Företagslån för enskild firma: Hitta lånet till ditt företag här

Funderar du på ett företagslån för enskild firma? Här kan du se hur mycket just ditt företag kan få låna, vilken finansieringsform som kan passa bäst, samt jämföra lånevillkor på företagslån.
Enkelt
30 sek
Gratis
Företagslån för enskild firma
I tabellen har vi samlat företagslån som går att ansöka om till enskild firma. Genom tabbarna kan du jämföra lånevillkor och krav hos långivarna.
KreaPopulär | 30 miljoner kronor |
CapitalBox | 3,5 miljoner kronor |
OPR Företagslån FlexKREDIT | 200 tusen kronor |
Creddo | 35 miljoner kronor |
OPR Företagslån | 1 miljon kronor |
Qred | 2 miljoner kronor |
Froda | 15 miljoner kronor |
Ponture | 10 miljoner kronor |
Capcito | 15 miljoner kronor |
Kompar | 10 miljoner kronor |
Lendo | 5 miljoner kronor |
Fedelta | 1 miljon kronor |
CrediNord | 1 miljon kronor |
Approva | 10 miljoner kronor |
Kontrollerad 31 mars 2025 |
Bästa valet av företagslån till enskild firma
Hos Krea kan du jämföra och ansöka om företagslån på upp till 30 miljoner kronor. Du fyller i din ansökan digitalt på ett par minuter. Efter det samlar Krea erbjudanden från upp till 30 långivare, sen väljer du det erbjudande som passar ditt företag bäst.
Tjänsten är helt kostnadsfri och utöver att konkurrensutsätta olika långivare kan även Krea hjälpa ditt företag att hitta rätt form av finansiering. Dels genom deras digitala process, men också med hjälp från deras erfarna handläggare.
Fördelar med företagslån genom Krea:
- Specialister på enskilda firmor
- Kostnadsfritt och tidseffektivt
- Hög kundnöjdhet hos Trustpilot
- Jämför över 30 banker – med endast en UC
- Sammanställer alla kostnader så att du slipper dolda avgifter
- Erbjuder upp till 60 månader återbetalning
- Inget inkomstkrav
Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.
Vad det innebär med företagslån till enskild firma
Att ta ett företagslån till enskild firma innebär att du ansöker om finansiering hos en bank eller ett finanansbolag för att investera i din verksamhet. Normalt kan du låna upp till omkring 10 procent av företagets årliga omsättning.
I regel krävs det personlig borgen när du lånar pengar till enskild firma eftersom den juridiska strukturen skapar mer osäkerhet för långivare än vid utlåning till exempelvis ett aktiebolag.
Då kan det passa bra med företagslån för enskild firma
Några vanliga exempel på anledningar till att ta ett företagslån i en enskild firma är:
- Marknadsföring
- Finansiering för uppstart
- Finansiering av expansion
- Lansering av nya produkter
- Täckning för tillfälliga ekonomiska problem
- Investeringar i nya materiella tillgångar, lokaler etc.
Om lånet tas för att göra investeringar för expansion kan det vara ett bra sätt att öka lönsamhet och omsättning i verksamheten. Det kan exempelvis handla om att investera i en lokal för verksamheten eller köpa en ny maskin som förbättrar de framtida möjligheterna.
Att låna till materiella tillgångar är generellt fördelaktigt då tillgången kan användas som en säkerhet för lånet.
Tas lånet till en enskild firma i syfte att lösa ekonomiska problem är det viktigt att problemen inte bedöms som permanenta eftersom lånet måste betalas tillbaka.
En orsak till att ta ett företagslån i detta syfte är att åtgärda tillfällig likviditetsbrist, exempelvis på grund av säsongsbetonad verksamhet.

För- och nackdelar med företagslån till enskild firma
- Tillväxt och expansion
Företagslån kan finansiera investeringar som ökar företagets omsättning på sikt genom att exempelvis köpa ny utrustning, expandera lokaler eller lansera nya produkter. - Flexibilitet i likviditet
Kan täcka tillfälliga kassaflödesproblem vid exempelvis sena betalningar från kunder eller säsongsbetonad verksamhet såsom glasskiosk eller snöskottning. - Enkel administration
Ofta smidiga processer och enkel administration med klassiskt låneupplägg där du betalar ränta och amortering månadsvis. - Undvik externa investerare
Istället för att dela med dig av ägarandelar eller liknande i bolaget till externa investerare kräver banken endast ränta och amortering för det lånade kapitalet.
- Personligt ansvar
Eftersom enskilda firmor inte är separata juridiska personer står du som ägare som personligt ansvarig för lånet. Det innebär om företaget får svårt att återbetala skulden riskerar du även din privatekonomi. - Kostnader för ränta och amortering
Ett företagslån innebär fasta kostnader som behöver budgeteras noggrant. Det kan i längden belasta företagets ekonomi om intäkterna inte ökar i proportion till utgifterna. - Kan vara krångligt för nystartade firmor
Utan etablerat resultat kan det ställas höga krav på affärsplan och budget för att få ett företagslån beviljat.
Företagslån och olika typer av företagsfinansiering
När det kommer till företagsfinansiering finns det flera olika vägar att gå och beroende på vad för typ av verksamhet du bedriver kan det skilja sig åt vad som passar bäst.
Det viktigaste är att du har ett tydligt syfte med ett företagslån och har en förståelse för vad det både kan ge ditt företag men också vad det kommer att kosta.
Företagslån för småföretag
Har du ett mindre bolag är det ofta en smidigare process att låna pengar till företaget eftersom det i regel inte är lika omfattande ekonomiska rapporter som behöver gås igenom.
Det kan dock ställas högre krav på exempelvis säkerhet för lånet eller att du som ägare går i personlig borgen. Därav bör du göra en noga avvägning på hur mycket ni behöver låna och vad det kan ge för avkastning till bolaget.
Vanligtvis krävs åtminstone ett färdigställt bokslut för att långivaren ska kunna ta ställning till om de kan bevilja företagslån till småföretag.

Företagskredit
Fördelen med en företagskredit är att du endast betalar ränta på den del du använder från lånet. Det fungerar genom att du får tillgång till en kreditgräns på låt säga 100 000 kronor. Då kan du använda pengarna inom den krediten som du behöver.
Därav kan det passa bra med företagskredit om du exempelvis är osäker på hur mycket du behöver låna vid en tillfällig likviditetsbrist. Använder du då bara 25 000 kronor av de 100 000 kronorna är det endast på 25 000 kronor du betalar ränta.
Factoring
Factoring innebär i korta drag att du säljer eller belånar dina fakturor till en tredje part. Det är effektivt om du har låna ledtider mot dina kunder men behöver snabb likviditet. Factoringbolaget betalar sköter då din fakturahantering och betalar ut majoriteten av beloppet till dig direkt.
När slutkunden har betalat, låt säga efter 90 dagar, då får du resterande belopp och factoringbolaget tar en på förhand avtalad procent av fakturabeloppet för tjänsten. Factoring är på det viset både ett sätt att få in pengarna snabbare men också ett sätt att få hjälp med fakturahanteringen mot slutkunden.
Företagslån utan UC
För bolag med svagare kreditvärdighet eller nystartade företag kan det underlätta att ansöka om ett företagslån utan kreditupplysning via UC. Det påverkar inte företagets kreditvärdighet i lika bred utsträckning och är i regel lättare att få beviljat.
Det kommer alltid tas en kreditupplysning vid ansökan om företagslån, skillnaden är att den tas via alternativa kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Dun & Bradstreet. Därav syns inte heller ett företagslån utan UC i kreditregistret hos UC.
Leasing
Vill du investera i nya maskiner eller utrustning kan också leasing vara ett alternativ för att undvika stora kapitalutlägg. Genom låneförmedlare som Krea kan du hitta rätt leasingavtal som gynnar just ditt företags verksamhet.
Vanliga krav för att få låna pengar till enskild firma
- Verksamhetskrav
Företaget behöver i regel ha varit aktivt i minst 6 månader och vara registrerat för F-skatt för att kunna ansöka om företagslån - Affärsplan och budget
Var beredd på att långivaren vill se en tydlig affärsplan och budget för vad lånet ska användas till - Företagsdokumentation
Banken vill vanligtvis ta del av dokmuentation som exempelvis registreringsbevis, bolagsordning, årsredovisning eller skattedeklaration - Borgen eller säkerheter
Vid företagslån till enskild firma kräver ofta långivaren att det finns en säkerhet för lånet, antingen i form av tillgångar eller i form av personlig borgen - Ekonomiska krav
Det bör inte finnas några tidigare betalningsanmärkningar och för bäst chans till beviljad finansiering ser långivarna gärna stabil omsättning och dokumenterad lönsamhet
Det innebär att om företaget får svårt att återbetala lånet kommer du behöva göra det själv med privata pengar. Långivare kan även ha rätt till dina tillgångar som sparpengar eller bil om de inte får lånet återbetalt.
Det är därför vi understryker vikten av att ha en bra plan för hur lånet ska användas och även ha en plan för hur lånet ska återbetalas. Sedan kan såklart olika saker hända som sätter stopp för dina planer men då är det också bra att du vet om risken.
Ett bra sätt att skydda sig kan då också vara att inte låna för stora belopp direkt. Börja med ett företagslån på ett belopp du känner dig trygg med att hantera. Därifrån kan du sedan ta vidare steg i utvecklingen när du känner att det fungerar.

Räntor och kostnader för ett företagslån
Många företagslån har upp till 60 månaders återbetalningstid (5 år). Det man bör ha i åtanke är att ju längre du återbetalar lånet desto högre blir din totala räntekostnad, även om månadskostnaden blir lägre eftersom du delar upp betalningen över en längre period.
Idag ligger räntan på företagslån mellan 5 - 30 % per år ungefär. Räntan kan dock variera mycket beroende på upplägg med säkerheter, verksamhetens stabilitet, hur mycket du vill låna samt vilken långivare du väljer.
Det kan även tillkomma avgifter som uppläggningsavgifter eller administrativa kostnader för företagslån. Det bästa är att jämföra den effektiva räntan där både ränta och eventuella avgifter är inräknade som en totalkostnad för lånet.
Att tänka på innan du tar företagslån för enskild firma
Det finns flera långivare som hjälper enskilda firmor som har större personligt betalningsansvar och på så sätt mindre säkerheter. Den typen av långivare har ofta också en smidig process för att få lånet utbetalt.
Hos vissa långivare kan du fylla i ett formulär och ha pengarna på kontot samma dag. Men här kommer några saker att tänka på innan du ansöker.
- Vad behöver företaget lånet till? Ha en tydlig plan med vad du ska göra med pengarna.
- Jämför räntor och villkor noga innan du binder upp dig – det kostar inget och sparar dig även tid.
- Säkerställ att du har råd att betala tillbaka hela lånet.
- Omsättningen kanske sjunker under en period, har du en buffert som trygghet?
Företagslån för enskild firma med bäst ränta
Räntan du får betala på ditt företagslån till enskild firma bestäms utifrån din återbetalningsförmåga och kreditvärdighet. Dessutom kan du få en bättre ränta om det finns en säkerhet för lånet.
Ju större säkerheten för lånet är, desto lägre blir räntan eftersom den speglar risken som långivaren tar.
Riskbedömningen kan dock se olika ut hos olika långivare, därför lönar det sig att alltid jämföra flera företagslån innan du bestämmer dig.
Framförallt om din enskilda firma är nystartad eller liten sett till omsättning så kan du behöva välja långivare med lite mer omsorg.
Genom att jämföra olika aktörer gör du det också möjligt att förhandla räntor och få bäst villkor på ditt lån.
Genom att ta hjälp av en låneförmedlare så får du offerter från flera aktörer direkt och sparar oceaner av tid – dyrbar tid som du kan lägga på att växa företaget istället.
Olika bolagsformer
En enskild firma har en annan typ av ekonomiskt ansvar och andra utmaningar än exempelvis ett aktiebolag. Enskilda firmor kan vara allt från nystartade småföretag till etablerade aktörer på marknaden.
Det innebär att olika långivares företagslån passar olika företag. Det är därför väldigt viktigt att du jämför olika låneerbjudanden på ett smart sätt så att du hittar ett som passar din enskilda firma.
Så fungerar enskild firma – skillnaden mot aktiebolag
Vi frågade Henrik Westman som drivit eget bolag sedan 2016. Han har erfarenhet av både enskild firma och aktiebolag. I videon delar han med sig av skillnaderna och hans rekommendation.

Vad krävs för att få ta ett företagslån till enskild firma?
Vad som krävs för att få ett företagslån till enskild firma skiljer sig åt mellan olika långivare. Gemensamt för alla långivare är att de tittar på din förmåga att sköta framtida betalningar så att långivaren “vet” att de kommer få tillbaka pengarna de lånar ut.
Eftersom att en enskild firma inte räknas som en juridisk person kommer lånet att tas i ditt (som ägares) namn, och inte i företagets.
Det gör att det ställs högre krav på att du har en stabil privatekonomi. Om den enskilda firman inte kan betala hamnar återbetalningsskyldigheten istället på dig.
För att långivaren ska få en uppfattning om ditt företags framtida betalningsförmåga och bevilja ett företagslån krävs ofta att du kan presentera en genomarbetad affärsidé och budget.
Vad är syftet med företagslånet?
Om syftet med lånet är att få firman att växa bör du kunna visa hur pengarna är tänkta att användas och varför det kommer bidra till ökade intäkter.
Om du har tänkt att använda lånet för att lösa tillfälliga ekonomiska problem är det bra om du istället visar på hur intäkterna kommer att öka igen framöver och på så sätt bevisa att situationen endast är en tillfällig kassaflödes-brist.
Vissa långivare kräver att företaget har varit verksam en viss tid innan ett lån kan beviljas. På så sätt finns det siffror som kan visa att affärsidén fungerar och är hållbar i praktiken. Det är dock långt ifrån alla som har det som krav.
Något annat som kan vara avgörande är korrekta och fullständiga uppgifter. Om banken saknar information så kan de inte få en helhetsuppfattning av företaget och verksamheten som bedrivs.
Fördelarna med att låna till enskild firma
Fördelarna med att låna till enskild firma är många. Administrationen är ofta betydligt enklare hos enskilda firmor än exempelvis aktiebolag.
Ägaren kan enkelt låna av eller till företaget vilket kan vara nödvändigt i brist av kapital, vilket inte är tillåtet i ett aktiebolag – du lånar på så sätt pengar av dig själv.
Glöm inte bort att det är du som ägare av företaget som alltid är personligt betalningsansvarig för alla skulder som din enskilda firma tar på sig.
Var därför noga med dina beslut och vårda företagets ekonomi med god omsorg.
En annan fördel är att om du som privatperson har en sund ekonomi så sänder det positiva signaler till långivaren. De kan därmed känna sig trygga med risken att låna ut till din enskilda firma, även fast den kanske är helt nyskapad.
Ett lyckat företagslån från verkligheten
Efter att ha avslutat sin dröm-utbildning kände tandläkaren Assall Delavaran att arbetslivet inte levde upp till hennes förväntningar.
Tillsammans med sin partner, tandläkaren Alexander, beslutade de sig därför för att skapa sin egen tandvårdskedja, Dentsmile.
Trots utmaningar och motgångar lyckades de få finansiering genom Froda och etablera företaget. Idag har de fyra framgångsrika kliniker och har introducerat ett franchisekoncept inom tandvård i Sverige.
Deras mål är att växa internationellt och erbjuda högkvalitativ tandvård till överkomliga priser. Assalls råd till blivande företagare är att våga ta risker och sträva efter ständig utveckling.
Froda, som de valde som finansieringspartner, har varit problemfri i samarbetet med en fantastisk produkt, enligt Assall.
Vi kände så starkt för att skapa någonting nytt.

Alternativ för olika företagslån
Innan du går vidare med ett företagslån bör du som sagt alltid jämföra dina alternativ. Vilket alternativ blir bäst för just din enskilda firma?
Ett lån som är bra för ett företag, behöver nödvändigtvis inte vara det bästa lånet för just ditt företag. Allt är relativt och villkoren skiljer sig beroende på dina förutsättningar.
Därför bör du kika på helheten för att få en förståelse över vilken typ av företagslån som är bäst lämpat för dig.
Du hittar massvis med inspiration och tips om hur man kan tänka i våra andra artiklar som berör företagslån:
Företagslån för småföretag
Bäst företagskredit – betala endast för utnyttjat lån
Bäst företagslån – bankerna du ska välja till ditt företag
Frågor och svar om företagslån för enskild firma
- Transaktionshistorik
- Senaste bokslut
- Budget
- Ägarförhållande
- Omsättning
Därför kan du lita på oss
Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.
- Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
- Ekonomer med eftergymnasial utbildning
- Utbildade journalister
- Faktagranskande artiklar och recensioner
- Betygsystem baserat på data