Omdöme av Northmill

Northmill är det perfekta resekortet – helt utan avgifter. Du betalar inget valutapåslag om du betalar i annan valuta (normalt 2 – 3 % för andra kort), de tar ingen avgift för kontantuttag (vanligtvis 2 – 3 % för andra kort) och dessutom är kortet helt gratis att ha.
För dig som vill betala med mobilen finns det möjlighet att koppla kortet till Apple Pay och Google Pay. Det är dock inget kreditkort utan du fyller på kontot genom att enkelt överföra pengar via Swish. Och för de pengar som ligger på kontot får du 2 % sparränta med månadsvis ränteutbetalning och statlig insättningsgaranti.
2025
Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.
Så presterar Northmillkortet med vårt betygssystem
Bonusen du får när du handlar med kortet. Det har en större påverkan på totalbetyget eftersom vi gillar när du som konsument får något tillbaka när du handlar med kortet.
Om försäkringar ingår när du betalar med kortet. Det har en standardinverkan på totalbetyget.
Maxkrediten du kan bli erbjuden för kortet. Det har en standardinverkan på totalbetyget.
Räntan på kreditkortet. Det har en standardinverkan på totalbetyget eftersom vi uppmuntrar kreditkortsanvändare att betala fakturan inom den räntefria perioden.
Antalet räntefria dagar. Det har en standardinverkan på totalbetyget.
Sammanlagda valutapåslaget när du handlar i annan valuta än SEK och kontantuttagsavgift. Det har en standardinverkan på totalbetyget.
Årsavgift på kreditkortet. Det har en större påverkan på totalbetyget eftersom vi tycker att det inte ska kosta för mycket att bara ha kortet.
Vårt betygsystem är noggrant framtaget av våra bankexperter och bygger på flera parametrar. Genom att vikta de olika parametrarna har vi kommit fram till ett totalbetyg av lånet. Läs mer om Finansvalps ratingsystem ›
Vårt omdöme av Northmillkortet
Vi gillar verkligen Northmillkortet. Till att börja med kommer det utan årsavgift vilket gör att man kan använda det i den utsträckning som passar. Om du vill kan du exempelvis endast ha det som resekort för att slippa valutapåslag, men det finns går även bra att använda i vardagen.
Det är ett Visakort vilket innebär att det kan användas överallt i världen och det kommer även helt utan avgift för kontantuttag.
Att man får ränta på de pengar man för över till sparkontot ser vi också som ett stort plus. Varför inte då använda kortet till vardags och se det som en bonus för varje krona du inte spenderar. Vi tänker att det på det sättet även kan öka incitamentet till att inte spendera i onödan eftersom ju mer pengar du har kvar på kontot desto mer avkastning får du i slutet av månaden. Eftersom överföringar mellan sparkonto och personkontot kopplat till kortet går direkt kan du ha pengarna liggandes på sparkontot när du inte använder kortet.
Den största anledningen till att vi tycker att Northmillkortet är bland de bästa korten att ha med sig på resan är att de inte har något valutapåslag och även inte tar några avgifter för kontantuttag. Du slipper avgiften som annars vanligtvis ligger på omkring 2 procent för respektive del och på så sätt sparar du in pengar på resan.
Eftersom kortet inte heller har någon årsavgift kan du, om du vill, använda det som ett rent resekort. Oavsett om du reser flera gånger per år, varannat år eller mer sällan kan du ha kortet väntandes till nästa resa och det kostar dig ingenting.
När de även erbjuder ränta på sparkontot och direkta överföringar till kontot kopplat till kortet ser vi dock även möjligheten att använda det till vardags. Det är väl det som är bra, du kan göra som du vill helt enkelt.
De sakerna som gör att Northmillkortet inte får toppbetyg är att det inte ingår några försäkringar och du har inte någon kreditgräns eller räntefria dagar som du får med kreditkort. Men är du ute efter ett debetkort tycker vi att Northmillkortet är det bästa alternativet just nu.
Det är bra att veta att om du skulle behöva finns det möjlighet att koppla Northmills kontokredit till kortet för att göra det mer likt ett kreditkort. Dock är det inte riktigt samma sak eftersom med kontokrediten kommer du behöva betala ränta direkt från första dagen du använder pengar från den och det till en hög ränta och månatliga avgifter. Därav rekommenderar vi att du inte använder dig av kontokrediten om du inte verkligen är i behov av det.

Tillgång till sparkonto
När du ansöker om Northmillkortet får du också tillgång kan du också ha sparkonto hos Northmill. Du kan göra direkta överföringar mellan sparkontot och ditt personkonto som är kopplat till kortet. På det viset behöver du inte ha pengar bara liggandes som inte arbetar eller används.
Du får 2 % sparränta på varje krona du för över till ditt Northmill sparkonto. Sparräntan betalas ut månadsvis vilket ger en bra ränta på ränta-effekt eftersom räntan räknas på ditt aktuella belopp på kontot.
Sparandet omfattas av den statliga insättningsgarantin. Den träder i kraft om bolaget skulle hamna på obestånd och täcker då dina sparpengar inklusive upplupen ränta upp till 1 050 000 kronor per person. Du kan läsa mer om insättningsgarantin hos Riksgälden.
Inga avgifter
Northmillkortet är en av få kort på marknaden som kommer helt utan avgifter. Till att börja med kostar det ingenting att införskaffa kortet. Därtill tar de inga avgifter för valutapåslag eller kontantuttag som vanligtvis ligger omkring 2 - 3 % för andra kort.
Möjlighet att koppla kortet till Northmills kontokredit
Northmillkortet är ett debetkort vilket innebär att du behöver föra över pengar till kontot för att kunna använda kortet. Om du behöver en kredit finns det dock möjlighet att koppla kortet till Northmills kontokredit.
Det är dock ingenting vi rekommenderar eftersom till skillnad från kreditkort som har räntefria dagar behöver du med kontokrediten betala ränta från första dagen du använt pengar från den. Är det ett kreditkort du är ute efter finns det då bättre alternativ på marknaden.
Betala senare funktionen
Det finns möjlighet att samla alla dina köp med Northmillkortet på en månadsfaktura. Du hittar funktionen direkt på appens hemskärm och kan slå av eller på för olika typer av köp. Du kan sendan betala hela fakturan med Swish via appen eller delbetala vid behov.
Väljer du månadsfaktura kan det dock tillkomma avgifter såsom faktureringsavgift på 29 kronor. Och delbetalning medför en hög ränta på 21,9 %.
Därav rekommenderar vi fortsatt att om du vill ansöka om Northmillkortet att du använder det som debetkort. På det viset kan du dra nytta av dess fördelar och slipper avgifter helt.
Återkommande frågor och svar
Är Northmills kort bra?
Ja, Northmills kort är bra för dig som vill ha ett billigt debetkort utan avgifter. Du slipper årsavgift, valutapåslag och kontantuttagsavgift både i Sverige och utomlands. Dessutom får du 2 % sparränta på pengarna du har på ditt Northmillkonto som är kopplat till kortet.
Hur mycket kan man ta ut på Northmillkortet?
Maxbeloppet för uttag i bankomat är 15 000 kronor per vecka och 30 000 kronor per månad, helt avgiftsfritt. Det gäller både kontantuttag i Sverige och utomlands.
Kan man betala med mobilen genom Northmillkortet?
Ja, du kan ha både fysiskt och virtuellt kort hos Northmill. Mobila betalningsmetoder du kan koppla ditt kort till är i dagsläget Google Pay och Apple Pay.
För- och nackdelar med Northmillkortet
Här listar vi positiva och negativa aspekter med Northmills debetkort. Gör en avvägning över vad som är viktigt för dig innan du bestämmer dig.
- Fördelar
- Ingen årsavgift
- Inget valutapåslag
- Ingen avgift för kontantuttag
- 2 % sparränta med Northmills sparkonto
- Direkta överföringar mellan sparkontot och personkontot kopplat till kortet
- Möjlighet att koppla till Google Pay och Apple Pay
- Välj egen PIN-kod
- Kortet är av återvunnen plast
- Nackdelar
- Inga försäkringar som ingår med kortet
- Debetkort - saknar kreditkorts fördelar som räntefria dagar och kreditgräns
- Inget bonusprogram (inte inräknat sparräntan på kontot)
Populära kreditkort just nu
Fakta
Grundkrav
Om Northmill Bank
Northmill är en svensk bank som bildades 2006 och har sedan starten hjälpt över 2 500 företag och 600 000 privatkunder. I koncernen ingår Northmill Bank, en svensk digital bank och Northmill Flo som utvecklar och erbjuder kassalösningar.
Läs merInnan du ansöker om Northmillkortet
Några viktiga punkter innan du ansöker om och använder Northmills debettkort.
- Du har inga försäkringar som ingår med kortet. Därav kan det vara värt att använda ett kreditkort för bokning av resa och sedan använda Northmillkortet på plats för att slippa uttagsavgifter och valutapåslag.
- Vi rekommenderar att du använder kortet som debetkort och överför pengar till Northmillkontot. Att koppla kontokrediten för att göra det till en form av kreditkort blir kostsamt då du betalar ränta från dag 1 när du använder pengar från krediten.
- Du gör direkta överföringar mellan ditt personkonto kopplat till kortet och sparkontot hos Northmill. Därav kan du ha pengarna liggandes på sparkontot hela vägen fram tills att du ska betala något.
- Det går utmärkt att använda Northmillkortet som ett komplement till andra kort. Eftersom det kommer utan årsavgift finns det ingen press att uppnå en viss bonus för att tjäna igen kostnaden för kortet.
- Det finns en betala-senare-funktion med kortet som gör att du kan samla utgifterna på en månadsfaktura. Då tillkommer dock avgifter så som en faktureringsavgift på 29 kr.
Jämför Northmillkortet med kreditkort
I tabellen kan du jämföra Northmillkortet med populära kreditkort. Se vad som skiljer korten åt i villkoren och läs gärna mer om ett annat kort om det passar dina behov bättre!
![]() Northmillkortet | ![]() Bank Norwegian | ![]() re:member flex | ![]() Marginalen Traveller | |
★★★★★ ★★★★★ | ★★★★★ ★★★★★ | ★★★★★ ★★★★★ | ★★★★★ ★★★★★ | |
Årsavgift | 0 kr | 0 kr | 0 kr | 297 kr396 kr |
Bonus | - | 0,5 - 5 % | Upp till 25 % rabatt i över 300 webbutiker | 1 % |
Högsta kredit | - | 150 000 kr | 120 000 kr | 150 000 kr |
Räntefria dagar | - | 45 | 56 | 50 |
Ränta | - | 21,99 % | 9,74 - 22,90 % | 16,90 % |
Betygsystem
Vårt betygsystem är noggrant framtaget av våra bankexperter och bygger på flera parametrar. Genom att vikta de olika parametrarna har vi kommit fram till ett totalbetyg av lånet.
Våra experter granskar lånemarknaden varje månad för att uppdatera alla räntor och villkor. Dessutom är vi uppdaterade på alla förändringar som banker och långivare kommunicerar via sina kanaler.
- Bonus: 30 %
- Årsavgift: 20 %
- Maxkredit: 10 %
- Ingår försäkring: 10 %
- Räntefria dagar: 10 %
- Ränta: 10 %
- Valutapåslag/kontantuttagsavgift: 10 %
Därför kan du lita på oss
Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.
- Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
- Ekonomer med eftergymnasial utbildning
- Utbildade journalister
- Faktagranskande artiklar och recensioner
- Betygsystem baserat på data