Sidan kan innehålla affiliatelänkar

Låna pengar till hus: Allt du behöver veta om huslån

Uppdaterad 3 juli 2025
Hanif Tawab
Skriven av
Hanif Tawab
Olle Pettersson
Granskad av
Olle Pettersson

Lån till hus görs genom ett traditionellt bolån. Det innebär att du behöver ha minst 15 % av bostadens värde som kontantinsats och resterande del kan du låna av banken. Det finns dock lite skillnader mot att låna till en bostadsrätt, lagfart, pantbrev och stämpelskatt är några exempel.

Så mycket får du låna till hus

Det som främst avgör hur mycket du får låna är din inkomst och hur skuldsatt du är. Banken räknar in skulder som exempelvis CSN-lån, billån eller kreditkortsgränser.

De flesta bolåneinstitut lånar ut mellan 5 - 6 gånger din bruttoårsinkomst (före skatt) till husköp. Ska du köpa tillsammans med en sambo får ni räkna på hushållets totala inkomst.

Exempel på hur mycket du får låna
Såhär kan du räkna ut hur mycket du får låna till hus:
 
  • Bruttoinkomst: 30 000 kr
  • Bolåneinstitut X: Erbjuder bolån på 5 x årsinkomsten
  • Du har ett billån sedan tidigare: 100 000 kr
  • Du har ett kreditkort: 50 000 kronor i kreditgräns
Uträkningen blir då:
 
30 000 x 12 (mån) x 5 - 100 000 - 50 000 = 1 650 000 kr
 
Använd gärna vår bolånekalkyl för att räkna på din specifika kostnad för huset och bolånet.
Olle Pettersson
Olle Pettersson
Redaktör på Finansvalp
Bolåneräntor för hus
Vi uppdaterar kontinuerligt alla bankers bolåneräntor för hus. Jämför aktuella bolåneräntor här.

Krav för att få låna pengar till hus

  • Du är myndig (18 år +)
  • Folkbokförd i Sverige
  • Regelbunden inkomst och fast anställning
  • God kreditvärdighet utan anmärkningar
  • Kontantinsats på 15 % av bostadens värde
  • Utrymme i KALP-kalkyl
  • Amorteringskrav gäller vid belåningsgrad över 50 %

Utöver standardkrav som att du har åldern inne, har fast anställning och är folkbokförd i Sverige behöver du också säkerställa är att du kan betala kontantinsatsen på minst 15 % av bostadens slutpris. Om bostaden exempelvis kostar en miljon kronor innebär det att du behöver gå in med 150 000 kronor.

15 % kontantinsats krävs för att låna till hus

Utöver det behöver du också klara av bankens Kvar-Att-Leva-På-kalkyl (KALP). Banken tittar då på hushållets totala inkomster och drar av alla levnadskostnader för att se om det finns utrymme för en bolånekostnad.

Processen för husköp

Processen för husköp behöver inte vara krånglig. Här går vi igenom den i 6 steg som tar dig hela vägen från start till mål.

Avdrag för dina räntekostnader
I Sverige får du alltid göra avdrag på 30 % av dina räntekostnader för bolån i deklarationen. Har du betalat 20 000 kronor under ett år för huslånet får du alltså tillbaka cirka 6 000 kronor med skatteåterbäringen.
Joakim Westman
Joakim Westman
Ekonomijournalist

Andra kostnader än lån när du köper hus

När du lånar pengar till hus är det lätt att glömma bort övriga kostnader som tillkommer utöver bolånet. Det kan exempelvis vara kostnader som:

  • Lagfart – Du måste ansöka om lagfart eller inskrivning av tomträttsinnehav för att registrera att du är ägare av ditt nya hus. Kostnaden för att registrera lagfart är en expeditionsavgift på 825 kronor.
  • Stämpelskatt – Stämpelskatten beror på försäljningspriset på huset. Du räknar ut hur mycket stämpelskatten blir genom att ta försäljningspriset gånger 1,5 %.
  • Samfällighetsavgift – Om ditt hus ingår i en sammfällighetsförening tas en avgift ut för att täcka gemensamma kostnader för exempelvis vägunderhåll, snöskottning eller sophämtning.
  • Pantbrev – Det är ett dokument som bevisar att en del av fastigheten är pantsatt till långivaren för bolånet.
  • Hemförsäkring – Att försäkra huset är i princip alltid ett krav från bolåneinstitutet. Kostnaden beror på husets storlek, var du bor, din ålder och hur många personer försäkringen ska omfatta.
  • Renoveringar – Köper du ett renoveringsobjekt behöver du kanske utöka bolånet så du får loss pengar till det du vill fixa.
Rörlig eller bunden bolåneränta
Att välja mellan rörlig eller bunden bolåneränta kan du se som om du vill ha försäkring eller inte. Det är svårt att tajma marknaden i upp- eller nedgång, se det mer som trygg månadskostnad eller chans till att följa räntemarknaden.
Bra att vara två som lånar till hus
Låna till fritidshus
Vill du låna till fritidshus kan det skilja sig något åt. Exempelvis beroende på om det är en arrendetomt eller friköpt tomt.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket får jag låna baserat på inkomst?
Vanligtvis får du låna mellan 5 - 6 gånger din bruttoårsinkomst. Har du en sambo som är med på bolånet får ni räkna på er gemensamma inkomst.
 
Värt att tänka på är att om ni lånar över 4,5 gånger bruttoårsinkomsten kommer ni behöva amortera en extra procent enligt det svenska amorteringskravet.
Kan man låna pengar för att köpa hus?
Ja, du kan låna pengar för att köpa villa, radhus och även fritidshus i Sverige.
Är det krångligt att flytta ett bolån till ny bank?
Nej, det behöver inte vara krångligt att flytta ett bolån till en ny bank. Det du behöver göra är att begära ut ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank för att ha med det när du ansöker hos den nya banken.
Kan man låna även till kontantinsatsen?
Ja, det går att låna till kontantinsatsen genom ett så kallat blancolån. Det lånet är då inte säkrat i bostaden och kommer ha en högre ränta än ditt bolån.
Vad är skillnaderna mellan att låna till hus och bostadsrätt?
Det är inga större skillnader med just lånet, båda köpen sker genom bolån.
 
Däremot finns det skillnader i mera uppdelade kostnader. Det kan exempelvis vara samfällighetsavgift, lagfart, stämpelskatt och pantbrev för hus. För bostadsrätt är det vanligtvis en hyra som täcker det mesta.
 
Även hemförsäkring kan skilja i kostnad eftersom hus i regel är större än bostadsrätter och blir därmed ofta dyrare.

Därför kan du lita på oss

Vi strävar efter att hjälpa dig fatta mer välinformerade beslut för din plånbok. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Du kan läsa om hur vi tjänar pengar. Se också vilka vi är på vår om oss-sida och läs vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa.

Erfarenhet skapar trovärdighet
  • Över 25 års samlad kompetens inom privatekonomi
  • Ekonomer med eftergymnasial utbildning
  • Utbildade journalister
  • Faktagranskande artiklar och recensioner
  • Betygssystem baserat på data
Så granskar vi