Innehåller reklamlänkar

Företagsleasing 2025: Slipp binda kapital till företagets investeringar

Uppdaterad 9 april 2025
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman
Olle Pettersson
Granskad av
Olle Pettersson
Innehåll

Med företagsleasing kan du hyra maskiner, fordon eller utrustning utan att behöva binda kapital för inköpet. På det viset kan företaget få ett bättre kassaflöde och ändå inte avvara nya investeringar. Vi går igenom det du behöver veta för att leasa och hur du kan göra avdrag på dina kostnader.

De hjälper dig hitta rätt leasingavtal

Genom Krea får du hjälp med företagsleasing av bil, maskiner eller annan utrustning. Genom att skicka din ansökan till upp emot 30 långivare får du flera olika förslag på upplägg av finansieringen.

Du kan leasa upp till 10 år med restvärde mellan 10 - 50 % och när avtalstiden är slut kan du välja att förlänga, köpa ut eller sälja av din leasade bil eller utrustning.

Tjänsten är gratis, har inga bindningskrav och det tas endast en kreditupplysning vid ansökan.

Genom tjänsten nedan kan du se just ditt företags låneutrymme. Dessutom får du förslag på vilket finansieringsalternativ som kan passa bäst för er unika situation. Tjänsten är gratis och påverkar inte företagets kreditvärdighet.

Enkelt

30 sek

Gratis

har hittat företagsfinansiering genom oss
Räkneexempel på företagsleasing

Vad är företagsleasing?

Företagsleasing är en finansieringsmetod där företag hyr utrustning eller fordon istället för att köpa dem. Det ger möjlighet att använda tillgångar utan att behöva binda upp ett stort kapital för inköpet.

Företagsleasing erbjuder även skattefördelar eftersom leasingavgifter i regel är avdragsgilla rörelsekostnader. På det viset både förbättra kassaflödet och det finns även möjlighet att uppgradera till nyare modeller eller köpa loss utrustningen när avtalet löper ut.

Så fungerar företagsleasing

Företagsleasing fungerar genom att ditt företag tecknar avtal med ett leasingbolag som köper och äger tillgången medan ni betalar en fast månadsavgift för att använda den. Vanligtvis går avtalet någonstans mellan 12 - 60 månader med på förhand bestämda villkor.

När avtalsperioden är slut kan ditt företag välja att förlänga avtalet, köpa loss tillgången till ett så kallat restvärde (aktuellt värde på tillgången som är lägre än när den är ny) eller återlämna den.

Då är företagsleasing bra för ditt företag

Företag inom IT, transport och tillverkning är typiska exempel på branscher där företagsleasing kan passa bra in i modellen. Framförallt är det fördelaktigt om ditt företag behöver regelbunden uppdatering av utrustning eller fordon.

Även tillväxtföretag med begränsat kapital kan dra nytta av leasing för att undvika stora investeringsbelopp eller säsongsbetonade verksamheter som behöver flexibla finansieringsalternativ.

På det stora hela kan många företag dra nytta av företagsleasing för att få förbättrad likviditet och även ta del av skattefördelar genom avdragsgilla leasingkostnader.

För- och nackdelar med företagsleasing

  • Bevara likviditet i företaget
    Företaget slipper göra större engångsinvesteringar vilket frigör kapital till andra delar av verksamheten.
  • Enklare budgetering
    Kräver ingen startkostnad och betalningen sker genom fasta månatliga avgifter. Operationell leasing kan underlätta ännu mer eftersom service och underhåll då ofta ingår i kostnaden.
  • Skattefördelar
    Leasingavgifter är ofta avdragsgilla som driftskostnader och halva momsen på leasingavgiften kan dras av på företagsbilar.
  • Flexibilitet
    Vid leasingperiodens slut kan företaget välja att uppgradera till nyare utrustning, köpa loss mot restvärde eller avsluta avtalet.
  • Ofta dyrare i längden
    Även om månadskostnaden kan vara lägre för leasing är ofta den totala kostnaden högre än vid en direktinvestering. Det beror på att leasingavgifter ofta inkluderar ränta och avskrivningar.
  • Företaget äger inte tillgången
    Du äger inte utrustningen eller fordonet vilket innebär att värdet måste skapas genom användandet.
  • Bindande avtal
    Det krävs ofta att du binder dig till ett leasingavtal i åtminstone ett år, det kan också vara svårt att säga upp i förtid.
  • Återlämningsvillkor
    Vid avtalets slut kan det uppstå tvist om vad som innefattas i normalt slitage och om du eller den du leasar ifrån ska stå för eventuella tilläggskostnader.

Olika typer av företagsleasing

När det kommer till företagsleasing finns det framförallt två vanliga tillvägagångssätt i Sverige, finansiell leasing eller operationell leasing.

Finansiell leasing

Finansiell leasing som metod passar främst företag som vill ha långsiktig kontroll över tillgången och planerar att använda den över en längre tid.

Med finansiell leasing tar ditt företag de ekonomiska riskerna men även fördelarna med ägandeskapet av tillgången, trots att leasingbolaget behåller det juridiska ägandet. Det är ofta lägre månadskostnad med denna metod än operationell leasing eftersom risken ligger mer hos ditt företag än hos leasingbolaget.

Normalt sett motsvarar avtalsperioden tillgångens ekonomiska livslängd, cirka 3 - 7 år beroende på vad man leasar. Ni som företag står då för kostnader som underhåll, service eller reparationer om det skulle krävas.

Vid avtalets slut får ni som företag då ofta möjlighet att köpa tillgången till ett förutbestämt restvärde, normalt 10 - 20 procent av ursprungspriset. Ni själva gör då också avskrivningar på tillgången under leasingperioden.

Operationell leasing

Operationell leasing kan vara bättre för företag som prioriterar mer flexibilitet och vill minimera riskerna med att hyra utrustningen. Det är ofta en kortare tid av hyra och leasingbolaget behåller både äganderätt av tillgången samt tar den ekonomiska risken.

I regel är leasingavtalen vid operationell leasing runt 1 - 3 år men har ofta möjlighet till förlängning. Leasingbolaget tar hela risken för exempelvis värdeminskning samt ansvarar för underhåll, försäkringar och reparationer.

Vid avtalets slut kan ni välja att återlämna tillgången utan några ytterligare förpliktelser. Denna leasingsform har ofta något högre månadskostnad än finansiell leasing men kommer då utan restvärdesrisk.

Kostnader för företagsleasing

Den månatliga leasingavgiften baseras bland annat på tillgångens värde, hur lång avtalsperiod det är samt det beräknade restvärdet vid avtalets slut. Det finns också en inräknad ränta som ingår i leasingavgiften (normalt 3 - 8 %).

Övriga kostnader som kan tillkomma kan vara exempelvis administrationsavgift som är en engångskostnad en del leasingbolag tar ut vid avtalets start. Den ligger normalt mellan 1 500 - 5 000 kronor.

Du betalar även moms på leasingavgiften om 25 procent men då är halva momsen avdragsgill för företag.

Faktorer som påverkar prissättningen vid leasingavtal

  • Tillgångstyp
    Exempelvis har maskiner ofta en långsammare värdeminskning än IT-utrustning eller fordon, vilket påverkar leasingavgiften. Ett högre restvärde ger en lägre månadskostnad och tvärtom.
  • Leasingperiodens längd
    En kortare leasingperiod ger högre månadskostnad och en längre avtalstid ger lägre månadskostnad men högre totalkostnad eftersom du betalar över en längre period.
  • Företagets kreditvärdighet
    Ett företag med starka finanser och god kreditvärdighet får ofta lägre leasingavgift då ränekomponenten i avgiften kan bli bättre.
  • Användande av tillgången
    För fordon kan det exempelvis finnas milbegränsningar som drar ner avgiften och för maskiner kan begränsade drifttimmar också påverka prissättningen positivt.

Räkneexempel på företagsleasing

TillgångLeasingperiodMånadskostnad
Tjänstebil (nypris 350 000 kr)36 månader4 000 - 6 000 kr
Transportbil (nypris 400 000 kr)48 månader5 000 - 7 000 kr
IT-utrustning36 månader400 - 700 kr
Mobiltelefoner24 månader150 - 400 kr/enhet
Produktionsutrustning (nypris 500 000 kr)60 månader10 000 - 15 000 kr
Större maskiner (nypris minst 2 miljoner kronor)60 - 84 månader30 000 - 50 000 kr
Kostnadsexempel på olika leasingavtal.

Företagsleasing i jämförelse med företagslån

Skillnaderna mellan företagsleasing och ett traditionellt företagslån ligger främst i ägandeskap, krav på säkerheter och hur kostnaden fördelas i företaget.

FunktionerFöretagsleasingFöretagslån
BeskrivningInget bundet kapital, avdrag på hela månadsavgiftenÅterbetalning över tid, momsavdrag och avskrivning ok
ÄgandeformHyr tillgångenÄger tillgången
ÅterbetalningLeasingavgiftRänta och amortering
LöptidI regel 3 - 7 årI regel 3 - 7 år
MomsVanligtvis helt avdragsgill (50 % för personbil)Vanligtvis avdragsgill (ej personbil)
Krav på säkerhetTillgången du hyrEx: Tillgångar eller borgen
Skillnaderna mellan företagsleasing och företagslån.

Fördel att inte behöva gå i borgen

En fördel med företagsleasing är att du inte behöver gå i personlig borgen för ett företagslån som många långivare kräver när du ansöker om finansiering via lån. Säkerheten för leasingbolaget finns istället i den tillgången du hyr.

På det viset slipper du stå som personligt betalningsansvarig för ett lån om företaget skulle hamna på obestånd och inte klara av återbetalningen. Det finns även företagslån utan borgen men det är relativt ovanligt i Sverige samt kräver då säkerheter i andra tillgångar och det fungerar endast för aktiebolag.

Företagsleasing i företagets bokföring

Så gör du bokföringen vid företagsleasing
För operationell leasing ska avgifterna, inklusive eventuell första förhöjd hyra, bokföras linjärt över leasingperioden. Inget objekt behöver tas upp i balansräkningen.
 
Vid finansiell leasing liknar bokföringen istället en avbetalning eller köp genom lån. Det vill säga att objektet då kommer att aktiveras i balansräkningen.
Olle Pettersson
Olle Pettersson
Redaktör Finansvalp

Så jämför du leasingerbjudanden

Det viktigaste punkterna när du ska jämföra leasingerbjudanden är att du dels se över olika leasingbolag och dels jämför villkoren. Här är vår checklista över hur du bäst jämför företagsleasing:

  • Månads- och totalkostnad
    Jämför både månads- och totalkostnad för de leasingavtal du tar del av. En lägre månadskostnad kan vara lockande men det kan också innebära en längre förbindelseperiod och en högre totalkostnad.
  • Se över vad som ingår i leasingavtalet
    Hör med ditt valda leasingbolag och fråga efter vad som ingår i avtalet, exempelvis försäkring, reparation och service av utrustningen. Det har stor betydelse för vad en rimlig leasingavgift är.
  • Restvärde vid avtalsslut
    Fråga efter vad leasingbolaget bedömer att restvärdet är av tillgången vid avtalets slut. Det har en betydelse dels för leasingavgiften och dels för vad du eventuellt kan lösa ut tillgången till för pris i slutändan.
  • Villkor och flexibilitet
    Ställ frågan och läs i villkoren angående flexibiliteten i leasingavtalet. Det kan exempelvis vara kostnader om du behöver avbryta i förtid, hur förlängningsalternativ ser ut eller om det finns möjlighet till byte av leasingobjekt.

Att tänka på innan du leasar till företaget

Det första du bör tänka på innan du leasar till företaget är att se över ditt företags behov och hur ett leasingavtal kan hjälpa det behovet. Det finns många olika finansieringslösningar i Sverige och därför är det bra att räkna på om leasing är det bästa alternativet för ditt företags syfte.

Är ditt företag i behov av likviditet kan företagsleasing passa bra men det kan även vara ett alternativ att jämföra företagslån. Har du inte investerat i företaget tidigare kan det därför vara bra att ta hjälp av en låneförmedlare som dels kan konkurrensutsätta långivare, men också jämföra olika finansieringsformer.

Är det företagsleasing du kommit fram till passar bäst för just ditt företag bör du också se över om finansiell eller operationell leasing är vägen att gå för er.

Fördelen med finansiell leasing är att det ofta kommer till en lägre månadskostnad men det kräver också att ditt företag tar risken och även hanterar eventuella kostnader för exempelvis reparation och service.

Är du beredd att betala något mer i månaden för säkerhet och minskad administration kan operationell leasing passa bättre. Då ingår ofta allt du behöver med försäkringar och det finns vanligtvis inga ytterligare förpliktelser vid leasingperiodens slut.

Se över eventuella tillkommande kostnader

Eftersom du inte äger tillgången vid leasing är det också viktigt att se över vilka kostnader som kan tillkomma utöver leasingavgiften. Det kan exempelvis vara kostnader för:

  • Om ni överskrider milantal för fordon
  • Reparation för onormalt slitage
  • Om du vill säga upp avtalet innan löptidens slut
  • Kostnader för ändringar i avtalet
  • Kostnader vid eventuella sena betalningar

Så påverkar ekonomiska läget leasingavtal

Oroliga tider påverkar ekonomin i stort och så även leasingavtal. Exempelvis har styrräntan och inflationen en direkt effekt på företags leasingkosntader.

Styrräntans effekt

I leasingavtal finns en inbakad ränta i leasingavgiften vilket betyder att styrräntan har en effekt på kostnaden. När styrräntan höjs eller sänks följer ofta leasingkostnader med i samma takt, det vill säga en räntesänkning med 0,5 % resulterar ofta i 0,5 % billigare leasingavgift.

Likt andra typer av lån kan du ofta i leasingavtal välja mellan fast eller rörlig ränta. Med en rörlig ränta kan din månadskostnad variera mer medan med en fast ränta har du en mer förutsägbar kostnad över tid.

Inflationens effekt

Inflationen kan bland annat påverka restvärdesberäkningar och kostnaderna för leasingbolagen. Med en hög inflation kan restvärden bli överskattade och ha en betydande skillnad för hur leasingbolagen gör beräkningar framöver.

Om kostnaderna ökar för leasingbolagen med högre inflation innebär det också att kostnaderna kommer öka för dig som kund. Under senare tid har inflationen dock varit relativt stabil men det är bra att du har med dig att inflationen kan ha en påverkan på leasingkostnaden.

Leasing och lån för olika bolagsformer

Alla bolagsformer kan ansöka om företagsleasing. Det som krävs är att företaget är registrerat för F-skatt och moms samt har ett organisationsnummer. Det finns inga formella krav på företagets resultat eller betalningsanmärkningar, men god kreditvärdighet kan ge bättre leasingvillkor.

Småföretag

En vanlig missuppfattning i Sverige är att det är svårare för småföretag att få finansiering genom lån eller leasing. Faktum är dock att majoriteten av Sveriges företag anses vara småföretag (under 50 anställda och årsomsättning under 10 miljoner kronor).

Därav är majoriteten av beviljad finansiering i Sverige också företagsleasing och företagslån för småföretag. Det krävs i regel alltid finansiering utifrån för att företag ska kunna investera samt expandera och det är något som gynnar fler än bara företaget i fråga.

Enskild firma

I en enskild firma är ägarens personliga ekonomi och företagets ekonomi mer sammankopplad än för andra bolagsformer. Därav är det mer vanligt att du som ägare behöver ta risken personligen om företaget inte skulle klara av låne- eller leasingkostnader.

För att få ett företagslån till enskild firma krävs då också att du går i personlig borgen för lånet. Det betyder helt enkelt att det är du och din personliga ekonomi som fungerar som säkerhet för lånet.

Aktiebolag

I ett aktiebolag är den juridiska strukturen uppbyggd på ett annat sätt där företaget i sig självt fungerar som en juridisk person. Det anses i regel vara säkrare att låna ut till aktiebolag och därav kan det ofta ge bättre lånevillkor eller lägre leasingkostnader.

Det betyder också att företagslån till aktiebolag ofta kan ha högre lånebelopp och det finns möjlighet till att leasa dyrare maskiner eller utrustning.

Finansiering för att starta företag

Har du ett nystartat företag eller vill få finansiering för att starta upp företag kan det vara något svårare att få beviljat. Det beror främst på att det inte finns lika mycket ekonomisk historik att gå på för långivare eller leasingbolag. Därav krävs ofta att företaget varit aktivt minst 6 månader för att få beviljad finansiering.

Det går dock att låna till att starta företag dels genom vissa långivare inom företagslån men även genom traditionella privatlån. Det du behöver tänka på då är att du personligen tar risken med de lånade pengarna.


Frågor och svar om företagsleasing

Är det förmånligt med företagsleasing?
Ja, företagsleasing är förmånligt för många olika verksamheter. Det förbättrar kassaflödet genom att du sprider kostnaden över tid istället för att göra stora initiala investeringar.
 
Leasingavgifter är också avdragsgilla som rörelsekostnader, samt ger leasing fler företag möjligheten att använda modern utrustning.
Vad kostar det att leasa en bil på företaget?
En företagsbil i mellanklassen kostar cirka 3 000 - 6 000 kronor i månaden på ett 36 månaders leasingavtal.
 
Utöver leasingavgiften kan det tillkomma kostnader för försäkring, service och drivmedel. Många leasingbolag erbjuder möjligheten till servicepaket för cirka 500 - 1 000 kronor per månad där underhåll och reparationer ingår.
Varför är företagsleasing billigare än privatleasing?
Företagsleasing är billigare än privatleasing främst eftersom företag kan göra avdrag både på leasingavgift och driftskostnader.
 
Företag har också i regel bättre förhandlingsläge och kan exempelvis få volymrabatter vid större leasingavtal.
Är det ränta på företagsleasing?
Ja, det är ränta på företagsleasing, vanligtvis omkring 3 - 8 %. Räntan är redan inräknad i den månatliga leasingavgiften.
 
Vid företagslån kan räntorna variera något mer. Vi har samlat aktuella räntor på företagslån här.
Hur skiljer sig företagsleasing mot en företagskredit?
Skillnaden mellan företagskredit och företagsleasing ligger främst i upplägget av lånekostnaden och säkerheter kopplade till investeringen.
 
Fördelen med företagskredit är att du endast betalar ränta på den del du använder från krediten. Det passar normalt bra för att täcka tillfällig likviditetsbrist eller säsongsbetonade nergångar.
 
Med företagsleasing slipper du stora startavgifter och sprider ut kostnaden för investeringen. Till skillnad från företagskredit behöver du koppla leasingavtalet till en specifik tillång som företagsbil eller maskinutrustning.
Är det bäst med företagslån eller företagsleasing?
Företagsleasing passar ofta bäst när du inte har möjlighet till att göra stora kapitalinvesteringar på en gång och inte vill binda dig till en tillgång.
 
Vill du få möjligheten att äga dina investeringar kan det passa bättre med ett företagslån. Det bästa företagslånet är ofta billigare i längden än ett leasingavtal.
Är factoring ett bra alternativ till företagsleasing?
Factoring och företagsleasing fyller olika syften. Med ett factoringavtal säljer du eller belånar din fakturor för att få snabbare likviditet in i företaget. Ett leasingavtal är mer kopplat till investeringar som nya maskiner eller modern utrustning.
 
Har du långa ledtider mot kunder och en god vinstmarginal kan det vara ett bra alternativ med factoring för ditt företag.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi