Låna till kontantinsatsen​ – bästa lånet i april 2023

Uppdaterad 31 mars 2023
Tobias Pettersson
Skriven av
Tobias Pettersson

Många svenskar behöver låna till kontantinsatsen. Det är inte så konstigt när bostadspriserna skenat de senaste åren vilket gjort det näst intill omöjligt att spara ihop 15 % av bostadspriset.

Men om du funderar på att låna till kontantinsatsen är det viktigt att hitta det bästa lånet så att du betalar så låg ränta som möjligt och undviker onödiga administrationskostnader.

SevenDay har en ränta ner till 3,45 % vilket slår många bankers bolåneräntor idag.

Låna till kontantinsatsen
"En smidig och enkel bank. Har både lån och sparkonton där. Inga bekymmer med att amortera extra varje månad. Går snabbt att få hjälp från kundservice."

Många har svårt att spara ihop till kontantinsatsen

Bostadspriserna har stigit under många år vilket har gjort det svårt för svenskar som inte redan äger en bostad att köpa en bostad. Det är nästan omöjligt att månadsspara sig till en kontantinsats eftersom att priserna ökar så fort.

En hög inflation har också gjort att vi svenskar har fått mindre pengar kvar i plånboken. Det betyder att situationen har blivit ännu svårare att spara undan pengar till en kontantinsats.

Du kan finansiera kontantinsatsen med privatlån

Inte alla har pengar till kontantinsatsen

Som du säkert vet är kontantinsatsen minst 15 % av det du betalar för bostaden och kan inte finansieras med bolån.

Så, hur kommer du in på bostadsmarknaden och har möjlighet att köpa din första lägenhet eller hus om du inte har tillräckligt med sparade pengar?

Du kan finansiera kontantinsatsen med ett privatlån som har en högre ränta än ett bolån. Det finns fler anledningar till att ta ett privatlån för att kunna köpa en bostad.

En av anledningarna är att det historiskt sätt alltid varit mer lönsamt att äga än att hyra.

Och om du har möjligheten att betala av privatlånet inom en kortare tidsperiod kan det vara lönsamt på lång sikt, även om kostnaderna blir dyra under perioden du betalar av privatlånet.

Jämför privatlån om du ska låna till kontantinsatsen

Vi listar bankerna du kan låna av om du behöver pengar till kontantinsatsen. Flera privatlån har räntor som utmanar bolåneräntorna under 2023.

bästSevenDay3,45 - 12,95 %
Lån & Spar Bank3,95 - 9,95 %
Coop Bank4,45 - 14,95 %
Avida5,95 - 21,95 %
Bank Norwegian4,99 - 22,99 %
Komplett Bank4,76 - 17,90 %
Marginalen Bank4,52 - 19,32 %
Nstart6,95 - 21,95 %
Spargo Finans9,84 %
Swedbank6,20 - 16,34 %
SEB5,25 - 13 %
Handelsbanken8,1 %
Nordea5,7 - 13,2 %
ICA Banken5,24 - 14,95 %
Uppdaterad 3 mars 2023

SevenDay lägst räntor om du ska låna till kontantinsatsen

SevenDay har det bästa möjliga privatlånet. Deras effektiv ränta ligger mellan 3,51 och 12,95 %. 3,51 % är den bästa möjliga effektiva räntan efter att vi jämfört långivarna.

Skulle du få ett erbjudande med en lägre effektiv ränta än den du fått hos SevenDay efter att du tagit ett lån hos dem matchar de erbjudandet.

Malin är en nöjd kund hos SevenDay. Såhär skriver hon om banken på Trustpilot:

– En smidig och enkel bank. Har både lån och sparkonton där. Inga bekymmer med att amortera extra varje månad. Går snabbt att få hjälp från kundservice.

Bättre möjligheter när ni är två som ansöker

När ni är två som ansöker om ett lån till kontantinsats ser banken till er gemensamma inkomst och ekonomiska situation. Därför ökar möjligheten att få låna mer pengar och att få lånet beviljat. Är ni två som ansöker får ni dessutom en bättre ränta på lånet. 

Ansök hos SevenDay för att se vilken ränta du får:

Låna till kontantinsatsen

Tre steg för att låna till kontantinsatsen

1. Räkna ut hur mycket du behöver låna

För att beräkna hur mycket du behöver låna till kontantinsatsen bör du börja med att utgå från bostaden du är intresserad av att köpa. Därefter bör du ansöka om ett lånelöfte för att konkret få veta hur mycket du maximalt kan köpa en bostad för.

Det kan du göra online hos de flesta bankerna. När du vet hur mycket du kan köpa för kan du även beräkna din maximala kontantinsats. Den är då 15 % av bostadens pris.

2. Jämför olika banker som lånar ut till kontantinsats

Det finns många långivare som erbjuder lån till kontantinsats. För att få så bra villkor som möjligt bör du jämföra flera långivares erbjudande innan du bestämmer dig. Ett flertal tjänster kan hjälpa dig att samla erbjudanden och villkor från flera långivare.

Du får en bra överblick över vilken långivare som är billigast att låna till kontantinsatsen från. I tjänsternas verktyg kan du ställa in lånebelopp och återbetalningstid och se den ungefärliga månadskostnaden för lånet.

3. Välj långivaren som lånar ut till kontantinsats till bäst ränta och villkor

Om du lånar pengar till kontantinsatsen innebär det att du behöver klara av att betala räntan för lånet varje månad utöver dina vanliga boendekostnader.

Granska alternativen innan du lånar till kontantinsatsen

Räntan på bolånet och ditt lån till kontantinsatsen

Eftersom att ett lån till kontantinsats är ett lån utan säkerhet kommer räntan vara högre än ditt bolån. Därför är det viktigt att tänka på att du ska kunna betala tillbaka räntan för både bolånet och räntan för lånet till kontantinsatsen.

Återbetalningstiden

Se till att välja en återbetalningstid som din ekonomi klarar av. Om du inte betalar tillbaka lånet i tid kan det bli kostsamt. Därför är det bättre att välja en längre återbetalningstid snarare än en kort.

Utbetalningstiden

Om du behöver kontantinsatsen snabbt bör du se över hur snart du kan skriva på skuldebrevet och hur lång utbetalningstiden är. Har du dessutom redan ett konto hos banken går utbetalningen i regel snabbare. Många långivare betalar ut snabblån samma dag.

Övriga avgifter för lånen

Flera långivare tar ut aviavgifter för fakturor eller andra administrativa kostnader. Om det går att betala räntekostnader och lånet med autogiro i stället kan ditt lån bli billigare i längden. Se till att jämföra olika banker innan du tar ett lån.

Lån till kontantinsatsen

Tips: Vi har listat bankerna med bäst bolån.

Så, kan man låna till kontantinsatsen?

När du ska ta ett bolån måste du betala 15 % av försäljningspriset av bostaden själv. Men om du inte har alla pengarna som behövs kan du alltså ta ett privatlån. Här nedan förklarar vi vad du ska tänka på innan du lånar till att betala kontantinsatsen.

Vi har listat de bästa privatlånen.
Läs också: De billigaste lånen.

Att tänka på innan du lånar till kontantinsatsen

Gör en noggrann kalkyl över vilka utgifter du har och hur ett lån till kontantinsatsen och ett bolån påverkar din ekonomi. Det är viktigt att du har de ekonomiska förutsättningarna att kunna betala tillbaka alla lån.

Tänk även på att privatlånet har en högre ränta och en kortare återbetalningstid än bolånet. Nedan punkter bör du räkna på innan du lånar till kontantinsatsen: 

Dina boendekostnader

Jämför din nuvarande boendekostnad med vad den skulle bli om du i stället lånar och köper en bostad. Ett bostadsköp är på lång sikt en bättre investering, men medför månadskostnader för både bolånet och privatlånet som du ska klara av att betala.

Dina inkomster

Hur ser dina inkomster ut i dag och hur kommer de att se ut i framtiden? Har du exempelvis ett fast arbete med en bra lön har du förmodligen ett bättre ekonomiskt utgångsläge än om du till exempel har en tillfällig anställning.

Men låna aldrig mer än att du kan betala lånens räntor med dina fasta inkomster.

Möjligheten att spara till en kontantinsats

Eftersom du måste betala ränta om du lånar till kontantinsatsen är det i princip alltid billigare att spara ihop till kontantinsatsen.

Å andra sidan kan ett kontantinsatslån vara en lösning när du vet att du kan betala av lånet för kontantinsatsen efter en kort period.

Bolånekostnader

Glöm inte att du även ska betala av räntan på bolånet parallellt med privatlånet. För bolån finns också amorteringskravet som kan göra att du måste betala tillbaka en viss procent av lånet varje år.

Även det behöver du ta med i beräkningen när du räknar ut dina månadskostnader.

Om du trots allt har möjlighet att spara ihop till en kontantinsats istället för att låna slipper du ta ett kontantinsatslån. Emma på SBAB förklarar du hur kan spara ihop till en kontantinsats: