Innehåller reklamlänkar

Lån utan säkerhet – låna pengar utan att banken kräver säkerhet

Uppdaterad 10 december 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman
Olle Pettersson
Granskad av
Olle Pettersson
Vilket lån är du ute efter?

Lån utan säkerhet innebär att långivaren inte kräver en säkerhet för de pengar du vill låna. Till skillnad från exempelvis ett bolån där du behöver redovisa tillgången i form av bostaden för att banken ska låna ut pengarna.

Ett lån utan säkerhet kan du istället använda till vad du vill, som ett bröllop, en renovering eller liknande som egentligen inte fungerar som något banken kan försäkra lånet med. Observera dock att du oftast behöver redovisa syftet med varför du vill låna pengar.

Har du ett lån med säkerhet kan banken ofta erbjuda något bättre villkor eftersom de tar en mindre risk i att låna ut pengarna. För om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånet kan långivaren få äganderätten till den säkerheten.

Du kan du låna alltifrån 1 000 kr upp till 600 000 kr utan säkerhet, där de vanligaste innefattar ett traditionellt privatlån.

Lån utan säkerhet

I listan kan du jämföra lån utan säkerhet till bra räntor och villkor. Jämför de effektiva räntan för att få en bra helhetsbild över vad den verkliga kostnaden blir för lånet, där är eventuella avgifter inräknade.

Coop Privatlån👍5,20 - 16,95 %
Handelsbanken8,40 %
Swedbank6,70 - 16,84 %
Nordea6,20 - 13,70 %
Lendo👍5,20 - 33,93 %
Marginalen Bank6,95 - 17,99 %
Moank7,90 - 17,95 %
Bank Norwegian7,99 - 19,99 %
Avida9,81 - 21,95 %
SEB6,70 - 14,15 %
ICA Banken6,19 - 15,95 %
SBAB5,50 - 9,95 %
Ikano Bank6,55 - 17,15 %
Nordax Bank7,99 - 19,90 %
Santander6,94 - 15,40 %
Lån & Spar Bank5,95 - 12,95 %
Uppdaterad 5 december 2024
Du kan lita på informationen
Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla räntor och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker och långivare kommunicerar genom sina kanaler. Till Finansvalps redaktion ›

MedMera Bank erbjuder lån utan säkerhet med räntegaranti. Det innebär om du skulle hitta ett lån med lägre ränta hos en annan långivare kommer MedMera Bank matcha det erbjudandet.

Med deras Coop Privatlån får också du som Coop-medlem per automatik 1 % ränterabatt. Utöver det har de också väldigt nöjda kunder. Via Google reviews får man 4 av 5 stjärnor med över 150 st omdömen.

Andreas är en av de som lämnat ett femstjärnigt betyg:

– Alltid bra att ha att göra med och behjälpliga oavsett vad det gäller, kundtjänst tar sig också tid till att finna lösningar utan krångel... en förebild för andra banker.

★★★★★
★★★★★
4,0
MedMera Bank

Räkneexempel med Coop Privatlån: Vid 7,95 % rörlig ränta är den effektiva årsräntan 8,25 % för ett annuitetslån på 165 000 kr. Räknat med 10 års återbetalningstid, alltså totalt 120 återbetalningar och inga avgifter blir beloppet att återbetala 240 112 kr och månadskostnaden 2 009 kr.

Räkna ut månads- och totalkostnad för lån utan säkerhet

Hur mycket vill du låna?

1 000
600 000
kr

Under hur många år?

1
15
år

Ränta

2,95
29,95
%

Estimerad månadskostnad

0 kr/Månad
Totalkostnad: 0 kr
Starta jämförelse
Ränta
8 %
Effektiv ränta
0,00 %
För ett lån på 100 000 kr upplagt på 5 år med exempelräntan 5,00 % (effektiv ränta 5,12 %) så blir det totala beloppet att betala 113 220 kr. Lånet återbetalas under 60 månader.

Lån utan säkerhet – toppvalen

1. Coop Privatlån

Hos MedMera Bank får du ett lån utan säkerhet med räntegaranti, Coop Privatlån. Det innebär att om du skulle hitta ett lån med lägre ränta hos en annan långivare matchar MedMera Bank det erbjudandet.

Dessutom får du som Coop-medlem 1 % ränterabatt automatiskt när du lånar genom MedMera Bank.

★★★★★
★★★★★
4,9
Coop Privatlån betyg

2. Lendo

Lendo är Sveriges största låneförmedlare inom lån utan säkerhet. Hos dem jämför du upp till 40 olika långivare med en enda ansökan. Det är helt kostnadsfritt och du binder inte upp dig till något.

★★★★★
★★★★★
4,5
Lendo betyg
Med dessa kriterier har vi skapat topplistan för lån utan säkerhet
Vi har jämfört kostnader, kundupplevelser, möjligheter och låneprocesser för att hitta vår topplista.

Läs mer här om vår jämförelse.
youtube thumbnail
Joakim Westman reder ut skillnaderna mellan att låna utan säkerhet eller med säkerhet.

För- och nackdelar med lån utan säkerhet

  • Låna upp till 600 000 kr till vad du än behöver
  • Kräver inget startkapital
  • Möjlighet att snabbare uppnå det du vill
  • Banken gör en bedömning av din återbetalningsförmåga – därav får du hjälp med att inte låna mer än du klarar av
  • Kan vara något dyrare än lån med säkerhet
  • En större risk om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånet

Kostnad för lån utan säkerhet

När du tar ett lån utan säkerhet kan generellt räntan bli något högre än för ett lån med säkerhet. Det är för att när du har en säkerhet i lånet, exempelvis en bil eller bostad, har banken rätt att ta den tillgången om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånet.

Banken gör då bedömningen att deras utlånade pengar har större chans att bli återbetalade och kan därav erbjuda en lägre ränta.

Tips
Sök lån utan säkerhet med en medsökande. Då bedöms er gemensamma återbetalningsförmåga och ni får chans till bättre ränta.

Därav är det av vikt att du har bra koll på hur stor månadskostnad du kan klara av. På det viset kan du förhandla med banken om din ränta. Påpeka gärna då varför just du är en pålitlig kund.

Det kan vara saker som fast inkomst, besparingar eller inga tidigare betalningsanmärkningar. Jämför den effektiva räntan där både räntor och eventuella avgifter ska ingå i beräkningen.

Effektiv ränta

Skillnad mellan lån utan säkerhet och lån med säkerhet

Lån med eller utan säkerhet skiljer sig främst i risken och krav som ställs för lånet. Det gäller både låntagare och långivare.

Säkerheten för lånet är annars en tillgång med ett värde, exempelvis en bostad. När det inte finns blir lånet helt enkelt mer osäkert eftersom det hänger på att låntagaren sköter återbetalningen.

Vanliga lån utan säkerhetVanliga lån med säkerhet
RenoveringslånBostadslån
Till ett bröllopBillån
För att investeraFöretagslån
För att resaBåtlån

Lån utan säkerhet

Här beviljas lånet utan att du som låntagare behöver ställa upp någon specifik tillgång som säkerhet för lånet. Du kan alltså använda de lånade pengarna till vad du vill.

Eftersom banker och långivare ser det som ett mer riskfyllt sätt att låna ut pengar, blir generellt lånebeloppen lägre och räntorna högre.

Lånevillkoren kan också skilja sig på det sättet att löptiden är något kortare än för lån med säkerhet. Du behöver alltså betala tillbaka lånet inom en kortare period.

Det kan också vara bra eftersom lånet blir billigare när du inte betalar ränta över en längre period. Tänk dock på att välja en återbetalningsperiod du klarar av.

Tänk på
Ju längre återbetalningsperiod desto lägre månadskostnad. En kortare återbetalningsperiod gör dock att du slipper räntebetalningar över en längre period och du blir skuldfri snabbare.
Skillnad i kostnad för lån utan säkerhet beroende på återbetalningstid

Risken med lån utan säkerhet ligger i om du missköter återbetalningen av lånet. Eftersom det inte finns någon tillgång långivaren kan ta över, kan det istället leda till inkassokrav.

Kraven för ett lån utan säkerhet är generellt mindre strikta än för lån med säkerhet. Långivaren gör en bedömning av din återbetalningsförmåga och sätter villkor därefter.

Lån med säkerhet

Ett lån med säkerhet kräver då istället att du som låntagare har en tillgång som kan fungera som säkerhet för lånet. Det kan vara en fastighet, ett fordon, värdepapper eller liknande.

Tvärtemot lån utan säkerhet kan lån med säkerhet ofta innebära en lägre ränta och möjlighet till att låna större belopp. Det finns också möjlighet till längre återbetalningstider och mer flexibla återbetalningsvillkor.

Skulle man missköta återbetalning för ett lån med säkerhet har långivaren rätt att ta tillgången som ersättning för skulden. Till skillnad från lån utan säkerhet förlorar du då tillgången istället för att riskera inkassokrav.

Kraven är generellt mer omfattande för lån med säkerhet eftersom det ofta gäller större belopp och längre återbetalningsperiod.

Läs även: Lån med låg ränta – här lånar du pengar med lägst ränta 2024

Medsökande på lånet

För lån utan säkerhet är det alltid bra om du har en vän, sambo eller annan närstående som kan stå med som medsökande på lånet.

På det viset bedöms er gemensamma återbetalningsförmåga och chansen att du får beviljat lån ökar. Dessutom kan ni förhandla ner räntan eftersom risken för banken att låna ut pengarna inte blir lika stor.

Det behöver inte nödvändigtvis vara så att ni lånar pengarna tillsammans. Det kan vara en närstående som litar på att du kan betala tillbaka lånet, men den personen fungerar som en slags säkerhet för lånet.

Om du då av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka, kommer den medsökande vara skyldig att ta över kostnaden för lånet.

Det är viktigt att förstå den konsekvensen som medsökande. Den personen är också ansvarig för återbetalningen även om ni privat kommit överens om att det är du som lånar pengarna.

Så går det till att låna utan säkerhet

När du vill ta ett lån utan säkerhet fungerar processen på samma sätt som för ett traditionellt privatlån. Du gör en ansökan, oftast online, långivaren tar då en kreditupplysning på dig för att avgöra om du kan klara av kostnaden för lånet.

Klarar du av den kan du bli godkänd och få lånet utbetalt. Sedan kan du använda pengarna till ditt ändamål och betalar då tillbaka till långivaren månadsvis med tillkommande ränta.

Ansökningsprocessen

Till att börja med bör du jämföra lånealternativ för att hitta ett lån med sjyssta villkor. Det bästa är att jämföra långivarnas effektiva räntespann för att få en överblick av hela lånets kostnad.

I den effektiva räntan är nämligen eventuella avgifter för lånet också inräknade. När du hittat en långivare du känner dig trygg med ansöker du vanligtvis via deras hemsida där du kan behöva fylla i saker som:

  • Hur mycket du vill låna
  • Under hur lång tid du vill låna
  • Kontaktuppgifter
  • Inkomst
  • Syfte med lånet
  • Om du har några andra lån eller krediter

Kreditupplysning

När du fyllt i ansökan tas det alltid en kreditupplysning på dig för att långivaren ska kunna avgöra om de kan bevilja dig lånet. Vanligtvis sker det via UC, som är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige.

Uc hämtar då information om dig som vanligen innefattar:

  • Din identitet och adress
  • Om du har några betalningsanmärkningar
  • Eventuella bilar som står registrerade på dig
  • Om du äger några fastigheter
  • Eventuella företagsengagemang
  • Andra krediter och lån i ditt namn

Godkännande och utbetalning

När långivaren tittat på kreditupplysningen om dig kan de välja att godkänna eller avslå dina ansökan om lån. Blir du godkänd får du vanligtvis pengarna utbetalda inom bara några bankdagar.

Återbetalning

Den sista och kanske viktigaste delen är att du ska också återbetala lånet till din långivare. Det är därför du också bör jämföra vad lånen kostar i det första steget.

Beroende på hur mycket du lånar och till vilket syfte kan återbetalningsplanen se olika ut. Vanligtvis gör du upp detta innan lånet betalas ut med din långivare.

Men för att ta ett exempel: Om du lånar 50 000 kr med en ränta på 5 % och utan avgifter i 1 år, kommer du återbetala 4 375 kr i månaden och totalkostnaden för lånet blir 52 500 kronor.

Bäst långivare för lån utan säkerhet enligt SKI

Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mäter årligen kundnöjdhet genom att intervjua privatkunder. Den senaste undersökningen gjorde i oktober och november 2024 med cirka 4 500 respondenter. Kundnöjdheten mäts på skalan 0 – 100 i enheten indexenheter där 100 är bäst möjliga.

I senaste mätningen tar Länsförsäkringar Bank hem förstaplatsen med ett index på 73,9, vilket kan jämföras mot branschens genomsnitt på 62,7.

Värt att tänka på är att denna mätning inte tar hänsyn till lånekrav. Exempelvis för att ta ett lån hos Länsförsäkringar Bank behöver du ha varit kund i minst 90 dagar hos dem.

Bankerna som svenskarna tycker är bäst att ta ett blancolån från (enligt SKI)

Bäst lån utan säkerhet enligt kunderna

Det är tydligt att kunderna tycker bäst om nischbanker och låneförmedlare som främst erbjuder lån utan säkerhet. I topp 3 återfinns exempelvis bara låneförmedlare med fina betyg både via Trustpilot och Google Reviews.

Bäst omdömen överlag

Vi har sammanställt kundernas omdömen via de största recensionssidorna Trustpilot och Google Reviews. Vi har även lagt till vår samlade bedömning efter att ha granskat långivarna och lånemarknaden de senaste åren.

Vår bedömning grundar sig främst i lånevillkoren såsom, räntor, avgifter, hur flexibel återbetalningstiden är samt kravställningen för att få ett godkänt blancolån.

LendoBÄST4,6
MedMera Bank4,3
Lån & Spar Bank4,3
Moank4,1
Avida4,1
ICA Banken3,8
Marginalen Bank3,4
SBAB3,4
Nordax Bank3,3
Bank Norwegian2,8
Handelsbanken2,4
SEB2,5
Ikano Bank2,4
Nordea2,3
Swedbank2,2
Wasa Kredit2,1
Santander1,8
Betyg för långivare och låneförmedlare baserat på Trustpilot, Google Reviews och Finansvalps gemensamma bedömning (Skala 1 - 5).

Så har vi jämfört lån utan säkerhet

  • Kostnader
    Till att böja med jämför vi kostnader för lånen såsom räntor och avgifter. Vi undersöker också möjligheten till att få bra ränterabatt.
  • Kundupplevelser
    Vi jämför också kundupplevelser genom att ta in data från stora omdömessidor som Google reviews och Trustpilot. Vår erfarenhet är att nöjda kunder finns hos bra långivare.

    Vi undersöker också här hur kundrelationerna tas om hand av långivarna. Om de har bra öppettider för kundservice och om de har snabb chatfunktion exempelvis.
  • Flexibilitet
    Vi undersöker också vad det finns för möjligheter hos långivarna när man ska låna utan säkerhet. Exempelvis hur mycket man kan låna, under hur lång period och om man kan låna tillsammans.
  • Process
    Avslutningsvis tittar vi på hur låneprocessen ser ut hos långivarna. Hur smidig den är, vad för verktyg det finns och hur förhandlingarna kan se ut för att bli beviljad.

5 tips för att få ett lån utan säkerhet med låg kostnad

  • Ansök med en medlåntagare
    Det förbättrar dina chanser till att dels få lånet beviljat och dels få lägre ränta.
  • Jämför lånealternativ
    Konkurrensutsätt långivarna genom en låneförmedlare. På det viset behöver långivarna pressa ner räntan för att du ska välja just deras erbjudande.
  • Välj en kort amorteringstid
    Ju kortare återbetalningstid du väljer desto lägre blir totalkostnaden för lånet. Även om du behöver betala mer månadsvis kommer du ha färre tillfällen för räntebetalningar.
  • Invänta en högre lön
    Om du exempelvis ska löneförhandla inom kort eller håller på att byta jobb kan det vara värt att vänta ut din nya lön. Ju högre lön du har desto lägre risk ser banken det som att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet, och därmed kan de erbjuda en lägre ränta.
  • Storleken på lånet kan ha betydelse
    Att låna större belopp kan faktiskt gynna den relativa kostnaden. Banker kan vara mer generösa med räntan om det finns en långsiktig plan och eventuella avgifter blir inte lika dyra i förhållande till lånebeloppet.

Lagar och regler för lån utan säkerhet

Om du vill låna utan säkerhet är det bra att känna till vad du har för rättigheter. Det finns bland annat lagar och regler som skyddar dig mot lån med för hög ränta och du har även ångerrätt i 14 dagar.

Från och med 2018 infördes skärpta regler för konsumentlån. Reglerna infördes för att stärka skyddet för dig som konsument och började gälla 1 september 2018.

Reglerna påverkar hur hög räntan får vara och hur mycket ett lån totalt får kosta, i förhållande till lånebeloppet. Det får inte längre kosta mer än 40 % över Riksbankens referensränta som fastställs två gånger om året.

Om referensräntan är 4 % får alltså ett lån maximalt ha 44 % i ränta. Dessutom får inte den totala kostnaden för lånet vara mer än dubbla lånebeloppet. Lånar du 10 000 kronor får det alltså maximalt kosta 20 000 kronor.

Fler regler för lån

  • Dröjsmålsräntan får inte vara högre än 40 % över Riksbankens referensränta. Alltså den avgift du betalar om du är sen med en betalning.
  • Långivarna ska vara måttfulla i sin marknadsföring.
  • Vid utebliven återbetalning får långivaren endast ta ut dröjsmålsränta, inga övriga avgifter.
  • Långivaren får bara förlänga ditt privatlån en gång.
  • Begreppet högkostnadskredit introducerat. Med det avses lån med en effektiv ränta på över 30 %.

Ångerrätt vid lån utan säkerhet

Vare sig du köper kläder, elektronik, heminredning eller något annat har du enligt konsumentköplagen alltid rätt att ånga dig inom 14 dagar. Samma sak gäller för lån.

Ångerfristen på privatlån börjar i samband med att du får dina lånevillkor och gäller då 14 dagar. Eftersom det gäller från att du får lånevillkoren har vanligtvis dina 14 dagar påbörjats när du väl har pengarna på kontot.

Se därför till att anteckna vilken dag du fått lånevillkoren tillhanda, på det viset har du koll på din ångerrätt.

För att ångra lånet behöver du höra av dig till långivaren. Du kan ångra både muntligt och skriftligt, dock är skriftligt att föredra eftersom du då har bevis på att du ångrat lånet.

Du behöver inte uppge någon anledning till varför du ångrat dig. Om du gör det inom de 14 dagarna men långivaren av någon anledning inte skulle acceptera det kan du höra av dig till konsumentverket för vidare hjälp.

Från det att du ångrat lånet har du 30 dagar på dig att betala tillbaka pengarna. Tänk på att utöver lånebeloppet behöver du även betala ränta för den tid du haft tillgång till pengarna.

Räntan räknas från den dagen du fick tillgång till pengarna fram till att du återbetalat. Om det var någon uppläggningsavgift eller annan typ av avgift i samband med att du tecknade lånet ska långivaren återbetala det.

Lästips: Bäst blancolån 2024 – lånet med bäst ränta och villkor

Ränteavdraget fasas ut 2025

För privatlån har man tidigare kunnat dra av 30 procent av alla räntekostnader på skattedeklarationen. Men från och med 1 januari 2025 fasas avdraget ut och då kan det endast göras på hälften av räntekostnaderna.

Från och med 1 januari 2026 slopas avdraget sedan helt. Syftet är att minska skuldsättningen och incitamentet till att ansöka om lån utan säkerhet.

Lån som inte längre omfattas av ränteavdraget

  • Privatlån
  • Kortkrediter
  • Överbryggningslån vid bostadsköp
  • Lån av privatpersoner

Lån som fortfarande omfattas av ränteavdraget

  • Bostad, fritidshus, tomt och tomträtt
  • Fordon
  • Båt, skepp, luftfartyg
  • Värdepapper

Därför behövs lån utan säkerhet

Den viktigaste aspekten med lån utan säkerhet är att det ger en flexibilitet och frihet för låntagare. Pengarna behöver inte knytas till ett specifikt ändamål eller en tillgång, som för lån med säkerhet.

Det kan användas för att möjliggöra reparationer, resor, skuldkonsolidering, plötsliga utgifter eller andra typer av personliga investeringar.

Det är inte alltid man har möjlighet att spara ihop till de saker man behöver eller vill göra. Lån utan säkerhet kan därav hjälpa människor till förbättrad livskvalité.

Det finns såklart också en risk med att man belånar sig för mycket i onödan. Därav har långivarna och kreditupplysningsföretagen en viktig roll i processen för att inte låna ut för mycket pengar.

Tillgängligt för alla

Det är inte alla som har tillgång till något som kan fungera som säkerhet för ett lån, såsom fastigheter eller fordon. Lån utan säkerhet möjliggör alltså för fler att få finansiering för olika ändamål.

På det viset kan man också främja olika typer av investeringar. I och med att pengarna kan användas fritt, kan man utveckla områden i samhället som annars inte skulle fått lika mycket uppmärksamhet.

Möjlighet till ökad konsumtion

På en samhällsnivå kan man främja ekonomisk tillväxt genom att erbjuda lån utan säkerhet. Behöver man få upp konsumtionen är det ett bra sätt att snabba på den processen.

Man kan på samma sätt vara mer försiktiga med dessa typer av lån om man vill dra ner konsumtionen. Som under senare tid när inflationen varit hög, kan det bli något svårare att få ett beviljat lån.

Styrräntans påverkan av lån utan säkerhet

Styrräntan har på senare tid sänkts av Riksbanken men förväntas inte gå tillbaka till samma nivåer som under 2010-talet. Det påverkar alla typer av lån eftersom det nu ändå blir billigare för bankerna att låna.

Historiskt när styrräntan har höjts har också lånen blivit dyrare. Det inkluderar alla typer av lån, såsom bolån, lån utan säkerhet och företagslån, med flera.

Det finns ett mål med att inflationen i Sverige ska ligga runt 2 %. Den har nu stabiliserats och därför har Riksbanken kunnat göra sänkningar igen.

Jämför räntor och villkor

I och med att räntan nu är på väg ner blir det viktigare att man jämför banker och långivares räntor och villkor. Det kan nämligen skilja sig åt i hur snabbt bankerna följer med i sänkningarna av räntan.

Det finns möjlighet att spara flera hundralappar i månadskostnad om man väljer de långivare med bäst ränta. Ett alternativ är då att använda sig av låneförmedlare.

Låneförmedlare ger inte ut egna lån utan jämför istället lån mellan banker och långivare. Med deras hjälp konkurrensutsätter man banker och långivares räntor och kan få bästa möjliga ränta för lånet.

Du kan läsa mer här där vi listat de bästa låneförmedlarna 2024.

Historisk utveckling av styrräntan de senaste 10 åren

FAQ: Vanliga frågor om lån utan säkerhet

Hur ansöker jag?

Det skiljer sig åt mellan olika långivare. Vanligtvis fyller du i ett formulär online där du anger hur mycket du vill låna, under hur lång period och syftet med ditt lån.

Har du hittat ett intressant alternativ i vår artikel kan du klicka dig vidare via länkarna och komma direkt till ansökan.

Vilka är fördelarna?

Den största fördelen med lån utan säkerhet är att du kan använda pengarna till vad du vill. Om du exempelvis inte har pengarna till en resa du vill göra just nu, men vet att du kommer få in pengarna kan lån utan säkerhet vara en bra lösning.

Det är också ofta snabba processer och beviljanden av lån utan säkerhet, vilket gör att du kan få tillgång till pengarna i tid.

Vilka är nackdelarna?

Största nackdelen är att du får räkna med högre ränta för ett lån utan säkerhet. Det är generellt dyrare eftersom banken tar en större risk att låna ut pengarna.

Det kan också vara svårare att få beviljat ett lån utan säkerhet om du har sämre kreditvärdighet.

Hur påverkar lån utan säkerhet min kreditvärdighet?

Det kan påverka din kreditvärdighet på kortare sikt i och med att det kommer göras en kreditupplysning på dig.

Däremot kan det också ge positiv effekt på längre sikt om du sköter återbetalningen av lånet. Det kommer synas i din betalningshistorik och därav ge förbättrad kreditvärdighet.

Såklart blir det också tvärtom om du skulle missköta återbetalningen, då påverkas din kreditvärdighet negativt.

Hur jämför jag olika lån utan säkerhet?

Det viktigaste du bör titta på är räntan, eventuella avgifter, lånebelopp löptid och om vad långivaren sätter för krav för att få låna.

Titta också på effektiva räntan för att få en helhetsbild över vad kostnaden för lånet kommer bli. I den effektiva räntan ska avgifter ingå, det räknas som totalkostnaden för lånet.

Det kan också vara bra att använda sig av en jämförelsetjänst för att se villkoren direkt. Klara Lån och Lendo till exempel jämför båda två lån utan säkerhet kostnadsfritt.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygsystem baserat på data
Så granskar vi