Innehåller reklamlänkar

Samla lån med betalningsanmärkning: Samlingslånen som fungerar

Uppdaterad 18 oktober 2024
Joakim Westman
Skriven av
Joakim Westman
Maria Louise Sandberg
Granskad av
Maria Louise Sandberg

Att samla gamla lån och krediter är att ta ansvar för sin privatekonomi. Istället för att betala flera och dyra avgifter på gamla skulder kan du ansöka om samlingslån hos en ny långivare.

De går då in och löser dina gamla skulder och du får istället ett nytt större lån. Utöver att du slipper administrera flera smålån med olika betaldatum och villkor, kan du också förhoppningsvis få bättre ränta. Och det fina är att du kan ansöka om samlingslån även om du har betalningsanmärkningar.

Vad ett samlingslån innebär

Ett samlingslån innebär att en ny långivare löser dina gamla skulder, såsom kreditkortsskulder, avbetalningar eller smålån. Du får då ett nytt lån med alla dina gamla skulder ihopbakade till ett.

Du kan då släppa alla olika avbetalningsplaner och villkor, istället har du ett större lån du behöver hålla reda på. Du får även ofta en bättre ränta än vad du hade på dina gamla lån, men framförallt slipper du flera avgifter hos olika långivare.

Har du betalningsanmärkning behöver det inte vara ett hinder för att kunna ansöka om samlingslån. Vi listar alternativen där du kan få din ansökan beviljad ändå.

Toppval för att samla lån med betalningsanmärkning

  • Nstart: Inget tak för hur många anmärkningar du får ha. Skuld hos Kronofogden kan vara okej.
  • Lendo: Jämför över 40 olika långivare för att hitta ett samlingslån som passar din situation.
  • Moank: Godkänner två allmänna betalningsanmärkningar till sjyssta villkor.
  • Enklare: Hittar samlingslån som passar dig helt gratis.
  • Trygga: Hjälper dig jämföra samlingslån trots betalningsanmärkning.

Lånevillkor för samlingslån som kan godkänna betalningsanmärkning

I listan nedan kan du jämföra nominella räntor, effektiva räntor, hur stort belopp du kan samla, samt hur många anmärkningar du max får ha.

Lendo5,20 - 33,93 %
Enklare4,95 - 27,95 %
Trygga4,95 - 25,95 %
Nstart17,80 - 27,95 %
Moank5,90 - 15,95 %
Lånekoll5,25 - 29,50 %
Valda5,20 - 29,99 %
Sambla5,20 - 33,99 %
Anyfin7,95 - 19,90 %
Uppdaterad 14 oktober 2024

Det här påverkar vilken ränta du får

Vilken ränta du får i slutändan påverkas av faktorer som din kreditvärdighet, hur stora belopp du behöver samla i ditt nya lån samt hur riskfyllt långivaren bedömer det är att låna ut till just dig.

Långivare som kan godkänna att samla lån trots betalningsanmärkning har ofta breda räntespann, mellan 5 och 30 %. Där kan det alltså skilja upp till 25 % mellan lägsta och högsta erbjudna räntan.

Du bör inte räkna med att ligga under 13 - 14 % i låneränta om du har en betalningsanmärkning. Det som är bra att veta är att du kan alltid ansöka utan att binda dig till något. På det viset kan du se om ditt nya låneerbjudande ger bättre villkor än du har idag, utan att behöva godkänna erbjudandet.

Så fungerar samlingslån

Ett samlingslån fungerar som ett traditionellt privatlån, det vill säga du amorterar och betalar ränta månadsvis. Du har alltså fortfarande ett lån, men den nya långivaren har löst dina gamla krediter och nu kan du fokusera på att betala av på ett lån istället för flera små.

I videon nedan förklarar vi mer hur det fungerar:

youtube thumbnail
Ekonomijournalist Joakim Westman förklarar hur samlingslån fungerar. Din nya långivare löser dina gamla lån och du får minskad administration samt förhoppningsvis lägre lånekostnad. Det fungerar även för dig med betalningsanmärkning.

Det går att samla lån trots betalningsanmärkning

Det går att få samlingslån även om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Du får dock vara beredd på att det kommer vara svårare och att villkoren inte kommer vara lika bra som om du inte hade haft några anmärkningar.

En betalningsanmärkning innebär att du tidigare missat att sköta en återbetalning. Därav är det en högre risk för långivaren att låna ut pengar till dig, vilket kompenseras med att ta ut en högre kostnad för lånet.

Vanliga krav för att få samla lån trots betalningsanmärkning

Kraven för att få samla lån trots att du har en betalningsanmärkning varierar mellan långivare, men det finns några generella villkor som återfinns hos de flesta långivarna:

  • Du behöver vara minst 18 år
  • Någon form av fast inkomst
  • Du behöver genomgå en individuell kreditprövning, vanligtvis genom UC
  • Du bör inte ha fått några nya anmärkningar de senaste 6 månaderna
  • Din nuvarande återbetalningsförmåga behöver vara god
  • Kan finnas krav på medlåntagare om du vill refinansiera ett högt belopp

Så påverkar betalningsanmärkningen din möjlighet till beviljat lån

Har du fått en betalningsanmärkning påverkar det dina lånemöjligheter i form av att du ofta får högre ränta på lånet, inte kan få låna lika mycket och eventuellt kan behöva ha en medlåntagare.

Det innebär alltså att en annan person med god kreditvärdighet kan behöva stå på lånet för att du ska få din ansökan beviljad. På det viset kan banken vara mer säker på att lånet blir återbetalt. Den personen blir då återbetalningsskyldig för lånet om du inte kan betala tillbaka.

För- och nackdelar med att samla lån och krediter om du har anmärkning

Fördelar

  • Möjlighet till en lägre lånekostnad, både månadsvis och totalkostnad för lånet
  • Minskad administration, du behöver endast hålla koll på ett större lån istället för flera små
  • Bli skuldfri snabbare
  • Sköter du återbetalningen över tid kan din kreditvärdighet förbättras

Nackdelar

  • Generellt blir du erbjuden högre ränta än en person som inte har betalningsanmärkning
  • Urvalet av långivare krymper eftersom långt ifrån alla godkänner lån om du har en anmärkning
  • Det kan vara svårare att samla stora belopp eftersom långivaren tar en högre risk
  • Långivaren kommer ställa mer strikta krav på dig som låntagare

Så här ansöker du om att samla lån med betalningsanmärkning

Börja med att gå igenom dina nuvarande lån och inkomster innan du ansöker om ett samlingslån. Långivaren kommer ta det i beaktning för att avgöra om du har tillräcklig återbetalningsförmåga.

Har du dokument som kan backa upp den typen av uppgifter, såsom låneavier och lönespecifikationer är det bra att ha dem nära till hands när du ska starta din ansökan.

Andra dokument som legitimation, information om din anställning eller uppgifter om andra tillgångar kan också vara bra att förbereda.

När du har förberett dina uppgifter är det generellt sätt smidigt att ansöka, oavsett om det är via låneförmedlare eller direkt hos en långivare. Du fyller i dina uppgifter online om dina nuvarande skulder och inkomster, sedan skickar du in ansökan om att samla dem hos den nya långivaren.

Processen hos långivaren

Långivaren inleder sin del av processen med att göra en kreditupplysning på dig. Det sker vanligtvis samma dag eller dagen efter du skickat in din ansökan.

Efter kreditvärderingen kan långivaren ta kontakt med dig om det skulle behövas någon kompletterande information. Behövs det ingen komplettering eller om den redan är gjord tar det sedan mellan 1 - 5 dagar för att få ett slutgiltigt beslut och utbetalning.

Hur samlingslån påverkar din kreditvärdighet

Ett samlingslån kan initialt sänka din kreditvärdighet på grund av kreditprövningen. Ju fler kreditförfrågningar du tar på dig, desto mer påverkas din kreditvärdighet negativt.

Det beror främst på att långivare kan se det som en varningsklocka om du ansöker om flera lån och krediter på kort tid. Därför kan det vara bra att hålla nere antalet kreditupplysningar du tar på dig.

Dock är det i detta fall för ett gott syfte. Du tar ansvar för din privatekonomi genom att samla gamla smålån och krediter till ett lån med förhoppningsvis bättre villkor.

Positiv påverkan på din kreditvärdighet på längre sikt

På längre sikt kan dock din kreditvärdighet påverkas positivt eftersom du exempelvis får ett färre antal aktiva krediter. Dessutom kan du visa på återbetalningsförmåga genom att sköta betalningen av lånet och därmed också minska din skuld över tid.

Det är viktigt att förstå att förbättrad kreditvärdighet tar tid och kräver ansträngning. Skulle du missköta betalningarna på det nya samlingslånet riskerar du betalningsanmärkning och försämrad kreditvärdighet ändå.

7 tips för att få ditt samlingslån godkänt

1. Vänta ut din betalningsanmärkning

De flesta långivare godkänner inte en betalningsanmärkning som är yngre än 6 månader gammal. Därför bör du vänta åtminstone 6 månader från det att du fick din anmärkning till du ansöker om att samla dina lån.

Det allra bästa är såklart om du kan vänta ut din betalningsanmärkning helt. Senast 3 år efter att anmärkningen registrerats ska den ha gallrats bort.

2. Betala räkningarna i tid

Genom att betala dina räkningar i tid kan du undvika framtida betalningsanmärkningar och även förbättra din kreditvärdighet över tid. Det ökar chanserna till att få alla typer av lån godkända.

3. Minska antalet aktiva krediter

Genom ett samlingslån minskar du dina aktiva krediter, men om det går är det bra att du gör det själv innan också. Är det exempelvis någon av dina krediter som har ett lägre återbetalningsbelopp kvar, kan det vara värt att lösa den innan du ansöker om du har möjlighet.

4. Ansök med en medlåntagare

Har du en partner eller vän med bättre kreditvärdighet ökar det dina chanser avsevärt att få ett beviljat samlingslån. För långivaren blir risken lägre eftersom den andra personen fungerar som en säkerhet om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet.

Det är viktigt då att du förklarar för medlåntagaren att den har ett betalningsansvar. Även om det är ditt lån kommer personen du skriver med på lånet behöva kliva in och betala på lånet om du inte klarar av det.

5. Jämför erbjudanden från flera långivare

Genom att använda en låneförmedlare till exempel kan du jämföra flera olika långivares erbjudanden med bara en ansökan och en kreditupplysning. Det är ett bra sätt att konkurrensutsätta dem mot varandra för att de ska ge dig det bästa erbjudandet.

Eftersom samlingslån skiljer sig åt beroende på vilka lån och krediter du har sedan tidigare är det av extra vikt att jämföra alternativ vid denna typ av lån.

6. Var ärlig i din ansökan

Du tjänar ingenting på att förvränga sanningen i din ansökan. Det kommer bara ställa till det, du bör vara öppen med exakt vilka krediter du har idag och hur din inkomst ser ut för att få bäst hjälp.

7. Öka på din inkomst

Om du behöver kan det krävas att du tar på dig extraarbete för att kunna visa att din inkomst håller för att kunna återbetala lånet. Det är viktigt att kunna visa en god återbetalningsförmåga för att få en beviljad ansökan.

Typer av lån du kan samla

  • Smålån
    Du kan samla kortsiktiga lån som ofta har högre räntor som exempelvis sms-lån eller mikrolån.
  • Snabblån
    Lån med snabb utbetalning som direktlån eller andra typer av snabblån.
  • Kreditkortsskulder
    Utestående saldon på kreditkort går också att samla.
  • Avbetalningar
    Skulder du har från köp på avbetalning som elektronik eller möbler.
  • Privatlån
    Traditionella privatlån utan säkerhet går också att samla ihop med övriga krediter.

Lån som vanligtvis inte går att baka ihop

Lån som vanligtvis inte går in under samlingslån är exempelvis bolån, studielån eller större företagslån.

Andra lösningar än att samla lån om du har betalningsanmärkning

Utöver att samla lån och krediter om du har betalningsanmärkning kan du exempelvis ta kontakt med dina befintliga långivare för att se om det går att förhandla om dina lån.

Ofta vill långivare göra mer än du tror för att hjälpa dig om du har ekonomiska bekymmer. De vill trots allt få sina lån återbetalda. Så, om du tar kontakt kan du i många fall få hjälp med omförhandling av lån eller amorteringspaus till exempel.

I många fall finns det även budget- och skuldrådgivning via kommunen du bor i. Ta kontakt eller sök på din kommuns hemsida för att se vad du kan få för hjälp där.

Har din betalningsanmärkning försvunnit eller om du inte har någon än finns det ett betydligt bredare utbud av långivare som kan hjälpa till.

Omstartslån eller skuldsanering

Utöver att samla dina lån och krediter finns det alternativa lösningar såsom skuldsanering genom Kronofogdemyndigheten eller så kallade omstartslån.

Ett omstartslån fungerar på ett liknande sätt som ett samlingslån, men den stora skillnaden är att det kan gå att lösa även om du har skulder hos Kronofogden.

Betyg på samlingslånen som godkänner betalningsanmärkning

Vi har betygsatt de listade långivarna och förmedlarna som erbjuder samlingslån trots betalningsanmärkning. Det är 6 stycken låneförmedlare, vilket innebär att de jämför och hittar ett passande lån åt dig, samt 3 stycken långivare.

Betygen för låneförmedlare bygger främst på hur låg effektiv ränta du kan bli erbjuden, hur många partners du kan få erbjudanden ifrån, samt om tjänsten är kostnadsfri.

Gällande långivarna grundar sig betygen främst i hur låg effektiv ränta du kan bli erbjuden, hur mycket du kan få låna och om lånet kommer med några avgifter.

De med bäst betyg just nu är Sambla och Lendo:

★★★★★
★★★★★
4,6
Sambla och Lendo
Långivare / förmedlareBetyg
Lendo4,6
Sambla4,6
Enklare4,4
Trygga4,2
Valda4,2
Lånekoll4,2
Nstart3,8
Moank4,1
Svea Bank3,2
Betyg på långivare och låneförmedlare som erbjuder samlingslån trots betalningsanmärkning. Läs mer om Finansvalps betygsystem här.

FAQ: Vanliga frågor och svar

Kan jag samla lån om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, det finns långivare som kan hjälpa dig samla lån även om du har betalningsanmärkningar. Dock bör anmärkningarna inte vara yngre än 6 månader för att du ska ha en bra chans till att bli beviljad samlingslån.

Vilken ränta kan jag få på samlingslån om jag har betalningsanmärkning?

Har du en betalningsanmärkning bör du förvänta dig en något högre ränta än om du inte har anmärkning, någonstans mellan 15 - 30 %.

Hur lång tid tar processen att samla lån?

Processen för att samla lån tar vanligtvis mellan 3 - 15 dagar. Är du väl förberedd med nödvändig information som inkomst och dina nuvarande skulder behöver inte processen ta mer än en vecka.

Vad finns det för alternativ till att samla lån?

Andra lösningar till att samla lån kan vara att omförhandla med dina nuvarande långivare, söka kommunalt stöd eller överväga skuldsanering genom Kronofogdemyndigheten.