att säkerheten ska godtas av långivaren.

Sammanfattat att tänka på vid lån för att starta företag

    Vanliga misstag att undvika med företagslån

    Det kan kännas komplext med företagslån när du har nystartat företag och det är lätt att hamna i vanliga misstag. Dessa kan dock lätt undvikas om man är förberedd, vi listar här några saker du bör ha i åtanke.

    Förstå hela kostnaden för lånet

    Innan du signerar något avtal bör du ha en förståelse för hela kostnaden. Utöver räntan kan det tillkomma olika avgifter såsom förseningsavgift eller administrationsavgift. Se därför till att du får information om alla kostnader som kan tillkomma till företagslånet. Det enklaste sättet är att titta på den effektiva räntan där både ränta och eventuella avgifter ska vara inräknade.

    Låna inte mer än vad som behövs

    Som vi beskrivit innan är det allra viktigaste att man har ett tydligt syfte med sitt lån och då bör du också ha en ganska bra förståelse för hur mycket du behöver låna.

    Såklart ska man våga investera men att låna mer än vad du behöver kan leda till överbelåning eller bara onödigt höga kostnader för lånet.

    Ta inte första alternativet

    Att jämföra långivare och villkor är väldigt viktigt när det kommer till företagslån. Villkor skiljer sig betydligt mer här än för andra traditionella lån som privatlån eller bolån.

    Ta dig tiden att jämföra långivare och vad de erbjuder. Du kan också använda låneförmedlare för att underlätta processen och konkurrensutsätta långivarna.

    Ha en tydlig plan för investeringen

    Att ta ett företagslån som en snabb lösning till ett tillfälligt problem är inget vi rekommenderar. Istället bör det ingå i en utvecklingsplan med ett tydligt mål som kan gynna ditt företag i längden.

    Om företagslån används på rätt sätt fyller det en värdefull funktion för ekonomisk utveckling.

    Icke uppdaterade finansiella dokument

    Det ekonomiska arbetet kanske inte alltid är det roligaste när man vill starta eget, dock är det viktigt. Utdaterad eller undermålig information kan försvåra processen att få ett företagslån beviljat.

    Olika typer av bolag och hur det påverkar lån

    Beroende på hur din verksamhet ser ut påverkar det lånemöjligheterna på olika sätt. Men alla bolagsformer och verksamheter kan ansöka om företagsfinansiering.

    Småföretag

    En vanlig missuppfattning är att det är svårare för småföretag att få tillgång till finansiering via lån. Faktum är dock att 97 % av aktiva företag i Sverige anses vara småföretag och därav är majoriteten av lån som betalas ut till just småföretagare.

    Generellt sett är det till och med smidigare att ansöka om företagslån till småföretag eftersom det i regel inte finns lika mycket information att ta av. Därav kan processen ofta vara smidig så länge du har dina företagsuppgifter och ekonomiska rapporter i ordning.

    Enskild firma

    I en enskild firma är privatekonomi och företagsekonomi normalt mer sammankopplad än för övriga bolagsformer. Därav kan det också ställas krav på både företagets ekonomi och din privata ekonomi när du ansöker om lån.

    Vanligtvis krävs då också personlig borgen för att få beviljat företagslån till enskild firma. Det innebär alltså att du personligen blir återbetalningsskyldig för lånet om företaget inte klarar av lånekostnaderna.

    Aktiebolag

    Generellt sett är det lättare att få finansiering till aktiebolag än övriga bolagsformer tack vare den juridiska strukturen. Det anses vara mindre riskfyllt att bevilja lån och därför är chansen också större.

    Det är inte lika vanligt med borgen när du ansöker om företagslån till aktiebolag, däremot kan det krävas andra former av säkerheter som inventarier eller tillgångar för att få ansökan beviljad.

    Tips från experter som startat och driver företag

    youtube thumbnail
    Henrik Westman har varit egenföretagare sedan 2016.

    Sedan 2016 har Henrik framgångsrikt drivit Sveriges största Facebooksida för E-sport trading, sålt exklusiva skor online och streamat på plattformen Twitch.

    Henriks topp 3 tips:

    • Starta med det som en hobby vid sidan av
    • Om idén fungerar, tänk över vilken bolagsform som passar din verksamhet
    • Våga satsa på din dröm!
    youtube thumbnail
    Alexis Kopylov, vd och en av grundarna till DBT Capital.

    Även Alexis ger bra tips för hur man ska tänka för att lyckas som företagare. Det finns tre huvudområden du bör tänka på för att verksamheten ska bli bra:

    • Fokus
      Fokusera på ett område och bli bäst på det.
    • Ordning och reda
      Att ha koll på företagets siffror kan vara underskattat. Det kan göra att bolaget värderas högre.
    • Teamet
      Se till att du har bästa möjliga teamet på varje position.

    Så ökar du chansen att bli beviljat företagslån

    Finansiering för att starta eller växa företaget är en viktig del av bolagsbyggandet. Men enligt en undersökning från Tillväxtverket upplever vart femte växande företag att det är svårt att få finansiering. Alexis Kopylov ger dig sina tips för att lyckas.

    youtube thumbnail
    Alexis Kopylov, vd och medgrundare för DBT Capital.

    Frågor och svar om lån för att starta företag

    Kan man låna pengar för att starta företag?
    Ja, det går att låna pengar för att starta företag både genom traditionella företagslån men även genom privatlån.
     
    Att tänka på är att det i regel krävs personlig borgen vid företagslån vilket gör att du personligen blir återbetalningsskyldig för lånet om företaget inte klarar av återbetalningen.
    Vilket lån är bäst för att starta företag?
    Det bästa lånet för att starta företag hittar du genom Krea. De skickar din ansökan till upp emot 30 olika långivare för att hitta bästa erbjudandet till just ditt företag.
     
    Det fungerar väldigt bra för att starta företag eftersom det kan vara svårt att hitta rätt finansiering i uppstarten av ett nytt bolag. Därav underlättar det med att konkurrensutsätta fler långivare med bara en UC.
    Hur mycket får ett nystartat företag låna?
    I regel kan nystartade företag låna upp till 10 procent av den årliga omsättningen. Finns det inget bokslut kan det vara något lägre än så eftersom det inte finns någon historik att titta på för långivarna.
     
    Med hjälp av vår tjänst kan du testa ert låneutrymme för att se hur mycket just ditt företag kan låna.
    Varför ska jag överväga att låna för att starta eget?
    Att låna när man startar eget kan vara nödvändigt för att täcka de initiala kostnaderna för att starta och driva ett företag. Det är ett effektivt sätt att förverkliga din dröm och det finns mer utrymme för investering med gott kapital.
    Hur mycket bör jag låna?
    Du bör fundera vad det är du lånar till och sedan göra en noggrann uträkning på det. Har du ett tydligt mål med ditt lån och vet vad du vill investera i kan det ge en bra skjuts till företaget.
     
    Att låna för mycket leder till onödig skuldsättning och höre räntekostnader än nödvändigt. Samtidigt kan ett för litet lån hindra din verksamhets tillväxt och de planerna du har för investeringar.
    Vilka risker finns med att låna för att starta företag?
    Att låna är alltid en risk i sig, speciellt om du tar företagslån till nystartat företag. Är det så att ditt företag inte genererar tillräckliga intäkter kan du hamna i ekonomiska svårigheter. Därav är det viktigt att vara realistisk och noga överväga riskerna.
    Hur lång tid tar det för att få ett företagslån godkänt?
    Processerna varierar men om du ska starta företag eller ta företagslån till nystartat företag brukar det gå fortare. Faktorer som påverkar är komplexiteten i din ansökan och hur snabbt ni själva kan tillhandahålla nödvändig information.
    Vad händer om mitt företag inte går som planerat och jag får svårt att återbetala lånet?
    Får du svårt med återbetalningen är det viktigt att du kommunicerar öppet med din långivare. De allra flesta och framförallt de vi rekommenderar är villiga att samarbeta.
     
    De kan hjälpa till och hitta lösningar genom exempelvis omstrukturering av skulden eller skjuta på betalningar.

    Därför kan du lita på oss

    Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

    Erfarenhet skapar trovärdighet
    • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
    • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
    • Utbildade journalister
    • Faktagranskande artiklar och recensioner
    • Betygssystem baserat på data
    Så granskar vi